Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Καραμανλής επανέλαβε τον εαυτό του


Αντιμέτωποι με το παρόν


Τoυ Αλέξη Καλοκαιρινού, ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΙ κ. κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ και Παπανδρέου είναι αβρές προσωπικότητες. Χρειάστηκε ένα μικρό διαδικαστικό στραβοπάτημα της εξαιρετικής Μαρίας Χούκλη για να το δείξουν αυθόρμητα. Αλλά και μεταξύ τους οι δυο αρχηγοί κρατήθηκαν στα όρια της κοσμιότητας, αν και προσήλθαν εξοπλισμένοι με ΦΕΚ ο ένας εναντίον του άλλου (προεκλογικές αυξήσεις σε υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας εναντίον του κ. Καραμανλή, αποχαρακτηρισμός δασών πριν από επτά χρόνια εναντίον του κ. Παπανδρέου).

Όμως το ζήτημα δεν είναι η αβρότητα και η κοσμιότητα. Σε κανένα από τα πραγματικά ζητήματα δεν ακούσαμε κάτι που δεν ξέραμε ήδη. Οι δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί έχουν χαράξει τις ρητορικές τους γραμμές από τις οποίες δεν παρεκκλίνουν. Και αυτό φάνηκε στο φλέγον πρόβλημα της οικονομίας, περισσότερο από οπουδήποτε. Ο κ. Καραμανλής έχει αποκτήσει μια εμμονή με την πρόκληση «δυσαρέσκειας», που παραδόξως θεωρεί ως απόδειξη πολιτικής ευθυκρισίας και βούλησης. Ο κ. Παπανδρέου δεν έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει περισσότερο τη φορολογική του πολιτική, πέρα από τη γενική αρχή του ότι «δεν μπορεί η εργασία να φορολογείται περισσότερο από το κεφάλαιο». Ίσως το πραγματικά δυσάρεστο είναι ότι οι όποιες «λύσεις» καλύπτονται με ψυχολογικά και ηθικά περιτυλίγματα. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός έχει υπερτιμήσει τη δύναμη του ψυχολογικού σοκ. Και το παλιό όπλο του, η ηθική διαβεβαίωση, μετακομίζει πλέον αριστερά.

Και οι δυο υποψήφιοι πρωθυπουργοί έμειναν πιστοί στις πιο πρόσφατες εκδοχές του εαυτού τους. Αλλά το πραγματικό περιβάλλον μεταβάλλεται σημαντικά, σε πραγματικό χρόνο. Καθώς εμφανίζονται μεγάλες ρωγμές στην οικονομία, σαν αυτές που δεν είχαμε ζήσει ακόμα μέσα στην οικονομική κρίση, το σκηνικό φαίνεται να καταρρέει γύρω από τους πολιτικούς πρωταγωνιστές. Οι τριγμοί της πραγματικότητας καθιστούν ακόμα πιο αφόρητη την παρελθοντολογία της χθεσινής συζήτησης. Αλλά από την παρελθοντολογία βλάπτεται περισσότερο αυτός που έχει αρχίσει να ανήκει στο παρελθόν από εκείνον που η πραγματικότητα τοποθετεί πλέον στο επίκεντρο του ραγδαία εξελισσόμενου παρόντος. Με αυτό θα αναμετρηθεί ο κ. Παπανδρέου από την επομένη των εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου