Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Καλύτερο του αναμενόμενου

Οι ερωτήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών χρωμάτισαν την τηλεμαχία των έξι πολιτικών αρχηγών. Χτύπησαν τα... φαντάσματα Βουλγαράκη και Τσιτουρίδη!

Ολοκληρώθηκε ύστερα από μία ώρα και 40 λεπτά το πρώτο μέρος της τηλεοπτικής αναμέτρησης των 6 πολιτικών αρχηγών.

Η συνολική εικόνα τελικά μάλλον ξεπέρασε τις προσδοκίες ως προς το αποτέλεσμα, καθώς υπήρξαν στιγμές που σαφώς κράτησαν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, ειδικά όταν οι πολιτικοί αρχηγοί απεύθυναν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον.

Καλύτερο του αναμενόμενου

Ο Κ.Καραμανλής αν και προσπάθησε δεν έκρυψε έναν αέρα ηττοπάθειας στις τοποθετήσεις του, ενώ αντίστοιχα ο Γ.Παπανδρέου πέρα από τα γνωστά χαρακτηριστικά του είχε σαφώς έναν αέρα νικητή που του παρείχε επιπλέον άνεση. Οι Αλέκα Παπαρήγα και Γ.Καρατζαφέρης δεν ξέφυγαν από τα γνωστά, πιο «ξύλινα» μοτίβα λόγου.

Ο Αλ.Τσίπρας ξεκίνησε σαφώς σφιγμένος, είχε ωστόσο την έμπνευση να χρησιμοποιήσει την «πάσα» Καραμανλή για το «νόμιμο» καθεστώς των STAGE, ενώ και ο Ν.Χρυσόγελος κινήθηκε σε καλό ύφος και πυκνότητα λόγου, αν και απέφυγε επειδικτικά να πάρει πολιτική θέση για το μακεδονικό και την τοποθέτηση Τρεμόπουλου.

  • Χλιαρό ξεκίνημα

Η αρχική διαδικασία των ερωτήσεων των δημοσιογράφων προς τους πολιτικούς αρχηγούς έληξε χωρίς κάποια εντυπωσιακή στιγμή, με τους εκπροσώπους των "μικρών" να παρουσιάζουν σαφώς πιο «φρέσκο» λόγο.

Ειδικά οι Κ.Καραμανλής και Γ.Παπανδρέου ουσιαστικά επανέλαβαν τις θέσεις που ήδη έχουν διατυπώσει.

  • Ξύπνησε το φάντασμα Βουλγαράκη

Ωστόσο ο Κ.Καραμανλής έκανε το πρώτο λάθος, απαντώντας στον Ν.Ευαγγελάτο για τους χιλιάδες «αιχμαλώτους» στα προγράμματα STAGE, καθώς έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η διαδικασία είναι «νόμιμη». Ο παραλληλισμός με την περίφημη πλέον ρήση του Γ.Βουλγαράκη ότι «ηθικό είναι το νόμιμο» ήταν προφανής.

Ο πρώτος που σήκωσε το γάντι ήταν ο Αλ.Τσίπρας στις απευθείας ερωτήσεις, φέρνοντας τον πρωθυπουργό σε εμφανή κατάσταση έντασης, επαναλαμβάνοντας οτι "είναι νόμιμο, να μην αξιοποιούσαμε τα κοινοτικά λεφτά που είναι για αυτή τη δουλειά;".

Τη σκυτάλη των λαθών πήρε από τον Κ.Καραμανλή ο Γ.Παπανδρέου, που ξέφυγε κατά πολύ από τον προβλεπόμενο χρόνο στη διατύπωση της ερώτησής του στον πρωθυπουργό.

  • Φαντασμάτων... συνέχεια

Η διαδικασία συνεχίστηκε με τον δεύτερο κύκλο ερωτήσεων δημοσιογράφων, ο οποίος κύλησε μάλλον ομαλά, μέχρι που ο Αντ.Σρόιτερ (εμφανώς εκτός θέματος) ρώτησε τον κ.Χρυσόγελο για το Μακεδονικό, αν και η θεματική ενότητα ήταν «Διακυβέρνηση - Δημόσια Διοίκηση». Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων σε μίνι έκρηξη πέτυχε να κερδίσει τις εντυπώσεις με την απάντησή του, αν και ήταν εμφανές ότι οριακά κράτησε τον έλεγχο.

Στη συνέχεια ο ίδιος δημοσιογράφος «πέταξε» στο τραπέζι και τις δηλώσεις Τσιτουρίδη περί διαπλοκής στο Μαξίμου και την Ρηγίλλης και τις συνέκρινε με τις αντίστοιχες Καραμανλή στον Μπαϊρακτάρη για τους «νταβατζήδες». Η αντίδραση του πρωθυπουργού ήταν μάλλον ήπια, καθώς χαρακτήρισε «απαράδεκτα μυθεύματα» τους ισχυρισμούς του βουλευτή Κιλκίς.

  • Καρατζαφέρης κατά... Εκκλησίας

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στη συνέχεια ερώτηση προς τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ για την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Αφού στο πρώτο μέρος της απάντησής του ήταν μάλλον γενικόλογος, ο κ.Καρατζαφέρης στη συνέχεια υποστήριξε ότι δεν υπάρχει χώρος για «μπίζνες» μέσα στην Εκκλησία και πρέπει το κράτος να πάρει τον έλεγχο των αγροτικών της εκτάσεων και να τις αναδιανείμει στον άκληρο λαό!

  • Δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες

Ο δεύτερος κύκλος των απευθείας ερωτήσεων μεταξύ αρχηγών δεν είχε καμία σχέση με τον πρώτο, όσον αφορά την παραγωγή ειδήσεων. Οι πολιτικοί ήταν σαφώς πιο συγκρατημένοι και αν μπορεί να κρατήσει κανείς κάτι, είναι η «επίθεση» Καρατζαφέρη στον Κ.Καραμανλή.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ρώτησε τον Κ.Καραμανλή εάν φταίει το κόμμα του για την βουτιά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν σήκωσε το γάντι, απαντώντας ότι το πρόβλημα της ΝΔ είναι ουσιαστικά η χαμηλή της συσπείρωση και όχι οι απώλειες προς άλλα κόμματα.

  • Τοποθετήσεις χωρίς ενδιαφέρον

Η τελευταία φάση της τηλεμαχίας των έξι έκλεισε με τις δίλεπτες τοποθετήσεις, όπου εάν ξεχώρισε κάτι ήταν η επιλογή του Ν.Χρυσόγελου να εμφανίσει... από το πουθενά νερό από τον Ασωπό στο πάνελ.

  • Εργαλείο κατά του δικομματισμού;

Η διαδικασία των απευθείας ερωτήσεων μεταξύ πολιτικών αποδείχθηκε μέσο επίθεσης στους δύο μεγάλους, τόσο μεταξύ τους όσο και από τα μικρά κόμματα, που απέφυγαν την... επαφή μεταξύ τους.

Τον Κ.Καραμανλή ρώτησαν συνολικά έξι φορές (Παπανδρέου, Παπαρήγα, Τσίπρας στον πρώτο κύκλο, Χρυσόγελος, Καρατζαφέρης, Παπανδρέου στον δεύτερο), όπως και τον Γ.παπανδρέου (Καραμανλής, Καρατζαφέρης, Χρυσόγελος και Τσίπρας, Παπαρήγα, Καραμανλής αντίστοιχα).

Μπορείτε να δείτε όλες τις ερωταπαντήσεις της τηλεμαχίας κάνοντας κλικ εδώ.

ΕΘΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου