Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

ΥΠΕΡΦΙΑΛΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ

Oι υπουργοί χάθηκαν από τα υπουργεία τους- όσοι τουλάχιστον εκλέγονται στις επαρχίες, όπου πασχίζουν να επανεκλεγούν μέσα σε ένα κλίμα αναξιοπιστίας ή και οργής. Το ήδη ημιπαράλυτο κράτος αγγίζει τα όρια της αφασίας, ένα φαινόμενο που πρώτη φορά εμφανίζεται στην Ελλάδα με τέτοια ένταση, με γενικούς διευθυντές και υπαλλήλους να έχουν σταυρώσει τα χέρια περιμένοντας την έκβαση των εκλογών.

Στην πραγματικότητα δεν περιμένουν να πληροφορηθούν ποιος θα είναι ο νικητής αλλά να δουν ποια θα είναι η έκταση της νίκης του ΠαΣοΚ και το εύρος της ήττας των απερχομένων. Διότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα σηματοδοτήσει εξελίξεις που θα δημιουργήσουν νέο πολιτικό σκηνικό.

Η προβλεπόμενη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία της νέας κυβερνήσεως θα διασφαλίσει τα όρια εφαρμογής των σχεδίων που έχει, όπως μας διαβεβαιώνει, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ (και νέος πρωθυπουργός, κατά γενική πρόβλεψη) κ. Γ. Παπανδρέου. Αν συνεπώς η πολιτική ζωή σε κυβερνητικό επίπεδο εξελίσσεται ομαλώς, θα μένει να παρακολουθήσομε την εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων με τα οποία ο κ. Γ. Παπανδρέου θα οδηγήσει τη χώρα σε ανάταξη.

Ταυτοχρόνως είναι βέβαιον ότι η Κοινή Γνώμη θα παρακολουθεί την εσωτερική σύγκρουση που θα αναδείξει τη νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής δεν φαίνεται αποφασισμένος να χειρισθεί την προβλεπόμενη βαριά ήττα. Την πρόθεση του κ. Καραμανλή για αποχώρηση («εγώ δεν είμαι για να κάνω επερωτήσεις στον Παπανδρέου στη Βουλή»η φράση αποδίδεται στον απερχόμενο πρωθυπουργό) τη γνωρίζουν καλά οι ενδιαφερόμενοι και η δελφινομαχία έχει ήδη αρχίσει.

Οσο κι αν είναι επιβλαβής για το δημοκρατικό πολίτευμα η εσωτερική αναταραχή σε ένα κόμμα το οποίο (θα) κατέχει τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η επερχόμενη κρίση μπορεί να είναι επωφελής για τη χώρα. Αυξάνει την περίοδο χάριτος (Εκατό ημέρες) για τη νέα κυβέρνηση, πρώτον. Και, δεύτερον, ελπίζεται ότι θα απαλλάξει τη χώρα από τα υπερφίαλα απομεινάρια του παρελθόντος.
  • Του ΣΤΑΥΡΟΥ Π. ΨΥΧΑΡΗ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου