Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Ας δουν και το πρόβλημά τους

Αλήθεια, πώς σας φάνηκαν τα debate; Πιο ενδιαφέροντα από προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, πιστεύω. Και φυσικά ο σημαντικότερος, αν όχι και αποκλειστικός, λόγος για τη βελτίωση αυτή ήταν η καινοτομία της απευθείας επικοινωνίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Υποθέτω ότι στις επόμενες εκλογές τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα.

Αλλά μια και οι πολιτικοί κάπως πάνε να τη στρώσουν τη δουλειά για να είναι η ενημέρωσή μας καλύτερη και πληρέστερη, νομίζω ότι καλό θα είναι να φροντίσουν και τα κανάλια να κάνουν κάτι ανάλογο. Ή -για να είμαι σαφέστερος- αντί ν αναλώνονται σε κρίσεις και σχόλια για τα debate των πολιτικών αρχηγών, ας κοιτάξουν να κάνουν καμιά εκπομπή της προκοπής και να σταματήσουν πια αυτές τις βλακώδεις αντιπαραθέσεις άσχετων και φωνακλάδων, κατά κανόνα, κομματικών εκπροσώπων, τις οποίες πλασάρουν ως δήθεν εκπομπές ενημέρωσης.

Δεν θ' αρνηθώ ότι υπήρξαν διαστήματα στη διάρκεια των αρχηγικών debate, ιδιαίτερα του πρώτου, που βαρέθηκα. Θεωρώ ότι ήταν φυσικό. Εκείνο που δεν είναι φυσικό είναι η απεγνωσμένη προσπάθεια που κατέβαλα για να βρω, κάνοντας ζάπινγκ, κάτι το ενδιαφέρον στις εκπομπές που ακολούθησαν, αλλά δεν μου προέκυψε το παραμικρό. Αλήθεια, ποιος τους έχει πει ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται ν' ακούσουν τα όποια μικρομεσαία κομματικά στελέχη να «αναλύουν» πόσο καταπληκτικός ήταν ο «δικός τους» και πόσο τραγικός ο «άλλος»;

Με όλο το θάρρος, λοιπόν, του απλού τηλεθεατή, του ενδιαφερόμενου για την πολιτική ζωή πολίτη, αλλά και του παλιού δημοσιογράφου, θα συνιστούσα στους υπεύθυνους των καναλιών ν' ασχολούνται λιγότερο με τα αρχηγικά debate και πώς θα πρέπει να οργανώνονται και να κοιτάξουν να βρουν καμιά φόρμουλα της προκοπής για τις δικές τους εκπομπές, έτσι ώστε να μην προκαλούν την ανία, τον εκνευρισμό ή, σε κάποιες περιπτώσεις, και την αηδία.

Οχι, δεν είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός. Αυτό το συναίσθημα με κυρίευσε παρακολουθώντας τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Αξελό να πασχίζει απεγνωσμένα ν' αρθρώσει πέντε λέξεις, αλλά να του το απαγορεύουν οι θρασύτατες στριγκλιές του Γεωργιάδη και οι αγενέστατες φλυαρίες του Δένδια, ενώ ο υπεύθυνος της εκπομπής απολάμβανε τον χαβαλέ.

  • Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, ΕΘΝΟΣ, 24/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου