Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Tρεχάτε ποδαράκια μου!

Προεκλογικό «παρών» έδωσαν στην προχθεσινή πρεμιέρα τους οι «Νέοι Φάκελοι» (ΣΚΑΪ). Ο Τάσος Τέλλογλου έκανε έρευνα για το κόστος της προεκλογικής εκστρατείας για τους υποψήφιους της Β΄ Αθηνών, της πληθυσμιακά μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας, ενώ η Σοφία Παπαϊωάννου παρουσίασε τα παράδοξα του ισχύοντος εκλογικού νόμου αλλά και τις μεταμορφώσεις των εκλογικών νόμων τις τελευταίες δεκαετίες. Στις 12 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις εφαρμόστηκαν έξι διαφορετικοί εκλογικοί νόμοι, για τις σκοπιμότητες των οποίων μίλησαν αναλυτικά πολιτικοί και επιστήμονες.

Το επίσημο «ταβάνι» για κάθε υποψήφιο είναι 135.000 ευρώ, ασχέτως αν συχνά ξοδεύονται πολύ περισσότερα. Πάντως, όλοι οι υποψήφιοι που μίλησαν στην εκπομπή παραδέχτηκαν ότι σε αυτές τις εκλογές ξόδεψαν λιγότερο απ’ ό,τι στις προηγούμενες.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Για καταχωρίσεις στον συνοικιακό Τύπο χρειάζονται 40.000 - 50.000 ευρώ. Για ταχυδρομικά τέλη τουλάχιστον 35.000 ευρώ. Για φιλικά πάρτι 6.000 - 15.000 ευρώ. Προσθέστε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για SMS και θα διαπιστώσετε ότι η πολιτική είναι ένα αρκετά ακριβό σπορ.

Δεν είναι όλοι οι υποψήφιοι ίσοι, ακόμα και αν ανήκουν στο ίδιο κόμμα. Αλλοι έχουν την πολυτέλεια της ταχυδρομικής αποστολής φυλλαδίων, άλλοι λένε «τρεχάτε, ποδαράκια μου». Αλλοι στηρίζονται στα δεκανίκια της τηλεόρασης, άλλοι όχι (αν και θα το ήθελαν). Σαν τον Βέγγο τρέχουν οι υποψήφιοι της Β΄ Αθήνας για να καλύψουν μέσα σε 25 ημέρες τους 47 δήμους της περιφέρειάς τους.

Απολαυστικά ήταν τα αποσπάσματα της ομιλίας του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου στο Μπουρνάζι. «Φάγαμε ψωμί» (επί ΠΑΣΟΚ) φωνάζει κάποιος από το βάθος της αίθουσας. Και ο υποψήφιος υπερθεματίζει: «Ο κόσμος απέκτησε σπίτια, πολλές φορές και δεύτερο, οικιακές συσκευές, τηλεοράσεις, καρτοκινητά».

Μα είναι τα καρτοκινητά δείκτης ευμάρειας; Ολοι οι οικονομικοί μετανάστες, ακόμα και οι πιο εξαθλιωμένοι, έχουν καρτοκινητό, τη σωσίβια λέμβο των θαλασσοπνιγμένων... Δείκτης πολιτιστικής (και όχι μόνο υλικής) ευημερίας θα ήταν το πόσοι κινηματογράφοι, πόσα μικρά βιβλιοπωλεία έκλεισαν τα τελευταία χρόνια και όχι πόσες συσκευές τηλεόρασης έχουμε στο σπίτι μας.

Και τα δύο αυτά θέματα των «Νέων Φακέλων» δεν έχουν μόνο επικαιρική σημασία. Πιθανόν ο εκλογικός νόμος να αλλάξει ξανά, με συμφωνία και των δύο μεγάλων κομμάτων, και να υιοθετηθεί μια παραλλαγή του γερμανικού εκλογικού μοντέλου. Επομένως, η Β΄ Αθηνών, όπως την ξέραμε, ίσως να μην υπάρχει στο μέλλον.

Η ταχύτητα, η συμπύκνωση, ο σεβασμός στον χρόνο του τηλεθεατή είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της εκπομπής έρευνας. Μπορεί τα θέματά τους να μη συμπίπτουν πάντα με τα προσωπικά μας ενδιαφέροντα, όμως σε κάθε περίπτωση έχει προηγηθεί σκληρή και αφανής δουλειά, ενώ το βάρος δίνεται στα στοιχεία και όχι στις απόψεις ή μάλλον τα στοιχεία διευκολύνουν τον τηλεθεατή να σχηματίσει δική του άποψη.

  • Tης Μαριαννας Τζιαντζη, Η Καθημερινή, 30/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου