Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Στρώνουν χαλί;

Με όλες τις «διαψεύσεις» και «εξηγήσεις» που δίνονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με το ύψος του (επίσημου και «κρυφού») δανεισμού, τη διαμόρφωση μέχρι το τέλος του έτους του χρέους, αλλά και το ολοένα... «ανεπαισθήτως» αυξανόμενο έλλειμμα, ως ποσοστό του ΑΕΠ (μέχρι και 8% δεν αποκλείει να φτάσει τον Δεκέμβρη ο κ. Παπαθανασίου, ίσως και πάνω από 10% εκτιμούν άλλοι...), αυτό που καταλαβαίνει σε γενικές γραμμές ο ψηφοφόρος της επόμενης Κυριακής είναι πως τα πράγματα είναι χειρότερα από όσο άσχημα τα περιέγραψε και τα περιγράφει ο κ. Καραμανλής.

Το... περίεργο είναι πως όταν η αντιπολίτευση περιέγραφε πριν από μήνες κάπως έτσι (αλλά... καλύτερα από ό,τι το κάνει τώρα η κυβέρνηση!) τα πράγματα, είδε στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές να λοιδορείται ως «πράσινα παπαγαλάκια»! Ολοι θυμούνται την όχι και τόσο πειστική και εύστοχη διαφημιστική εκείνη εκστρατεία της Ν.Δ. και δεν μπορεί παρά να απορούν πώς εκείνα που καταγγέλλονταν ως «ψεύδη» που διέδιδαν τα «πράσινα παπαγαλάκια», μετατρέπονται τώρα σε λόγο δικαιολόγησης της απόφασης του πρωθυπουργού να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Από τον... γαλάζιο πρωθυπουργό...

Είναι δυνατόν μέσα σε τρεις μήνες η κατάσταση να άλλαξε τόσο δραματικά – για να μην πούμε πώς μπορεί να άλλαξε σε λιγότερο από ένα εξάμηνο απ’ όταν ο υπουργός Οικονομίας «προέβλεπε» το έλλειμμα να φθάσει «το πολύ» το 3,5% του ΑΕΠ; Από τότε που εκτινάσσοντας τον φετινό δανεισμό από το αρχικώς προϋπολογισθέν κοντά στα 40 δισ., πάνω από τα 50 και αργότερα τα 55 («για να ’χουμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας...»), πώς στην ευχή μέχρι να πεις κύμινο φθάσαμε κοντά στα 60 δισ.; Και αυτά δεν τα λένε τίποτε «πράσινα παπαγαλάκια», τα λένε και τα παραδέχονται (με διάφορες «ερμηνείες») οι ίδιοι και αποδεικνύονται από τα επίσημα στοιχεία...

Φαίνεται πως... κάτι περισσότερο από εμάς ήξερε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν δημόσια, στη διάρκεια του ντιμπέιτ, ρωτούσε τον πρωθυπουργό αν λέει την αλήθεια και αν τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζει είναι πραγματικά, προκαλώντας την «ιερή» αγανάκτηση του Καραμανλή, πως δεν επιτρέπεται να λέγονται τέτοια πράγματα. Κάτι ήξερε – και ξέρει. Γι’ αυτό και επιμένει πως ακόμη και αν τα στοιχεία για την οικονομία δεν τα βρει (αν αναλάβει την εξουσία) όπως του τα παρουσιάζει η κυβέρνηση (δηλαδή: χειρότερα), πάλι δεν πρόκειται να αλλάξει τον σχεδιασμό της πολιτικής που θα ακολουθήσει με στόχο την αναθέρμανση της αγοράς και της οικονομίας.

Από τη σκοπιά του πολιτικού (αλλά και προεκλογικού) χειρισμού της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία και διαμορφώνονται οι προοπτικές της, έχει αναμφισβήτητο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται το κυβερνών κόμμα. Τόσο από την... αφετηρία της προεκλογικής εκστρατείας (και την εμφάνιση του Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, που περιέγραψε με μελανά χρώματα τα δημοσιονομικά –και όχι μόνο– ζητώντας προς τούτο ανανέωση της εντολής του για να λάβει... σκληρά και ακόμη σκληρότερα μέτρα) όσο και στη συνέχεια της κούρσας προς τις κάλπες, όπου τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και τα στελέχη της παράταξής του βγαίνουν καθημερινά και φόρα παρτίδα... διαψεύδοντας τις όποιες και όπως «αισιόδοξες» νότες αφήνει προεκλογικά ο Παπανδρέου.

Και δεν φθάνει που όλο και επανέρχονται στο ερώτημα «πού θα βρει τα λεφτά;» (τώρα μάλιστα που αποδεικνύεται πως το... «μαξιλάρι ασφαλείας» δεν υπάρχει!), αλλά και με δηλώσεις των αρμοδίων του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείουν (τουλάχιστον...) το αμέσως προσεχές διάστημα, στην πραγματικότητα την επαύριο των εκλογών, το έλλειμμα να έχει ξεπεράσει κατά πολύ και τις πιο απαισιόδοξες (δικές τους...) προβλέψεις, το χρέος να ’χει αυξηθεί κατά περίπου 50% (και βλέπουμε...) και οι προβλέψεις ανάπτυξης σε μόνιμη θέση... υπό το μηδέν!

Θα ’λεγε κανείς πως προεκλογικά η Ν.Δ. διά των προεκλογικών θέσεών της κάνει... ό,τι της περνάει από το χέρι για να «διευκολύνει» τον πιθανό αυριανό πρωθυπουργό Παπανδρέου στο να καταφύγει στο πασίγνωστό μας «παραλάβαμε καμένη γη» και μάλιστα να το πράξει με την ασφάλεια πως αυτό δεν το λέει ο ίδιος, το... ομολογούσε η απερχόμενη κυβέρνηση από την προεκλογική ακόμη περίοδο! Λες και θέλει να του στρώσει το χαλί, για να... υπαναχωρήσει από τις προεκλογικές σχετικά αισιόδοξες προοπτικές που ήθελε να δημιουργήσει! Περίεργα πράγματα.

Αυτά τα μπρος - πίσω και οι αλληλοαναιρούμενες προεκλογικές «θέσεις» της Ν.Δ., σε συνδυασμό με τα νέα δημοσιονομικά στοιχεία που έρχονται στο φως (και τα οποία δεν είναι δυνατόν να μη γνώριζε η κυβέρνηση...), δύσκολο να κατανοήσει κανείς πώς είναι δυνατόν να εντάσσονται σε μια «μελετημένη» και «σχεδιασμένη» προεκλογική εκστρατεία – και μάλιστα από τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση είχε την πρωτοβουλία προσφυγής σε πρόωρες εκλογές. Μέσα στο χάος και την αναμπουμπούλα...

  • Tου Θανου Oικονομοπουλου, Η Καθημερινή, 30/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου