Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Στη ζώνη του λυκόφωτος ένας στους τρεις γαλάζιους βουλευτές

  • Οι σκληρότερες μάχες θα γίνουν στις τετραεδρικές και πενταεδρικές περιφέρειες, από όπου και προέρχεται το «μπόνους» των 40 εδρών του πρώτου κόμματος, ενώ προβλέ πεται «σφαγή» στις 8 μονοεδρικές
  • Αν η Ν.Δ. δεν ξεπεράσει το 36% το βράδυ της επόμενης Κυριακής στη νέα Βουλή αναμένεται να έχει 97 βουλευτές
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ, ΤΑ ΝΕΑ: Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009


Σφαγή γαλάζιων αναμένουν στη Ρηγίλλης, αφού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Νέα Δημοκρατία δύσκολα θα ξεπεράσει το 36% στο βράδυ της επόμενης Κυριακής. Σε αυτή την περίπτωση, στη νέα Βουλή αναμένεται να έχει έως 97 βουλευτές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο ένας στους τρεις βουλευτές της Ν.Δ. δύσκολα θα διατηρήσει την έδρα του στη νέα Βουλή.

Όπως επισημαίνει ο εκλογικός αναλυτής κ. Θοδωρής Λιβάνιος, οι σκληρότερες μάχες θα γίνουν στις τετραεδρικές και πενταεδρικές περιφέρειες, από όπου και προέρχεται το «μπόνους» των 40 εδρών του πρώτου κόμματος.

Στις τετραεδρικές περιφέρειες (Έβρος, Καβάλα, Ημαθία, Πιερία, Πέλλα, Βοιωτία, Κορινθία και Χανιά) η Ν.Δ. το 2007 είχε εκλέξει τρεις βουλευτές έναντι ενός του ΠΑΣΟΚ. Η αναλογία αυτή σε πιθανή επικράτηση του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αντιστραφεί σε τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έναντι ενός της Ν.Δ. Πιθανή εξαίρεση αποτελούν οι περιφέρειες του Έβρου και της Πέλλας, όπου ο ΛΑΟΣ διεκδικεί μία έδρα εις βάρος του ΠΑΣΟΚ.

Στις πενταεδρικές (Ιωάννινα, Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Φθιώτιδα, Μεσσηνία, Δωδεκάνησα) περιφέρειες, όπου και πάλι η Ν.Δ. είχε τη μερίδα του λέοντος το 2007, αναμένεται απώλεια δύο γαλάζιων εδρών (με εξαίρεση τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και τη Μαγνησία, όπου μπορεί η Ν.Δ. υπό προϋποθέσεις να διατηρήσει τις δύο έδρες).

Στην περιφέρεια της Α΄ Αθήνας η Ν.Δ. πιθανότατα θα εκλέξει 5 βουλευτές έναντι των 7 που είχε στην απερχόμενη Βουλή, ενώ στη Β΄ Αθήνας οι βουλευτές που θα καταλάβουν από τη 12η θέση και κάτω δεν έχουν δεδομένη την παρουσία τους στη νέα Βουλή. Στη Β΄ Αθηνών, μάλιστα η μάχη αναμένεται να είναι ιδιαίτερη σκληρή, καθώς στο ψηφοδέλτιο συμπεριλαμβάνονται κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη, τα οποία πιθανόν δεν θα ανανεώσουν τη κοινοβουλευτική θητεία τους. Στην Α΄ Εκλογική Περιφέρεια Πειραιά ενδεχομένως οι δύο βουλευτές της Ν.Δ. θα περιοριστούν στον ένα, ενώ και στην Β΄ Πειραιά, σε περίπτωση που η Ν.Δ. δεν ξεπεράσει το 25%, θα εκλέξει μόλις έναν βουλευτή έναντι των τριών που έχει τώρα. Τέλος, στην εκλογική περιφέρεια Αττικής, η απώλεια μιας έδρας είναι δεδομένη.

Από τις τριεδρικές περιφέρειες, στην Κέρκυρα και στη Λέσβο η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ θα εκλέξουν από έναν βουλευτή, ενώ το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εκλέξει δύο βουλευτές στην Ξάνθη, στη Ροδόπη έναντι ενός της Ν.Δ. Οι δύο βουλευτές Λακωνίας της Ν.Δ. δεν απειλούνται λογικά στην καλύτερη από πλευράς επίδοσης περιφέρεια της Ν.Δ. Στις υπόλοιπες τριεδρικές περιφέρειες (Αργολίδα, Αρκαδία, Δράμα, Κιλκίς, Κυκλάδες), όπου η Ν.Δ. είχε εκλέξει το 2007 δύο βουλευτές έναντι του ΠΑΣΟΚ, μόνο βέβαιο είναι ότι από μία έδρα θα λάβουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., ενώ η τύχη της τρίτης έδρας θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του κόμματος που θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία στην περιφέρεια και από των μικρότερων κομμάτων, που υπό προϋποθέσεις (με ποσοστό στην περιφέρεια άνω του 7%) μπορούν να διεκδικήσουν μία από αυτές. Ειδικότερα στην Αργολίδα, όπου από τη Ν.Δ. μετά την αποχώρηση του κ. Γ. Μανώλη συμμετέχουν οι Έλσα Παπαδημητρίου, ο Δημήτρης Κρανιάς (που αντικατέστησε για δύο ημέρες στη Βουλή τον Γιάννη Μανώλη) και ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Γιάννης Ανδριανός, η μάχη αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο η Ν.Δ. να εκλέξει έναν μόνο βουλευτή.

Από τις 8 μονοεδρικές της χώρας (Γρεβενά, Φωκίδα, Ευρυτανία, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Σάμος και Θεσπρωτία), το 2007 η Ν.Δ. είχε επικρατήσει στις 6 από αυτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την έδρα στην Ευρυτανία και στη Ζάκυνθο. Στις προσεχείς εκλογές το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί με αξιώσεις την επικράτησή του στις 7 από αυτές (πλην της Φωκίδας) με συνέπεια να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής οι Χρήστος Φώλιας στα Γρεβενά, ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας στη Θεσπρωτία και οι Θαλασσινός Θαλασσινός, Θεόδωρος Σολδάτος, Αλέξανδρος Παρίσης σε Σάμο, Λευκάδα και Κεφαλονιά αντίστοιχα. Είναι προφανές ότι αντιμέτωποι με οριακές καταστάσεις σε περιφέρειες στις οποίες η Ν.Δ. αναμένεται να χάσει έδρες, βρίσκονται υποψήφιοι που έχουν δεχθεί σκληρή κριτική, όπως ο Γ. Αλογοσκούφης (Α΄ Αθηνών), Ευαγγ. Μπασιάκος (Βοιωτία), Αλ. Κοντός (Ξάνθη), Βασ. Μιχαλολιάκος (Α΄ Πειραιά), Φεβρ. Πατριανάκου (Λακωνία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου