Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Νεύρα και ψέματα από Καραμανλή

  • Πρόβα αντιπολίτευσης από τον Πρωθυπουργό στη χθεσινή μονομαχία με Γιώργο
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος, ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009
Στο χθεσινό ντιμπέιτ, ο κ. Παπανδρέου αποκάλυψε ότι, ενώ στη ΔΕΘ (6 Σεπτεμβρίου) o Κ. Καραμανλής ανακοίνωνε πάγωμα μισθών και συντάξεων, 4 ημέρες αργότερα, με ΦΕΚ της κυβέρνησης (υπογραφές Παυλόπουλου, Λέγκα, Χατζηγάκη), δίνονταν αυξήσεις σε υπαλλήλους  του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Πρόβα αντιπολίτευσης έκανε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο ντιμπέιτ με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Αντιλαμβανόμενος από νωρίς ότι έχανε κατά κράτος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επιδόθηκε σε βαθιές βουτιές στο παρελθόν, ασκώντας σκληρή... αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ με στοιχεία τα οποία έπασχαν εμφανώς από πλευράς αλήθειας.

Νευρικός, αγχωμένος και ιδιαίτερα επιθετικός με τον κ. Παπανδρέου, ο κ. Καραμανλής προσπάθησε να διασώσει ό,τι μπορούσε από την προσωπική του στρατηγική που είναι ότι εκπροσωπεί την υπεύθυνη στάση απέναντι στα προβλήματα της χώρας, έναντι της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, όχι μόνο δεν κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά στη διάρκεια του χθεσινού ντιμπέιτ κατέρρευσε και το επικοινωνιακό πλεονέκτημα που ώς χθες διέθετε έναντι του κ. Παπανδρέου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής κινδυνολόγησε χωρίς υπεκφυγές, υποστηρίζοντας ότι τυχόν νίκη του ΠΑΣΟΚ «βάζει τη χώρα σε περιπέτειες».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον αέρα τού εν αναμονή πρωθυπουργού, πολύ καλά προετοιμασμένος και για τις πέντε ενότητες του διαλόγου, όχι μόνο κέρδισε τον αντίπαλό του, αλλά ήταν και στιγμές, όπως για παράδειγμα στην ενότητα για τα σκάνδαλα και το κοινωνικό κράτος, που «γονάτισε» τον κ. Καραμανλή αναγκάζοντάς τον να προσφύγει σε προσωπικές επιθέσεις ή ακόμη και σε προφανή ψεύδη για να ξεφύγει. Με κινήσεις που πρόδιδαν βεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ότι θα δώσει στη χώρα το χαμένο της κύρος διεθνώς, θα αναθερμάνει την ελληνική οικονομία και υποστήριξε ότι έχει σχέδιο και διαθέτει τις λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών. Επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά τον κ. Καραμανλή για τις ευθύνες που έχουν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και κάλεσε τους πολίτες να του δώσουν ψήφο αυτοδυναμίας για να βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα στο οποίο την έχει βυθίσει η κυβέρνηση. Απευθυνόμενος μάλιστα σε πρώτο ενικό στους τηλεθεατές, τους είπε: «Αν θέλετε να συνεχίσει η χώρα στο ίδιο τέλμα, ψηφίστε τον κ. Καραμανλή. Αν θέλετε μια άλλη πορεία, δώστε μας ψήφο αυτοδυναμίας».
  • Βουτιά στο παρελθόν
Στα περίπου 80 λεπτά που κράτησε η αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών, ήταν εμφανές ότι ο κ. Καραμανλής απευθυνόταν πρωτίστως στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, προσπαθώντας μέσα από τις προσωπικές επιθέσεις και κυρίως με επιχειρήματα που άγγιζαν τον σκληρό πυρήνα της παράταξής του, να τους επαναπατρίσει από τη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Δεν είναι τυχαίο ότι επανέφερε στο προσκήνιο τα Ίμια και την υπόθεση Οτσαλάν, το σχέδιο Ανάν και την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, θέματα που απευθύνονταν ευθέως στο θυμικό των συντηρητικών ψηφοφόρων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, που ήταν εμφανώς καλύτερος σε σχέση με το προχθεσινό ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών, κατάφερε να παρουσιάσει τις βασικές γραμμές της προγραμματικής του πρότασης, γεγονός που θεωρείται από την Ιπποκράτους ως σημαντική επιτυχία. Με την άνεση που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις και τη διαφαινόμενη αυτοδυναμία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- λένε στην Ιπποκράτους- διεύρυνε συνειδητά το ακροατήριό του, απευθυνόμενος σε σκεπτόμενους πολίτες που δεν κινούνται αναγκαστικά στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στόχος του ήταν να καταδείξει ότι έχει όραμα και σχέδιο για τη χώρα, και μπορεί να της δώσει ελπίδα και προοπτική, σε αντίθεση «με τον κατήφορο και την παρακμή», όπως πολλές φορές ανέφερε, στην οποία την έχει καταδικάσει η Νέα Δημοκρατία.

Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος και για τις πέντε ενότητες του διαλόγου, ενώ είχε την άνεση του εν αναμονή πρωθυπουργού

  • Αναζήτησε σωσίβιο σε τρίτο ντιμπέιτ

ΟΥΤΕ ο ίδιος ο Καραμανλής φαίνεται να έμεινε ευχαριστημένος από την προσπάθειά του στη χθεσινή μονομαχία, με αποτέλεσμα να καταφύγει σε πρότασησωσίβιο: Ζήτησε να διοργανωθεί και...

δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, προφανώς για να μπορέσει να καταφέρει κάτι περισσότερο.

Το ΠΑΣΟΚ πάντως απέρριψε την πρόταση για τρίτο ντιμπέιτ. Σε δήλωσή του ο γραμματέας του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε ότι «οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις έχουν συμφωνηθεί και ως προς τον αριθμό και ως προς τους όρους διεξαγωγής τους και οι πολιτικοί αρχηγοί είναι πλέον ενώπιον της κρίσης του ελληνικού λαού».


Επιχείρηση εξαπάτησης από Καραμανλή: Δάσος η Ανθούσα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση

ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ κατέφυγε ο Κ. Καραμανλής προκειμένου να αιφνιδιάσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: βάφτισε την αναγνώριση της Κοινότητας Ανθούσας και την ένταξή της στο σχέδιο πόλης- την οποία είχε υπερψηφίσει και η Ν.Δ.- ως πράξη αποχαρακτηρισμού αναδασωτέων εκτάσεων στην Ανατολική Αττική!

Κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένη ρύθμιση και επιδεικνύοντας το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στο οποίο είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2002, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι είχε συμβάλει στην εξαίρεση «σοβαρών αναδασωτέων εκτάσεων».

Όπως, ωστόσο, προκύπτει από τον συγκεκριμένο νόμο η ρύθμιση αφορούσε την περιοχή της... Ανθούσαςκαι δεν επρόκειτο για δασικές εκτάσεις, αλλά για μία ολόκληρη κοινότητα με πάνω από 5.000 κατοίκους και 1.700 κατοικίες, που είχε εσφαλμένα χαρακτηριστεί αναδασωτέα από το 1934. Το αποτέλεσμα ήταν να θεωρείται όλη παράνομη, ακόμη και το κτίριο που στέγαζε την κοινότητα!

Επί σειρά ετών γίνονταν προσπάθειες προκειμένου να επιλυθεί το λάθος αυτό και μάλιστα ο τότε κοινοτάρχης Ανθούσας Θωμάς Μπακαλάκος είχε ζητήσει σχετική γνωμοδότηση από τον καθηγητή Σπύρο Φλογαΐτη, η Βάσω Παπανδρέου
που είναι σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών. Στη γνωμάτευσή του είχε υποστηρίξει πως κακώς η περιοχή είχε ενταχθεί στις αναδασωτέες εκτάσεις!

Η απόπειρα παραπλάνησης στην οποία προέβη ο κ. Καραμανλής αποδεικνύεται εξάλλου και από τη δεύτερη παράγραφο της επίμαχης τροπολογίας. «Από τη ρύθμιση της προηγούμενης παραγράφου εξαιρείται η υπό στοιχεία... περιοχή, ως αποτελούμενη από δάση και δασικές εκτάσεις».

Δηλαδή, όπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων η οποία ήταν πραγματικά δασική δεν αποχαρακτηρίστηκε αλλά παρέμεινε ως δάσος. «Ήταν πολύ φτηνό το επιχείρημα του κ. Καραμανλή» σχολίασε η κ. Παπανδρέου. Μάλιστα, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θανάσης Κατσιγιάννης είχε πει στην ομιλία του ότι «το θέμα έπρεπε να είχε λυθεί από δεκαετίες»! Ενδεικτικό επίσης είναι πως το ΥΠΕΧΩΔΕ σε ανακοίνωσή του στις 29 Σεπτεμβρίου 2005 για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Κοινότητας Ανθούσας αναγνώριζε πως ο νόμος του 2002 είχε εξαιρέσει από οποιαδήποτε πολεοδόμηση τις πραγματικές δασικές εκτάσεις!

● Ένα ακόμη ψέμα είπε ο κ. Καραμανλής στο χθεσινό ντιμπέιτ. Αφορούσε τη στάση της Ν.Δ. στο σχέδιο Ανάν. Υποστήριξε ότι η Ν.Δ. κράτησε σθεναρή στάση στο σχέδιο, κάτι που βοήθησε τους Κύπριους αδελφούς να ψηφίσουν όπως ήθελαν. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Καραμανλής τάχτηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν- γνωστές είναι οι εντολές που δόθηκαν στους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. υπέρ του σχεδίου με τις οποίες διαφώνησε ο ευρωβουλευτής του κόμματος κ. Χρ. Ζαχαράκης. Ψέμα που αποκάλυψε και ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ: «Εσείς στο Συμβούλιο Αρχηγών είπατε το "ναι". Εκτός, μασήσατε τα λόγια σας. Και τα στελέχη σας έλεγαν το "όχι"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου