Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Στην οικονομική πολιτική της Ν.Δ. «επενδύει» το ΠΑΣΟΚ

Θυμίζοντας μία προς μία τις κυβερνητικές επιλογές της τελευταίας πενταετίας που, κατά το ΠΑΣΟΚ, ζημίωσαν τη μέση ελληνική οικογένεια, η Ιπποκράτους επιχειρεί πλέον ολομέτωπη επίθεση στη Ν. Δ., προκειμένου να ανακόψει τυχόν «επιστροφές» αναποφάσιστων ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. Την ανησυχία αυτή δεν έκρυψε χθες ο ίδιος ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «φοβάται τον εφυσηχασμό και την επανάπαυση» καλώντας τους φίλους του κόμματος σε επαγρύπνηση. Την ίδια ώρα, ωστόσο, μάλλον αντιφατικά μηνύματα για τη φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει, αν κερδίσει τις εκλογές, εκπέμπει το ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να απαντήσει στις αιτιάσεις της Ν. Δ. που εγκαλεί την Ιπποκράτους για εσκεμμένη προγραμματική ασάφεια ως προς το ποιους πολίτες και ποια εισοδήματα θα φορολογήσει και πόσο.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η υπεύθυνη του τομέα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κ. Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της (στο «Σίτυ») απαντούσε ότι «δεν έχουμε ανακοινώσει φορολογική κλίμακα, διότι θα υπάρχει και αναθεώρηση κλιμακίων και φορολογικών συντελεστών». Το δε επιχείρημα που επικαλέστηκε η κ. Κατσέλη είναι ότι «δεν θέλουμε να καταρτίσουμε τον προϋπολογισμό για να μη λέμε ένα νούμερο σήμερα και ένα διαφορετικό αύριο». Και διευκρίνισε πως «αυτό που μπορώ να σας πω με ακρίβεια είναι ότι κάποιος που έχει εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ θα έχει χαμηλότερο φορολογικό βάρος», αφήνοντας έτσι ανοιχτή τη διατήρηση, αλλά και την αύξηση της φορολογίας ακόμη και για όσους κερδίζουν σήμερα 2.140 ως μικτές μηνιαίες αποδοχές.
Σύμφωνα πάντως με οικονομικούς κύκλους, η κ. Κατσέλη ενδεχομένως υπονοούσε τη βούληση του ΠΑΣΟΚ να θεσπίσει έναν ακόμη συντελεστή της τάξης του 15%, ανάμεσα στο όριο του σημερινού αφορολόγητου των 12.000 ευρώ και των 30.000 ευρώ που «μπαίνει» ο πρώτος φόρος. Με τον τρόπο αυτόν άλλωστε επιχειρούσαν το βράδυ να «αιτιολογήσουν» την επίμαχη φράση της και στελέχη της Ιπποκράτους. Ο τρόπος, ωστόσο, και κυρίως η βεβαιότητα με την οποία η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε γενικώς σε «αναθεώρηση κλιμακίων και φορολογικών συντελεστών» δημιούργησαν την εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταρτίσει πλήρες φορολογικό σχέδιο, το οποίο εσκεμμένως δεν ανακοινώνει, χρησιμοποιώντας για προφανείς λόγους το επιχείρημα ότι «ποτέ στο παρελθόν η αντιπολίτευση δεν έχει κοινοποιήσει τη φορολογική κλίμακα».
Σε κάθε περίπτωση, η κεντρική στόχευση του ΠΑΣΟΚ, όπως προέκυψε από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, είναι στο εξής μια ολομέτωπη επίθεση στη Ν. Δ. μέσω της υπενθύμησης της οικονομικής της πολιτικής. Τον στόχο αυτόν θα εξυπηρετήσουν και στοχευμένες ομιλίες του κ. Παπανδρέου σε πόλεις «κλειδιά» της χώρας, αρχίζοντας απόψε από το «προνομιακό» για το ΠΑΣΟΚ Ηράκλειο και στη συνέχεια την Κυριακή στη Λάρισα, αλλά και οι καθημερινές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις. Συνεργάτες του δεν έκρυβαν ότι ζητούμενο για να κλειδώσει η αυτοδυναμία «είναι να πείσουμε να έρθουν σε μας όσοι ψηφοφόροι της Ν. Δ. πιθανόν ακόμη διερωτώνται αν πρέπει να της δώσουν άλλη μια ευκαιρία».
  • Του Κωνσταντινου Zουλα, Καθημερινή, 25/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου