Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Ν.Δ.: το σχέδιο των τελευταίων 15 ημερών

  • Το debate, οι περιοδείες σε όλη τη χώρα και η συμμετοχή σε τηλεοπτικές εκπομπές των κορυφαίων στελεχών του κόμματος

Στην άνοδο του πολιτικού κλίματος κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν από τις κάλπες επενδύουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να βελτιωθεί η χαμηλή συσπείρωση της γαλάζιας εκλογικής βάσης.

Στο επιτελείο του κ. Κώστα Καραμανλή επιθυμούν να ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο σε αυτή τη 15νθήμερη πορεία μέχρι την 4η Οκτωβρίου, καθώς εκτιμούν ότι η μέχρι σήμερα όχι πάντοτε αποτελεσματική επικοινωνιακή τακτική του κόμματος αλλά και οι δυσμενείς δημοσκοπήσεις έχουν προκαλέσει «μούδιασμα» στους γαλάζιους ψηφοφόρους.

Αυτό θα επιδιωχθεί, αφενός, με την παρουσία του ίδιου του κ. Καραμανλή στα τηλεοπτικά debate - εφόσον βεβαίως εν τέλει πραγματοποιηθούν- αύριο μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών και την Τρίτη μεταξύ του πρωθυπουργού και του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Αφετέρου δε με την εντατικοποίηση των περιοδειών και επισκέψεων ανά την Ελλάδα και κατά τρίτον με τη σταδιακή ένταξη στο κεντρικό τηλεοπτικό «παιχνίδι» και των κορυφαίων του κόμματος, οι οποίοι επί του παρόντος «κρατούν» τη μία και μόνη τηλεοπτική εμφάνιση που δικαιούνται για την τελική ευθεία των εκλογών.

Ο κ. Καραμανλής θα επιδιώξει, κατά την τηλεοπτική του αντιπαράθεση με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και, κυρίως, στο τετ α τετ με τον κ. Παπανδρέου να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ, επενδύοντας στην εικόνα του σοβαρού και γι' αυτό ενίοτε «δυσάρεστου» ηγέτη έναντι του λαϊκισμού και των εύκολων λύσεων που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ.

Το πρόβλημα, ωστόσο, για τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι αυτή η προσπάθεια μοιάζει, μέχρι τώρα, να μην ευδοκιμεί.

Οι δύο πρώτες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας κάθε άλλο παρά παραγωγικές ήταν για το κυβερνών κόμμα. Η υπόθεση «καθαρά ψηφοδέλτια» μετετράπη από κίνηση συσπείρωσης και ικανοποίησης της βάσης σε ένα ακόμη πεδίο εσωκομματικής γκρίνιας και αμφισβήτησης με στόχο, για πρώτη φορά, και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Οι αποχωρήσεις, στη συνέχεια, υποψηφίων που είχαν περιληφθεί στις λίστες παρέτεινε χρονικά την κρίση, στερώντας από τη Νέα Δημοκρατία κρίσιμα 24ωρα για να επιβάλλει την ατζέντα της, όπως είχε επιτύχει τις δύο - τρεις πρώτες ημέρες της προεκλογικής περιόδου. Για πολλούς στο γαλάζιο στρατόπεδο ανάλογος κίνδυνος υπάρχει και με το ψηφοδέλτιο Eπικρατείας.

Το πρόβλημα, προφανώς, δεν είναι μόνον επικοινωνιακό, καθώς πίσω από τα ανωτέρω υπάρχουν στρατηγικές πολιτικές επιλογές. «Το επιτελείο δουλεύει στα όρια θραύσης» αναγνώριζε πριν από λίγα 24ωρα κεντρικό στέλεχος του συστήματος διαχείρισης Μαξίμου - Ρηγίλλης. Αλλωστε, όχι η αξία αλλά οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Καραμανλής μπήκε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αποδυναμωμένος. Ούτως ή άλλως, η διαχείριση της αναμέτρησης θα ήταν πρωθυπουργοκεντρική, δεδομένου ότι όλες οι στρατηγικές επιλογές περνούν από το Μαξίμου. Στις εκλογές του 2007 η ομάδα «κρούσης» απαρτιζόταν από τους Θ. Ρουσόπουλο (σ.σ. που είχε ευχέρεια να απαντά και αυτοβούλως), Ευ. Αντώναρο, Γ. Ανδριανό, Π. Λειβαδά, Μ. Δασκαλάκη, Γ. Λούλη και σε ρόλο εκπροσώπου, για λίγες ημέρες, τον Κ. Αρβανιτόπουλο. Σήμερα, την ομάδα αποτελούν οι Ευ. Αντώναρος, Γ. Λούλης, Παν. Λειβαδάς, Μεν. Δασκαλάκης και σε ρόλο εκπροσώπου ο Γ. Κουμουτσάκος.

Απλώς, λιγότεροι άνθρωποι για πιο δύσκολη δουλειά... Ως αποτέλεσμα, επικοινωνιακές πρωτοβουλίες γυρίζουν «μπούμερανγκ», όπως συνέβη προ ημερών με τη δήλωση προβεβλημμένου στελέχους ότι η Ν.Δ. ακόμη και σε περίπτωση ήττας θα επιχειρήσει εκλογική ρεβάνς τον Φεβρουάριο, αν δεν είναι υποψήφιος ο κ. Κ. Παπούλιας. Η φράση ειπώθηκε προς συσπείρωση των ψηφοφόρων, κατέληξε όμως ως «ένδειξη» ηττοπάθειας.

  • Η επόμενη ημέρα

Η όλη αυτή εικόνα αντανακλά και στις συζητήσεις για την επόμενη ημέρα του κόμματος, σε περίπτωση ήττας. Η φράση του πρωθυπουργού (στον ΑΝΤ1) «δεν έχω πρόθεση να αποχωρήσω αλλά με μιάμιση προϋπόθεση, να αισθάνομαι εγώ χρήσιμος και κυρίως να με θέλουν οι πολίτες που συνθέτουν τη Νέα Δημοκρατία» προκάλεσε αίφνης μία αξιοπρόσεκτη κινητοποίηση των γαλάζιων μηχανισμών. Η συνήθης φράση των γαλάζιων «δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του Κ. Καραμανλή» ακούγεται πλέον λιγότερο. Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να ερμηνεύσουν την πρωθυπουργική δήλωση και να εκτιμήσουν τις πραγματικές προθέσεις του κ. Καραμανλή, οι οποίες πάντως μοιάζουν να είναι σε πλήρη συνάρτηση με την εξέλιξη της προεκλογικής μάχης και, φυσικά, με το αποτέλεσμα των εκλογών. «Αν θέλει ο Καραμανλής να κρατήσει το κόμμα, θα το κρατήσει παρά τις γκρίνιες καθώς ουδείς πρόκειται δημοσίως να τον αμφισβητήσει», σημείωνε την Παρασκευή υπουργός.

  • Του Γιωργου Π. Τερζή, Η Καθημερινή, 20/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου