Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Διαγκωνισμός ΝΔ και ΛΑΟΣ για τη «Δεξιά του Κυρίου»

  • Στην Πάτρα για προσκύνημα στον Αγιο Ανδρέα ο Κ. Καραμανλής, επίσκεψη Γ. Καρατζαφέρη στον Μητροπολίτη Σπάρτης

Τη «Δεξιά του Κυρίου» ενθυμήθηκε η Νέα Δημοκρατία λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου. Η πίεση που δέχεται το κυβερνών κόμμα από τα δεξιά και οι διαρροές που παρατηρούνται προς τον ΛΑΟΣ οδήγησαν τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή σε μια συμβολική κίνηση προκειμένου να συγκινήσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ με υψηλό θρησκευτικό φρόνημα. Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, λίγη ώρα προτού μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πάτρα, επισκέφθηκε τον μητροπολιτικό ναό του Αποστόλου Αγίου Ανδρέα, πολιούχου της αχαϊκής πρωτεύουσας. Μαζί με τη σύζυγό του κυρία Νατάσα Καραμανλή έσπευσαν να προσκυνήσουν την τιμία κάρα του Αγίου Ανδρέα.

Σε μια πόλη όπου οι εκκλησιαστικές και παραεκκλησιαστικές οργανώσεις διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στην πολιτική ζωή ο κ. Καραμανλής είχε την κατάλληλη ευκαιρία να ενισχύσει το θρησκευτικό προφίλ του, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 45 ετών από την 26η Σεπτεμβρίου 1964, ημέρα κατά την οποία το ιερό λείψανο επεστράφη από το Βατικανό και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Πάτρα.

Ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να στείλει μήνυμα προς την Ιεραρχία ότι είναι ένας πολιτικός που πιστεύει στην Ορθοδοξία και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία, επιδιώκοντας να ενισχύσει το δεξιό προφίλ του.

Η επίσκεψη του κ. Καραμανλή στον Αγιο Ανδρέα θύμισε ότι σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις επισκεπτόταν τον τοπικό μητροπολίτη και του φιλούσε τη δεξιά χείρα.

Την ίδια ημέρα, αλλά πολλές ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος έχει διεμβολίσει το σκληροπυρηνικό τμήμα των ψηφοφόρων της ΝΔ, επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Σπάρτης και Μονεμβασίας κ. Ευστάθιο, βασικό αντίπαλο του νυν Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου ο οποίος τηρεί απόλυτη ουδετερότητα.

Ο κ. Καρατζαφέρης άκουσε τον κ. Ευστάθιο, ο οποίος διαθέτει σημαντική επιρροή στη Λακωνία και στην ευρύτερη περιοχή, να του λέει ότι «είναι άνθρωπος της Εκκλησίας και έχει μέσα του τον Χριστό και την Ελλάδα», μια άποψη που του έδωσε πολιτικές ανάσες, αφού συνοδεύτηκε με την επισήμανση του ιεράρχη: «Για μένα αυτό λέει πολλά και πιστεύω ότι λέγει και για όλη την Ελλάδα».

Και αυτό, διότι πολλοί τον επέκριναν για όσα είπε αναφορικά με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, όπου εξέφρασε άποψη αντίθετη από αυτήν που πρεσβεύει η συντριπτική πλειοψηφία της Ιεραρχίας. Ο ανταγωνισμός μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ είναι έντονος για την επιρροή στην Εκκλησία και το κυβερνών κόμμα πιέζει να διατηρήσει την εύνοια της «Δεξιάς του Κυρίου».

Π ολλά κυβερνητικά στελέχη όταν πληροφορήθηκαν την κίνηση του ζεύγους Καραμανλή στην Πάτρα δεν ξαφνιάστηκαν, αφού διέγνωσαν ότι σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός αναζητεί τη θεία βοήθεια και τη στήριξη της επίγειας «Δεξιάς του Κυρίου» για να συγκρατήσει τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους στο «μαντρί» της ΝΔ. Αλλα κυβερνητικά στελέχη θυμήθηκαν την επίσκεψή του- μαζί με τη σύζυγό του- στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στον ομώνυμο δήμο και την υπογραφή του στο «δημοψήφισμα» της Εκκλησίας για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, επί εποχής του μακαριστού κυρού Χριστοδούλου (περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2000).

* Να στηρίξουν τη ΝΔ αλλά να καταψηφίσουν όσους υποψηφίους τους πίκραναν με τις συμπεριφορές τους κάλεσε τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος και υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών κ. Ελ. Ζαγορίτης. «Παρά το ότι υπήρξαν παραλείψεις, παρά το ότι υπήρξαν λάθη, παρά το ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, παρά το ότι υπήρξαν προσωπικές συμπεριφορές, οι οποίες δυσαρέστησαν, θύμωσαν τους Νεοδημοκράτες, δεν φταίει η παράταξη» τόνισε ο κ. Ζαγορίτης και προέτρεψε τους ψηφοφόρους του κόμματος: «Να “μαυρίσουν” εκείνους που είχαν αυτές τις προσωπικές συμπεριφορές, όσοι είναι στα ψηφοδέλτια. Από ΄κει και ύστερα να ψηφίσουν ΝΔ και Κ. Καραμανλή. Δεν φταίει η παράταξη για μεμονωμένες, εσφαλμένες συμπεριφορές».

Λίστα σταυροδοσίας σε Α' και Β' Αθηνών

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα από πολλούς υποψηφίους της ΝΔ που επιχειρούν να ενισχύσουν τη σχέση τους με την Εκκλησία, όπως την περασμένη Κυριακή στην Α΄ Αθηνών, όπου πολλοί πιστοί είδαν στον υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλο να εκκλησιάζεται στον Αγιο Ελευθέριο στην οδό Αχαρνών.

Οι επισκέψεις των υποψηφίων είναι πολλές σε ενοριακούς ναούς και όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι της ΝΔ φροντίζουν «να χαϊδεύουν τα αφτιά» των ιερέων και των πιστών. «Εγώ το έχω πει σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς:Μη βάζετε τα χέρια σας στην εκκλησιαστική περιουσία γιατί θα τα κάψετε» προειδοποίησε προ ημερών ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, τη βοήθεια του οποίου επιζητούν όλοι οι υποψήφιοι στη συμπρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», στους περισσότερους νομούς οι μητροπολίτες δίνουν γραμμή για συγκεκριμένους υποψηφίους που έχουν στενή σχέση με την Εκκλησία.

Κυρίως βοηθούν υποψηφίους της ΝΔ, ενώ εσχάτως υπάρχει και εντολή για πριμοδότηση και στελεχών του ΛΑΟΣ. Ειδικά σε Α΄ και Β΄ Αθηνών, όπου η μάχη του σταυρού είναι αδυσώπητη, παρασκηνιακά διακινείται λίστα, η οποία δεν εμφανίζεται δημοσίως, με τα στελέχη που πριμοδοτεί η Εκκλησία διά μέσου αρχιμανδριτών και κληρικών.

  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ Α. ΡΑΒΑΝΟΣ | TO BHMA, Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Διαβάστε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου