Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Μάχη εντυπώσεων στην πρώτη τηλεμαχία

  • Την κοινή τηλεοπτική τους μάχη έδωσαν οι αρχηγοί των έξι μεγάλων κομμάτων, απαντώντας σε περιορισμένους, χρονικά, μονολόγους.






Σχετικά θέματα







Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των έξι αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Από πλευράς πολιτικών, συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Νίκος Χρυσόγελος των Οικολόγων Πράσινων.

Οι δημοσιογράφοι που έκαναν ερωτήσεις είναι οι: Παύλος Τσίμας (Μega), Νίκος Ευαγγελάτος (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (Αlpha), Αιμίλιος Λιάτσος (Star), Ανδρέας Κωνσταντάτος (Αlter) και Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ).

Ο πρωθυπουργός K. Καραμανλής σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «οι πολίτες με έχουν τιμήσει δύο φορές, έχω υποχρέωση να τους κοιτάζω στα μάτια και να λέω την αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι έχουμε δύο δύσκολα χρόνια μπροστά μας. Μου λένε ότι αυτό έχει πολιτικό κόστος: Απαντώ ότι αυτό που με ενδιαφέρει είναι το οικονομικό και το κοινωνικό κόστος και ότι πρέπει να πάρουμε τώρα τις δύσκολες αποφάσεις για να αποφύγουμε τα χειρότερα στο μέλλον».

Ο κ. Καραμανλής κατέληξε λέγοντας ότι «κοιτάζοντας τον λαό στα μάτια και με το χέρι στην καρδιά, λέω ότι είμαι διατεθειμένος να πάρω τις δύσκολες αποφάσεις έτσι ώστε μετά από δύο χρόνια η χώρα να μπορεί να τρέξει στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α Παπανδρέου στη γενική τοποθέτησή του στην αποψινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, ενώ δεσμεύθηκε για μια ευνομούμενη πολιτεία που θα υπηρετεί το δίκαιο, ένα ευνομούμενο κράτος που θα υπηρετεί τον πολίτη και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την παρουσία και το κύρος της χώρας μας διεθνώς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε οτι είναι έτοιμος να συγκρουστεί με αντιλήψεις και πρακτικές που πάνε τον τόπο πίσω, ανέφερε ότι χρειάζεται την συμμετοχή όλων και ζήτησε από τους πολίτες «ψήφο εμπιστοσύνης και αυτοδυναμίας», στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην τοποθέτησή της στο τέλος της τηλεοπτικής αναμέτρησης απευθύνθηκε σε όσους, όπως είπε, έχουν αντιληφθεί ότι «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ουσιαστικές και κραυγαλέες διαφορές», για να τους ζητήσει να εμπιστευθούν στις εκλογές στις 4 Οκτωβρίου το ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα, με σαφή, καθαρή, ασυμφιλίωτη, μαχητική και ακομπλεξάριστη αντίθεση με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του μεγάλου κεφαλαίου. Μπορεί να συμβάλλει στην αναπτέρωση της ελπίδας, τη συνειδητοποίηση της δύναμης του λαού και την απόσπαση ορισμένων κατακτήσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην τελική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η σημαντικότερη εμπειρία που έχει ζήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ως πρόεδρος του κόμματος, είναι η επαφή του με τον κόσμο. Όλη αυτή την περίοδο, πρόσθεσε, συναντήθηκε με νέους με πτυχίο που πηγαίνουν στα βουλευτικά γραφεία ζητώντας ρουσφέτια, νοσηλεύτριες που εργάζονται επί δυο χρόνια συνεχώς χωρίς ρεπό, νέους επιστήμονες που περιμένουν να πάρουν ειδικότητα αλλά απογοητεύονται και φεύγουν στο εξωτερικό, απογοητευμένους αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους κάτω του κόστους.

«Έχετε μπροστά σας τους πέντε αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Οι δύο από αυτούς κληρονόμησαν κόμματα και οι άλλοι δύο πήραν τα κόμματα πολλών ετών. Εγώ το έχτισα, μάτωσα για να φτιάξω αυτό το κόμμα. Έχω άλλη αντίληψη. Δεν τα βρήκα έτοιμα».

Με την επισήμανση αυτη ξεκίνησε την γενική τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Συνέχισε δε λέγοντας πως ο ίδιος έχει μονάδα Τύπου, διοικεί ανθρώπους και δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ.

«Μπορώ να το κάνω και για την Ελλάδα», ανέφερε.

Αντίθετα - όπως είπε - τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν πάρει προκαταβολές από τις επιχορηγήσεις για τρία και τέσσερα χρόνια «κι αυτό είναι αδιανόητο».

Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος σημείωσε πως στη σημερινή κρίση απαιτούνται νέα εργαλεία: Η απάντηση είναι αλλαγή στην οικονομία. Υπάρχουν τομείς που πρέπει να αλλάξουν για να επιβιώσουμε, σημείωσε ο κ. Χρυσόγελος, που πρότεινε στροφή της οικονομίας προς την πράσινη κατεύθυνση.

Οι όροι της τηλεμαχίας

Οι όροι της τηλεμαχίας, όπως καθορίστηκαν από τους εκπροσώπους των κομμάτων ήταν οι εξής:

- Κάθε ερώτηση δημοσιογράφου έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα.

- Οι ερωτήσεις υποβάλλονται διαδοχικά από τους δημοσιογράφους, ξεκινώντας κάθε κύκλο ερωτήσεων από διαφορετικό πολιτικό αρχηγό

- Ο χρόνος απάντησης των αρχηγών είναι 120 δευτερόλεπτα.

- Κάθε δημοσιογράφος έχει δυνατότητα ερώτησης επαναφοράς διάρκειας 30 δευτερολέπτων στο ίδιο θέμα.

- Η απάντηση του πολιτικού αρχηγού δεν μπορεί να ξεπερνά τα 60 δευτερόλεπτα.

- Στο τέλος κάθε τηλεοπτικού μέρους, έχουν τη δυνατότητα οι πολιτικοί αρχηγοί να θέσουν ερώτημα σε άλλο πολιτικό αρχηγό που θα επιλέξουν.

- Ερώτηση 30 δευτερόπεπτα και απάντηση 75 δευτερόλεπτα.

- Οι έξι ενότητες ήταν: Οικονομία - Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική - Εργασία, Εξωτερική Πολιτική - Ευρωπαϊκή Ένωση, Περιβάλλον - Βιώσιμη Ανάπτυξη, Παιδεία - Τεχνολογία - Πολιτισμός, Διακυβέρνηση - Δημόσια Διοίκηση

Κάθε δημοσιογράφος ανέλαβε ένα θεματικό κύκλο, μετά το πέρας του οποίου κάθε πολιτικός αρχηγός είχε το δικαίωμα να θέσει μια ερώτηση σε έναν από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς της επιλογής του, χωρίς δικαίωμα σχολιασμού.

Στο πρώτο μέρος της αναμέτρησης, ο Π. Τσίμας απηύθυνε ερωτήματα για την Οικονομία, ο Ν. Ευαγγελάτος για την Κοινωνική Πολιτική και ο Αιμ. Λιάτσος για την Εξωτερική Πολιτική. Μετά το διάλειμμα, τις θέσεις τους πήραν η Σία Κοσιώνη, που ρώτησε για το Περιβάλλον, ο Α. Κωνσταντάτος με ερωτήσεις για την Παιδεία, και ο Αντ. Σρόιτερ, ο οποίος απηύθυνε ερωτήματα για τη Δημόσια Διοίκηση.

Την τηλεμαχία συντόνισε η κεντρική παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου της ΝΕΤ Μαρία Χούκλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου