Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Στην κρίση των πολιτών. Στο διάλογο μεταξύ των «έξι» έπαιξαν οι εντυπώσεις του ντιμπέιτ


ΑΠΕ
Οι πολιτικοί λίγο πριν την έναρξη της τηλεμαχίας


Οι ερωτήσεις που απηύθυναν μεταξύ τους οι πολιτικοί αρχηγοί αποτέλεσαν το πιο «ζωντανό» και ενδιαφέρον μέρος της -ασφυκτικής κατά τα άλλα- διαδικασίας με την οποία διεξήχθη η διάρκειας 3,5 ωρών τηλεοπτική αναμέτρηση των «έξι». Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο τετ-α-τετ μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου την Τρίτη.

http://www.in.gr/news/Reviews/Review598581/assets/ok.gif Δείτε και διαβάστε την τηλεοπτική αναμέτρηση λεπτό προς λεπτό

Το πολυαναμενόμενο ντιμπέιτ δεν έκρυβε τελικά εκπλήξεις, ούτε έγιναν λάθη από τους πολιτικούς αρχηγούς ικανά να δημιουργήσουν ή να ανατρέψουν εντυπώσεις. Οι αρχηγοί τοποθετήθηκαν για την οικονομία, τα κοινωνικά και εργασιακά θέματα, την εξωτερική πολιτική, την Παιδεία, το Περιβάλλον και τη Δημόσια Διοίκηση και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τα κομματικά επιτελεία έμειναν ικανοποιημένα από την εμφάνιση στην τηλεμαχία.

Το πρώτο μέρος της τηλεμαχίας κύλησε με τους έξι πολιτικούς αρχηγούς να απαντούν στις ερωτήσεις του Παύλου Τσίμα για την οικονομία, του Νίκου Ευαγγελάτου για τα κοινωνικά και τα εργασιακά ζητήματα και του Αιμίλιου Λιάτσου για την εξωτερική πολιτική.

Το δεύτερο μέρος κύλησε με τους αρχηγούς να απαντούν στις ερωτήσεις της Σίας Κοσιώνη για το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, του Ανδρέα Κωνσταντάτου για την Παιδεία, την Τεχνολογία και τον Πολιτισμό και του Αντώνη Σρόιτερ για τη Διακυβέρνηση και τη Δημόσια Διοίκηση.

Στο πιο ζωηρό και ενδιαφέρον μέρος της αναμέτρησης, τις ερωτήσεις που αντάλλαξαν οι πολιτικοί αρχηγοί μεταξύ τους, οι κ.κ. Καραμανλής και Παπανδρέου έδωσαν μία πρόγευση του διαλόγου που ακολουθεί την Τρίτη, στη μεταξύ τους τηλεμαχία, με «επιθετικές» ερωτήσεις που είχαν ως κύριο άξονα την οικονομία.

Παράλληλα δέχτηκαν εξίσου ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων. Μάλιστα, την πλειοψηφία των ερωτήσεων στο τέλος του πρώτου κύκλου δέχτηκε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, ενώ στο τέλος του δεύτερου κύκλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης και η Αλέκα Παπαρήγα ανέπτυξαν τις θέσεις των κομμάτων τους χωρίς εκπλήξεις ως προς τις θέσεις ή την παρουσία τους. Οι νέοι στη διαδικασία αυτή, οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Χρυσόγελος στάθηκαν ικανοποιητικά απαντώντας ο πρόεδρος του ΣΥΝ σε ερωτήματα για τα «Δεκεμβριανά», το άσυλο και τους κουκουλοφόρους και ο επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας των οικολόγων Πράσινων για την «πράσινη ανάπτυξη» και τις δηλώσεις Τρεμόπουλου.

Προσερχόμενος στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός δεν έκανε δηλώσεις. Αντίθετα, ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να κάνει δήλωση. «Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ενημερωμένους πολίτες, διότι αύριο έχουμε αποφάσεις. Αποφάσεις σημαντικές για να βγούμε από αυτή την παρακμή και το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε. Αποφάσεις που θα δώσουν λύσεις, ελπίδα για την ανάπτυξη της χώρας», είπε.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε δήλωση και εξερχόμενος σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μας άκουσε ο Ελληνικός λαός, παρουσιάσαμε τις διαφορετικές μας προοπτικές για την χώρα. Αυτό θα κάνουμε και στη συνέχεια, και εγώ και όλο το ΠΑΣΟΚ, τις επόμενες μέρες μέχρι τις εκλογές. Το μήνυμα είναι ένα: ότι αυτή η χώρα αξίζει πολύ καλύτερα, έχει τις δυνατότητες, υπάρχει ελπίδα. Αρκεί να χτυπήσουμε αντιλήψεις και πρακτικές που μας πλήγωσαν τα τελευταία χρόνια».

«Το ντιμπέιτ θα είναι μονόλογος, ατάκες, χειρονομίες, ειρωνείες, αποπροσανατολισμός, σύγχυση, μπέρδεμα» είπε η γγ του ΚΚΕ φτάνοντας στο ραδιομέγαρο, σημειώνοντας πως «ο σφυγμός και η καρδιά του ελληνικού λαού και των προβλημάτων θα μείνουν απ' έξω».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως, «παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχει αυτή η συνάντηση, τα οποία έχουν εντοπιστεί, είναι σημαντικό που οι αρχηγοί όλων των κομμάτων, με ίση δυνατότητα χρόνου, μπορούν να απευθυνθούν στους πολίτες».

Ως «πληκτικό» και «χωρίς εκπλήξεις» χαρακτήρισε εκ προοιμίου το ντιμπέιτ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, προσερχόμενος στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. «Η δημοκρατία και η ελευθεροτυπία θέλουν ελεύθερες ερωτήσεις απεριορίστου χρόνου, για να μπορέσει και ο δημοσιογράφος να βγάλει αυτά που θέλει, και αυτό που γίνεται για τα μάτια του κόσμου» τόνισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης

«Επιδιώκουμε οι πολίτες ν' ακούσουν τις προτάσεις μας... Λύσεις θετικές λύσεις, μπορούμε ν' αλλάξουμε τα πράγματα» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος έξω από το κτίριο της ΕΡΤ. «Κάνουμε κριτική στα άλλα κόμματα, αλλά μας ενδιαφέρει περισσότερο να προβάλλουμε τις απόψεις μας, τις θέσεις μας. Σήμερα έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία για ριζικές λύσεις» πρόσθεσε.

  • Αθήνα - ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009 [ 01:03 ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου