Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Εκλογών... αγώνας άγονος!

Σε πολλές χώρες, οι εθνικές εκλογές πραγματοποιούνται σε εργάσιμη μέρα. Η κανονική ζωή (και η λειτουργία του κράτους, της οικονομίας κ.λπ.) δεν διαταράσσεται στο παραμικρό. Οι προεκλογικές ομιλίες και συγκεντρώσεις γίνονται σε επίπεδο... γειτονιάς, μέσα σε καφενεία και το μόνο που «θυμίζει» προεκλογική εκστρατεία είναι λίγες αφίσες στους δρόμους (σε ειδικά επιλεγμένα και «νόμιμα» σημεία), τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αν δεν υπάρχουν άλλες σημαντικότερες ειδήσεις και κάνα δυο «ντιμπέιτ» στις τηλεοράσεις. Χωρίς φυσικά το... ντιμπέιτ αυτό καθ’ αυτό, οι όροι και οι τεχνικές προϋποθέσεις του να μετατρέπονται σε πολιτικό διακύβευμα και θέμα της επικαιρότητας...

Σε άλλες χώρες... Γιατί, εδώ σε εμάς, η προσφυγή στη λαϊκή κυριαρχία ή θα είναι «μόμη λύση για να σωθεί η χώρα...»(;), ή επώδυνη διαδικασία, που είτε θα συνιστά «πολιτικό αυτοχειρισμό και παράδοση της εξουσίας στους αντιπάλους μας!» (δεν το ακούσαμε από υπουργικά χείλη;) είτε «καταστροφική εξέλιξη για την οικονομία», αφού (θεωρούμε «λογικό») πως στην προεκλογική περίοδο, την τυπική, αλλά και την ευρύτερη, τα κράτος θα πάψει να λειτουργεί, οι παραγωγικοί μηχανισμοί που τόσο εξαρτώνται από το κράτος θα αδρανήσουν, το πολιτικό προσωπικό, από υπουργούς μέχρι... υπηρεσιακούς γενικούς γραμματείς, θα σταματήσει να δουλεύει και να παράγει αποφάσεις και έργο! Εδώ σταματάνε τα διοικητικά γρανάζια ακόμη και σε... ανασχηματισμούς, με την επίσημη δικαιολογία «δεν έχει ακόμη ενημερωθεί ο νέος υπουργός – περάστε αργότερα...», και δεν θα νέκρωναν με τις εκλογές και το γενικό... ξαμόλημα για το κυνήγι της ψήφου;

Φυσικά, στις άλλες πολιτισμένες και ανεπτυγμένες χώρες, δεν συμβαίνει αυτό το ολέθριο που παρατηρείται στην Ελλάδα, η απόλυτη ταύτιση, δηλαδή, κυβέρνησης και κράτους! Στις πολιτισμένες πολιτείες, μπορεί να χηρεύει η θέση ενός υπουργού για βδομάδες, μπορεί η χώρα να καταφεύγει σε εκλογές κάθε 2 μήνες (δείτε τι γινόταν στην Ιταλία...), μπορεί να καταγράφεται κάποια «εκκρεμότητα» στην πολιτική εξουσία, αλλά το κράτος, οι μηχανισμοί του, το «σύστημα» δουλεύουν πέρα και άσχετα από τα πολιτικά πρόσωπα. Με θεσμούς, κανόνες, δοκιμασμένες αρχές και διοικητικό προσωπικό, που απλώς... κάνει τη δουλειά του!

Δείτε (μεταξύ των άλλων πολλών!) το θεότρελο των τελευταίων ημερών, που όμως... αιτιολογήθηκε στα σοβαρά και με... πολιτικούς όρους: από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ανακοινώθηκε επίσημα ότι κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός για την κάλυψη 24 άγονων αεροπορικών δρομολογίων στη χώρα! Και ποια είναι η επίσημη (διά χειλέων του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Δ. Πλατή, παρακαλώ!) δικαιολογία; «Κοιτάξτε, λόγω του ότι γίνονται εκλογές, αλλά και λόγω του ότι το γενικότερο αεροπολιτικό καθεστώς είναι μεταβαλλόμενο, εμείς αποφασίσαμε την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου για τις άγονες αερογραμμές, αλλά και για την επίγεια εξυπηρέτηση! Εκείνο, λοιπόν, που θ’ αναλάβει η νέα κυβέρνηση, θα είναι να... ξανακάνει άμεσα τον διαγωνισμό...»!

Λεπτομέρεια: τις άγονες αυτές γραμμές καλύπτει (και θα καλύπτει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε και... διαλύεται, χάνει την άδεια εκμετάλλευσης, τα... αεροπλάνα της και το πιστοποιητικό τού αερομεταφορέα) η παλιά «Ολυμπιακή», που αγοράσθηκε από τον κ. Βγενόπουλο και από 1ης Οκτωβρίου θα λειτουργεί το νέο σχήμα της «Ολύμπικ Αϊρ», που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι ΜΕΧΡΙ να σχηματισθεί η επόμενη κυβέρνηση, να ξαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό, να κατακυρωθεί κ.λπ., 24 άγονες περιοχές της χώρας θα στερούνται αεροπορικής κάλυψης!

Η κυβέρνηση(;) ψελλίζει πως «με κάποιο τρόπο, θα συνεχισθεί η απρόσκοπτη συνέχιση των δρομολογίων», χωρίς να λέει πώς. Κάτι θα βρεθεί – σίγουρα. Αυτό που βγάζει όμως... μάτι, είναι η επίσημη θέση «ματαιώνεται ένας διαγωνισμός για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας, επειδή... γίνονται εκλογές! Ούτε στην... Ουζουμπούρου!

  • Tου Θανου Oικονομοπουλου, η Καθημερινή, 19/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου