Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ

Του ΣΤΑΥΡΟΥ Π. ΨΥΧΑΡΗ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Σε μια κρίσιμη για το έθνος ώρα, προ της ναυμαχίας της Ελλης, ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης απευθυνόμενος στα πληρώματα του Στόλου είπε ότι η πατρίς δεν απαιτεί μόνον να αποθάνετε υπέρ αυτής, πρέπει και να νικήσετε!

Στις προσεχείς εκλογές το ΠαΣοΚ δεν αρκεί να νικήσει, πρέπει και να κυβερνήσει.

* * *
Με την παρουσίαση από τον κ. Γ. Παπανδρέου του οικονομικού και κοινωνικού προγράμματος του ΠαΣοΚ καθώς και με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή στην τηλεόραση του Μega την περασμένη Πέμπτη, τα θεμελιώδη στοιχεία της εκλογικής αντιπαράθεσης των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν ήδη εκτεθεί. Και απομένει ένα εικοσαήμερο για να επιχειρήσει κάθε ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία την πειστική ανάλυση των προτάσεών του.

Οπως έχει γίνει σαφές πλέον, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα στην περίπτωση έλλειψης κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας δεν θα συνεργασθεί με το άλλο· ούτε και θα δεχθεί τη στήριξη περιθωριακών σε κοινοβουλευτική δύναμη μικρών κομμάτων. Και είναι η θέση αυτή σωστή, προκειμένου να μην υφίστανται πιέσεις (ή και εκβιασμούς...) των μικρών σχηματισμών που δεν διαθέτουν την εμπιστοσύνη της Κοινής Γνώμης για συμμετοχή στη διακυβέρνηση της χώρας.

Το συμπέρασμα είναι ότι το ΠαΣοΚ, το οποίο (όπως φαίνεται σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις) είναι πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις του λαού με διαρκώς αυξανόμενη μάλιστα πλειοψηφία, πρέπει να εξασφαλίσει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πρώτον, για να είναι άτρωτον το πρόγραμμα της Δημοκρατικής Παράταξης. Και, δεύτερον, για να μην μπει ο τόπος σε μια περίοδο ακυβερνησίας με διαδοχικές επαναληπτικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Ηδη το ελληνικό κράτος βρίσκεται σε κατάσταση παραλυσίας. Με την οικονομική και κοινωνική κρίση να γιγαντώνεται, προέχει να αποκτήσει ισχυρή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση. Αυτό υπαγορεύει το συμφέρον του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου