Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Τη νέα δομή της κυβέρνησης σχεδιάζει ο Παπανδρέου

Το στίγμα της κυβέρνησής του, αν κερδίσει την αυτοδυναμία, θα δώσει ο κ. Γ. Παπανδρέου τις επόμενες ημέρες. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας πως όσο πλησιάζουμε στις εκλογές θα υπάρχουν ίσως και περισσότερες λεπτομέρειες για τη δομή του υπουργικού του συμβουλίου, και αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια πρώτη «γεύση» έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέσω των προσώπων που επέλεξε στη λίστα επικρατείας.

Η αντιπαραβολή, άλλωστε, του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου με το αντίστοιχο της Ν.Δ. ήταν και η βασική στόχευση της χθεσινής ενημέρωσης του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μίλησε για σύγκριση που δείχνει δύο διαφορετικές λογικές. «Στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας», είπε, «έχουμε δύο εν ενεργεία υπουργούς, έναν τέως αρχηγό κόμματος, τρεις γενικούς γραμματείς και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ως εκ τούτου, ο καθένας μπορεί να κάνει τη σύγκριση και να καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου εκφράζοντας «την ιδιαίτερη χαρά» της Ιπποκράτους για την «αποδοχή που έτυχε από τους πολίτες το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, καθώς αποπνέει την ανανέωση και το άνοιγμα στην κοινωνία».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε ότι ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης θέλησε χθες να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών που ενδεχομένως έχει δημιουργήσει σε τμήμα της κοινής γνώμης η διαφαινόμενη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Με αφορμή ερώτηση που δέχθηκε για το πρόβλημα των δανειοληπτών είπε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να βοηθήσει τους συγκεκριμένους πολίτες και να διασφαλίσει τη ρευστότητα στην αγορά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «κανένας δεν μπορεί να ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση, με ένα μαγικό ραβδί, να εξαφανίσει όλα τα λάθη του παρελθόντος. Αυτό δεν γίνεται». Απάντηση που εξελήφθη και ως μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς η Ιπποκράτους έχει γίνει δέκτης πληροφοριών ότι αρκετοί εκ των πολιτευτών, κυρίως της επαρχίας, καλλιεργούν υπερβολικές προσδοκίες στους δυνάμει ψηφοφόρους τους. Σε αυτό, άλλωστε, απέβλεπε και μία ακόμη φράση του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε ότι «η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει έχει ως υποχρέωση να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2010 και να ξεκινήσει να κάνει τις διαφορετικές της επιλογές», αλλά «δυστυχώς» όπως είπε «θα έχει να υποστεί και το βάρος των επιλογών της Νέας Δημοκρατίας και αυτό το βάρος θα το υποστούν και το υφίστανται ήδη οι Ελληνες πολίτες».

Κατά τα λοιπά, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ θέλησε εκ προοιμίου να εκφράσει την πεποίθηση της Ιπποκράτους ότι ο κ. Παπανδρέου θα βγει κερδισμένος από τα δύο ντιμπέιτ. Υπενθύμισε ότι τόσο η τηλεαναμέτρηση των έξι όσο και των δύο ήταν προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε την ικανοποίησή του που «η κυβέρνηση αποδέχθηκε τις προτάσεις μας» και εξέφρασε την ελπίδα του «να γίνει μια αντιπαράθεση ουσίας πάνω σε προγράμματα, ιδέες, προτάσεις, απέναντι στους Ελληνες πολίτες».

Επιθυμώντας, τέλος, να απαξιώσει την προεκλογική τακτική της Ν.Δ. υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να φοβίσει τον κόσμο» και χαρακτήρισε παραπλανητικά τα σποτ της Ν.Δ. «που ισχυρίζονται ότι δήθεν το ΠΑΣΟΚ θα επαναφέρει το φόρο γονικής παροχής και κληρονομιάς, καθώς η πρότασή μας», όπως είπε, «αφορά μόνον τη μεγάλη περιουσία».

  • Του Κωνσταντινου Zουλα, Καθημερινή, 22/09/2009

[+] ΓPAΦHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου