Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Νέα Δημοκρατία Τα τρία σενάρια της 5ης Οκτωβρίου - Οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού θα εξαρτηθούν από τη διαφορά ΝΔ- ΠαΣοΚ

ΠΑΡΑ τις πύρινες διαψεύσεις των σεναρίων διαδοχής και του ενδεχομένου να αμφισβητηθεί μετά τις εκλογές ο κ. Κ. Καραμανλής, όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος ασχολούνται με τα σενάρια ενδεχόμενης ήττας. Οταν η ημέρα τελειώνει και τα φώτα των προεκλογικών συγκεντρώσεων σβήνουν, αρχίζουν οι παρασκηνιακές συζητήσεις που καταλήγουν στην εκτίμηση πως όσο και αν μειωθεί η διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από το ΠαΣοΚ η σειρά κατάταξης δεν πρόκειται να αλλάξει. Στην περίπτωση αυτή, προεξοφλούνται εσωκομματικές εξελίξεις και κλυδωνισμοί στην ηγεσία.

Πολλοί πιστεύουν ότι αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και η ΝΔ ηττηθεί, ο κ. Καραμανλής θα εγκαταλείψει τα ηνία του κόμματος. Πολλοί άλλοι υποστηρίζουν ότι θα παραμείνει στη θέση του και θα προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση του κομματικού μηχανισμού φέρνοντας τα πάνω κάτω. Ανεξάρτητα με το ποιο σενάριο είναι πιθανότερο και ποιο λιγότερο πιθανό να συμβεί, τα πάντα εξαρτώνται από τον κ. Καραμανλή και τις κινήσεις που θα κάνει μετά τις 4 Οκτωβρίου.

Οπως όλα δείχνουν, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη διαφορά που θα έχει το ΠαΣοΚ από τη ΝΔ εφόσον το κυβερνών κόμμα χάσει την εκλογική μάχη. Αν η διαφορά είναι μικρή και το ΠαΣοΚ δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία, τα στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι ο κ. Καραμανλής θα παραμείνει στη θέση του. Αν η διαφορά είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων μονάδων και το ΠαΣοΚ κατακτήσει μια σχετικά άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, θεωρούν βέβαιο ότι θα αποχωρήσει.

Το αφήνει σαφώς να εννοηθεί και ο ίδιος, όταν κάθε φορά που μιλάει για την επόμενη ημέρα βεβαιώνει πως δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα, συνοδεύοντας όμως τη δήλωσή του αυτή με μια σειρά από προϋποθέσεις και αστερίσκους.

Την περασμένη Κυριακή μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω. Με συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ, υπογράμμισε ότι δεν προτίθεται να δώσει «δαχτυλίδι» διαδοχής σε κανέναν, προσθέτοντας πως η πολυετής παραμονή του στο τιμόνι του κόμματος του επιβάλλει να ακολουθήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να κρατήσει απολύτως ουδέτερη στάση.

Στη πραγματικότητα λοιπόν, σε περίπτωση ήττας της ΝΔ θα δρομολογηθούν εξελίξεις που θα διαμορφωθούν ανάλογα με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο κ. Καραμανλής. Ολες οι πιθανές εξελίξεις όμως συμπυκνώνονται σε τρία σενάρια ήττας που αναλύονται καθημερινά από υπουργούς και βουλευτές.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΟ

Ο κ. Καραμανλής ανακοινώνει τη βραδιά των εκλογών ή το αργότερο την επόμενη ημέρα πως έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος. Στη περίπτωση αυτή, θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα προκύψει από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, έτσι ώστε να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα εκπροσωπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, έως ότου το συνέδριο εκλέξει οριστικά αρχηγό. Το ίδιο είχε συμβεί και το 1993 μετά την παραίτηση Μητσοτάκη, αλλά και το 1996 μετά τη δήλωση αποχώρησης του κ. Εβερτ, ώσπου να εκλεγεί ο κ. Καραμανλής από το συνέδριο του Μαρτίου του 1997. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποφασίσουν οι επίδοξοι διάδοχοι του κ. Καραμανλή αν θα διεκδικήσουν την εκλογή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ή αν θα δεχθούν μια μεταβατική λύση από ένα στέλεχος εγνωσμένου κύρους (όπως για παράδειγμα ο κ. Γ. Σουφλιάς ή ο κ. Δ. Σιούφας ) για να εκπροσωπήσει τη ΝΔ στη Βουλή και να εγγυηθεί τις διαδικασίες του συνεδρίου.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

Ο κ. Καραμανλής δηλώνει μετά τις εκλογές ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την πλήρη ευθύνη του εκλογικού αποτελέσματος και των επιλογών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά ταυτόχρονα ανακοινώνει πως δεν σκοπεύει να αποχωρήσει. Το πιθανότερο είναι να καταφύγει στη διεξαγωγή συνεδρίου για την εκλογή αρχηγού, διευκρινίζοντας όμως από την αρχή πως προτίθεται να είναι και ο ίδιος ξανά υποψήφιος.

Στην περίπτωση αυτή, εκτιμάται πως κανείς από τα ηγετικά στελέχη δεν πρόκειται να τον αμφισβητήσει, ούτε να θέσει υποψηφιότητα απέναντί του, με αποτέλεσμα την πανηγυρική επανεκλογή του.

Ανόλα αυτά επαληθευτούν, τότε το συνέδριο θα σηματοδοτήσει και την έναρξη μιας βαθιάς ανασυγκρότησης του κόμματος, αλλά και την έναρξη μιας περιόδου έντονης εσωστρέφειας, καθώς τα πυρά και η κριτική θα στραφούν κατά των συνεργατών του Πρωθυπουργού, αλλά και κατά των υπουργών που υποστήριξαν ενθέρμως την προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβριο, σε αντίθεση με την άποψη της πλειοψηφίας που υποστήριζε πως θα έπρεπε η κυβέρνηση να αφήσει το ΠαΣοΚ να προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΡΙΤΟ
  • Το συνέδριο, ο διάδοχος και το δαχτυλίδι

Oκ. Καραμανλής ανακοινώνει πως προτίθεται να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, αλλά αφού διοργανώσει ο ίδιος το συνέδριο που θα εκλέξει τον διάδοχό του. Αν και η διεξαγωγή του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το αργότερο εντός τριάντα ή σαράντα ημερών, ωστόσο η παραμονή του κ. Καραμανλή στην ηγεσία ως τότε θα περιπλέξει τις διαδικασίες διαδοχής και θα δημιουργήσει εύλογες υποψίες πως θα κατευθύνει τον κομματικό μηχανισμό υπέρ κάποιου υποψηφίου και εναντίον των υπολοίπων.

Στην περίπτωση αυτή, ο κ. Καραμανλής θα εκπροσωπήσει τη ΝΔ στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, αλλά η ΝΔ θα εισέλθει σε περίοδο πρωτοφανούς έντασης και ασυνήθιστης εσωστρέφειας με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή της στο μέλλον και για τη διατήρηση της ενότητάς της μετά την εκλογή νέου αρχηγού.

Ως τη διεξαγωγή του συνεδρίου εξάλλου θα μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των στελεχών που θα υποστηρίζουν πως ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία και να αναθεωρήσει την απόφασή του και των στελεχών που θα υποστηρίζουν πως θα έπρεπε να είχε αποχωρήσει από την πρώτη στιγμή. Και στις τρεις περιπτώσεις καθοριστικό ρόλο για τις εσωκομματικές εξελίξεις αλλά και για τη διατήρηση της ηρεμίας στη ΝΔ θα παίξουν τα ιστορικά της στελέχη, τα οποία για πρώτη φορά θα λειτουργούν πλήρως απελευθερωμένα και χωρίς την επίβλεψη του κ. Καραμανλή, ο οποίος από το 1997 έχει παρέμβει αμέτρητες φορές πυροσβεστικά για να κατευνάσει τα πάθη και να εκτονώσει την ένταση. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και πάλι αλλά είναι αμφίβολο αν θα τα καταφέρει αυτή τη φορά, καθώς οι παρασκηνιακές μάχες για τη διαδοχή και η συγκρότηση των κομματικών στρατών έχουν ήδη αρχίσει. [Β. ΧΙΩΤΗΣ | Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009 ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου