Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Αυτά που έρχονται

Το τι λέει ένας πολιτικός και το τι εισπράττει ο απλός πολίτης είναι πολλές φορές δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Ο κ. Καραμανλής ήταν πολύ ξεκάθαρος κατά την προεκλογική περίοδο και λίγο πολύ είπε στους ψηφοφόρους «ξεχάστε ό,τι σας έδωσα μέχρι τώρα, από εδώ και στο εξής θα σας στριμώξω, γιατί αλλιώς δεν βγαίνουμε ως χώρα». Για πολλούς η συνταγή ήταν τόσο σκληρά και αρνητικά διατυπωμένη, που προκαλούσε την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να... κερδίσει τις εκλογές. Ο κ. Παπανδρέου είναι πάλι αόριστος και αποφεύγει τις πολλές λεπτομερείς δεσμεύσεις.

Υπάρχει, όμως, ένας κίνδυνος, ο οποίος έχει να κάνει με την ψευδαίσθηση που έχει προκληθεί σε ένα μεγάλο ενδεχομένως κομμάτι του πληθυσμού πως «θα έλθουν καλύτερες μέρες με το ΠΑΣΟΚ». Αν με αυτή τη φράση εννοούν κάποιοι μια επανάληψη της εμπειρίας του 1981-89, το βέβαιον είναι ότι θα διαψευσθούν. Το δημόσιο ταμείο είναι άδειο, η χώρα βρίσκεται στα όρια της δημοσιονομικής κατάρρευσης και όποιος προχωρήσει σε παροχές τους επόμενους μήνες θα αναλάβει ένα τεράστιο ρίσκο. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου και οι στενοί του επιτελείς γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα και είναι βαθύτατα ανήσυχοι για αυτά που θα βρουν, αν κερδίσουν τις εκλογές την Κυριακή.

Μια μερίδα του κόσμου, όμως, δεν παρακολουθούν το χρέος και το έλλειμμα σαν να είναι αξιολογητές των Moody’s και δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των περιστάσεων. Ακούνε διάφορα για τον ρόλο του κράτους, για εγγύηση των δανείων τους, για τον ρόλο που παίζουν οι «κακές τράπεζες» και ανεβάζουν τις προσδοκίες τους. Με άλλα λόγια, ο κ. Παπανδρέου μπορεί να έχει ετοιμασθεί ο ίδιος, τουλάχιστον ψυχικά, για αυτά που έρχονται, αλλά δεν έχει προετοιμάσει καθόλου τον κόσμο. Αν εκλεγεί, είναι βέβαιο ότι θα αναγκασθεί να εξηγήσει την πραγματικότητα, αλλά οι κίνδυνοι είναι πολλοί.

Πρώτα απ’ όλα, δεν είναι διόλου απίθανο να δούμε φαινόμενα μαζικής «ανυπακοής» απέναντι στις τράπεζες. Βοηθούντων και των μέσων ενημέρωσης, που θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να μοιάζει με τη Σοβιετία όπου ουδείς έχανε ποτέ τα λεφτά του ή έπαιρνε πραγματικό ρίσκο στο επιχειρείν, δεν θέλει και πολύ για να δημιουργηθεί ένα λαϊκιστικό κύμα διαμαρτυρίας, πίσω από το οποίο θα κρυφθούν και οι διάφοροι μπαταχτσήδες που θα θελήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση.

Ενας λόγος που η κυβέρνηση προκήρυξε τώρα εκλογές, ήταν η πεποίθηση ότι ο χειμώνας θα είναι βαρύς και με σημάδια κοινωνικής αναταραχής. Αν ο κ. Παπανδρέου εκλεγεί θα βρεθεί απέναντι στο ίδιο σκηνικό και με μια μερίδα της κοινής γνώμης να περιμένει εντελώς άλλα από αυτά που έρχονται. Απέναντι δηλαδή σε ένα εκρηκτικό μείγμα.

  • Του Aλεξη Παπαχελα, Η Καθημερινή, 30/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου