Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Αχίλλειος πτέρνα για το ΠΑΣΟΚ η Κεντρική Μακεδονία

  • Ανάλυση: Ηλίας Νικολακόπουλος , Ρεπορτάζ: Νικολέττα Μουτούση

  • ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009, Τελευταία ενημέρωση: 25/09/2009 10:39

Η Κεντρική Μακεδονία- με 48 συνολικά έδρες και πάνω από 1,5 εκατομμύριο εγγεγραμμένους ψηφοφόρους- αποτελεί, από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80, προνομιούχο εκλογικό χώρο για τη Ν.Δ., η οποία μόνο το 1993 έχασε με μικρή σχετικώς διαφορά το προβάδισμα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Προβάδισμα, που στις τρεις τελευταίες εκλογές κυμάνθηκε από 6,5 (το 2000) έως 11,5 (το 2004) ποσοστιαίες μονάδες. Ταυτόχρονα η Ν.Δ. αναδείχτηκε και στις τρεις αυτές αναμετρήσεις πρώτο κόμμα και στις 8 εκλογικές περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, με μοναδική οριακή εξαίρεση τον Νομό Ημαθίας στις εκλογές του 2000.

Η δύναμη της Ν.Δ. στην Κεντρική Μακεδονία εντοπίζεται κυρίως στον αγροτικό χώρο (48,6% το 2007), όπου η επιρροή της είναι απόλυτα συγκρίσιμη με την αντίστοιχη που διαθέτει στις αγροτικές περιοχές της Νότιας Πελοποννήσου.

Σαφώς ασθενέστερη είναι όμως η επιρροή της στα αστικά κέντρα, και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, όπου κατέγραψε σημαντική υποχώρηση το 2007 (37,4% από 43,7% το 2004) και ακόμη μεγαλύτερη στις πρόσφατες ευρωεκλογές (μόλις 28,7%).

Η υπεροχή της Ν.Δ. αποτυπώθηκε και στον συνολικό αριθμό εδρών που εξασφάλισε στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Ιδιαίτερα, αν εξαιρέσει κανείς τον Νομό Θεσσαλονίκης (Α΄ και Β΄ Περιφέρεια), στους υπόλοιπους έξι νομούς η Ν.Δ. απέσπασε το 2007 τις 17 από τις συνολικά 25 έδρες. Εδώ όμως εντοπίζονται λόγω και της λειτουργίας του εκλογικού νόμου οι κυριότερες απώλειες σε αριθμό εδρών που ενδέχεται να έχει η Ν.Δ., αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές. Γιατί οι μόνες περιφέρειες όπου οι έδρες της Ν.Δ. μπορεί να θεωρηθούν διασφαλισμένες είναι οι δύο τριεδρικές (Κιλκίς, Χαλκιδική) υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα αναδειχτεί τοπικά πρώτο κόμμα. Αντίθετα, στις άλλες τέσσερις περιφέρειες οι απώλειες ενδέχεται να είναι σημαντικότατες, αφού ιδίως στις τετραεδρικές περιφέρειες (Πιερία, Ημαθία, Πέλλα) μια απόλυτη αντιστροφή της σημερινής κατανομής (3-1 υπέρ της Ν.Δ.) είναι εξαιρετικά πιθανή.
  • Κινδυνεύουν να χαθούν δύο έδρες
Σε ποσοστά που προσεγγίζουν (και το 2004 ξεπέρασαν) το όριο της απόλυτης πλειοψηφίαςκινήθηκε στις τρεις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η δύναμη της Ν.Δ. Αν όμως ηττηθεί στις 4 Οκτωβρίου, τότε ακόμη και η διατήρηση της δεύτερης έδρας (από τις 3 που κατέχει από το 2004) θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά θα βρεθεί η Ν.Δ. στο όριο του 50%.

Ν.Δ. Με δύο νέα ονόματα συμπληρώθηκε το ψηφοδέλτιο, αυτά του πρώην αντινομάρχη και σημερινού αντιπροέδρου του Δ.Σ. του νοσοκομείου Κατερίνης Αστέριου Τόκα και της «λαμπερής υποψηφιότητας» του μοντέλου Μαρίνας Τσιντικίδου (είχε συζητηθεί και η κάθοδός της με το ΛΑΟΣ). Όπως και το 2007 κατεβαίνουν οι τρεις βουλευτές Γιώργος Κωνσταντόπουλος (1ος με 24.468 σταυρούς), Κώστας Κουκοδήμος (2ος με 17.962) και Αντώνης Καρπούζας (3ος με 14.696) καθώς και ο δικηγόρος Κώστας Δημόπουλος (5ος με 4.732). ΠΑΣΟΚ. Ανανέωση κατά το ήμισυ επέλεξε το ΠΑΣΟΚ. Στο ψηφοδέλτιο παρόντες είναι και αυτή τη φορά ο βουλευτής Γιάννης Αμοιρίδης (1ος με 17.612 σταυρούς), ο πρώην βουλευτής Θανάσης Παπαγεωργίου (2ος με 16.586) από το Λιτόχωρο και ο Ηλίας Τσιτλακίδης (5ος με 4.780). Νέες υποψηφιότητες αποτελούν ο δικηγόρος Δημήτρης Γκελντής, γιος του γνωστού στελέχους της Εθνικής Αντίστασης Τιτίκας Παναγιωτίδου- Γκελντή, και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Μαρία Μίχου και Θόδωρος Παυλίδης.

ΚΚΕ. Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε το ΚΚΕ, κρατώντας στο ψηφοδέλτιο τρεις υποψήφιους του 2007, την Κατερίνα Κουρίτα, τον Κώστα Ρούτσα και τον Στέλιο Κάργα, ενώ κατεβάζει τρία νέα πρόσωπα, τους Διονύση Αγοραστό, Αστέριο Κλιγκόπουλο και Νίκο Σαλπιστή.

ΣΥΡΙΖΑ. Τους τρεις πρώτους σε σταυρούς το 2007 διατήρησε στο ψηφοδέλτιο, τον Ζήση Ζάννα, τη Σωτηρία Πουζουκλίδου και τη Ρούλα Αρίσση. Νέες υποψηφιότητες είναι ο Αντώνης Νταγλιούδης, ο Γιώργος Σαπουνάς και ο Δημήτρης Φώτας.

ΛΑΟΣ. Με δύο παλιούς υποψηφίους, τους Χρυσούλα Ζαρογιάννη και Γιάννη Ακερμανίδη, και τέσσερα νέα πρόσωπα, τον Βασίλη Νουλέζα, Μιλτιάδη Σπυριδόπουλο,Νίκο Τριφταρίδη και Κώστα Φτεργιώτη συμμετέχει ο ΛΑΟΣ.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Πλήρως ανανεωμένο είναι το ψηφοδέλτιο με το οποίο κατέρχονται οι Σοφία Αναστασιάδου,Χρήστος Ζουμπουλίδης, Κυριάκος Ζωηρός και Παναγιώτης Μακρής.
  • 67 μόλις ψήφοι η διαφορά στις ευρωεκλογές
Νέα δεδομένα στον νομό έφερε η προηγούμενη αναμέτρηση,όταν η Ν.Δ.,παρά τη σημαντική απώλεια δυνάμεων που υπέστη, βρέθηκε για πρώτη φορά να κατακτά τις 3 από τις 4 έδρες, που μέχρι πρότινος μοιράζονταν τα δύο κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ πάντως βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής στις ευρωεκλογές όταν η μάχη κρίθηκε υπέρ του κυβερνώντος κόμματος μόλις για 67 ψήφους.

Ν.Δ. Σταθερά εντός ψηφοδελτίου παραμένουν οι τρεις βουλευτές, Μιχάλης Χαλκίδης (1ος με 22.053 σταυρούς), Ηλίας Φωτιάδης (2ος με 16.235) και Λάζαρος Τσαβδαρίδης (3ος με 10.692). Οι τρεις νέοι υποψήφιοι είναι η Ολυμπία Ιακωβίδου, νομαρχιακή σύμβουλος και κόρη του πρώην βουλευτή Αρχέλαου Ιακωβίδη, η Γεωργία Μπατσαρά , αντινομάρχης, και ο Γρηγόρης Μπρανιώτης, απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. ΠΑΣΟΚ. Στις επιλογές του 2007 στράφηκε ξανά το ΠΑΣΟΚ, στο ψηφοδέλτιο του οποίου συμμετέχουν εκτός από τον βουλευτή Τάσο Σιδηρόπουλο (1ος με 17.055 σταυρούς) και οι Θανάσης Γικόνογλου (2ος με 12.730), γιος του πρώην βουλευτή Μόσχου Γικόνογλου, Δημήτρης Μούρνος (3ος με 11.350), Δημήτρης Ταχματζίδης (4ος με 8.923), Αντωνία Χαρίση (5ος με 7.779) και Άγγελος Τόλκας (6ος με 7.427).

ΚΚΕ. Με τους πέντε πρώτους των προηγούμενων εκλογών κατεβαίνει το ΚΚΕ. «Παρών» δηλώνουν οι Ιωάννα Σοφρόνωφ, Χρήστος Τρεμπελής, Μαίρη Παπαδοπούλου,Όλγα Ζωγράφου και Χρήστος Αλευράς. Νέο πρόσωπο είναι ο γιατρός Γιώργος Καρτσιούνης.

ΣΥΡΙΖΑ. Κατά 50% ανανεωμένο είναι το ψηφοδέλτιο. Από τους παλιούς υποψήφιους μετέχουν οι Ξανθίππη Καρανίκα, Γιώργος Μουρατίδης και Γιώργος Μόρας, ενώ νέες είναι οι υποψηφιότητες των Γεωργίας Γιαλαμά, Λευτέρη Κιοσέογλου και Δήμητρη Χαμπίδη. ΛΑΟΣ. Ανανεωμένο είναι σε μεγάλο βαθμό το ψηφοδέλτιο, όπου από το 2007 κατέρχονται εκ νέου ο Στέφανος Βαφειάδης και ο Ξενοκράτης Σακλάς και τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν οι Σταυρούλα Γιαννούτσου,Ελισάβετ Μανωλοπούλου, Δημήτρης Μπέκας και Χρήστος Τσιάρτας. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Νέο πρόσωπο παρουσιάζει το ψηφοδέλτιο στο οποίο μετέχουν για πρώτη φορά οι Κώστας Βερβερίδης, Ελένη Ζουμπουλίδου, Χρήστος Κυρίμης και Παναγιώτης Λογγινίδης.
  • Το ΠΑΣΟΚ ελπίζει στην πλήρη ανατροπή
Όπως συμβαίνει στις περισσότερες τετραεδρικές περιφέρειες, η ισομερής κατανομή των εδρών στα δύο μεγάλα κόμματα, που αποτελούσε τον κανόνα στο παρελθόν, έχει πλέον αντικατασταθεί από τη σχεδόν βέβαιη παραχώρηση 3 εδρών στον νικητή των εθνικών εκλογών. Μοναδική ελπίδα για να εξασφαλίσει δύο έδρες το δεύτεροσε εθνικό επίπεδοκόμμα είναι να προσεγγίσει τοπικά το όριο του 50%. Ποσοστό που μόνο το 2004 πέτυχε η Ν.Δ.

Ν.Δ. Με τους τρεις βουλευτές, τον Γιώργο Καρασμάνη (1ος με 23.499 σταυρούς), τον Δάνη Τζαμτζή (2ος με 16.342) και την Παρθένα Φουντουκίδου (3η με 14.696) καθώς και με τον αντινομάρχη Στέργιο Αντωνίου (5ος με 8.946) κατεβαίνει ξανά η Ν.Δ. Στις άλλες θέσεις του ψηφοδελτίου εμφανίζονται ο δημοτικός σύμβουλος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου και ο αντιδήμαρχος Αριδαίας Κώστας Ζιάκας .

ΠΑΣΟΚ. Νέα δεδομένα έφερε στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ η απόφαση του πρώην βουλευτή Γιώργου Πασχαλίδη (2ος με 14.492 σταυρούς) να παραιτηθεί από υποψήφιος, μετά μάλιστα την ανακοίνωση των ονομάτων. Υποψήφια εκ νέου είναι η βουλευτής Θεοδώρα Τζακρή (1η με 23.708) καθώς επίσης και οι Ηλίας Θεοδωρίδης (3ος με 12.914) και Βασίλης Γιουματζίδης (4ος με 7.368). Νέα ονόματα είναι ο Σωτήρης Δραγούμης από την Έδεσσα, ο Σωτήρης Κεχαγιάς , αντινομάρχης Πέλλας και η Στέλλα Φωτοπούλου, γιατρός από την επαρχία Αλμωπίας.

ΚΚΕ. Οι πέντε πρώτοι του 2007 συμμετέχουν και αυτή τη φορά στο ψηφοδέλτιο. Πρόκειται για τους Μιχάλη Φούνταλη, Κατερίνα Χατζηβασιλειάδου, Μπάμπη Αποστολίδη, Γιώργο Λίνα και Γιάννη Παπαδόπουλο . Νέο πρόσωπο είναι ο γεωπόνος Χρήστος Κιστόγλου. ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο δύο υποψηφίους κράτησε αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ, την Δέσποινα Νικάκη- Βαμβακίδου και τον Χρήστο Πετρίδη, ενώ κατεβάζει ως νέα πρόσωπα τούς Κώστα Ορφανίδη, Νάκη Πασχαλίδη, Χρήστο Σαπουντζή και Μαρία Ψωμιάδου. ΛΑΟΣ. Ανάλογη επιλογή έκανε ο ΛΑΟΣ, στο ψηφοδέλτιο του οποίου επανεμφανίζονται η Ελένη Τσιτιρίδου και ο Χρήστος Καμπουράκης. Νέες υποψηφιότητες είναι οι Δημήτρης Γαλαντάρης, Δημήτρης Κοροσίδης, Κατερίνα Ρουσοπούλου και Βίκτωρ Σταματιάδης .

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Εκτός από την Κατερίνα Κωστοπούλου και τον Χαρίση Αργυρόπουλο, που είχαν μετάσχει στις εκλογές του 2007, κατεβαίνουν τώρα και οι Γιώργος Κωνσταντίνου και Θεοδότα Φωτοπούλου.
  • Κυνηγάνε την «προίκα» Τσιτουρίδη
Ο αποκλεισμός του Σάββα Τσιτουρίδη από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. και οι κλυδωνισμοί που προκάλεσε στην τοπική κομματική βάσησυγκεντρώνουν το ενδιαφέρον σε έναν νομό όπου η διαχρονική κυριαρχία της Ν.Δ. δεν έχει αμφισβητηθεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Ν.Δ. Την «προίκα» των περισσότερων από 13.000 ψήφων του Σάββα Τσιτουρίδη, ο οποίος εκλεγόταν συνεχώς από το 1996, διεκδικούν οι σημερινοί υποψήφιοι της Ν.Δ. Το «παρών» θα δώσουν ο κατ΄ εξοχήν τοπικός ενδοκομματικός αντίπαλος του Τσιτουρίδη, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης (1ος με 15.565 σταυρούς), καθώς και ο πρώην βουλευτής Θόδωρος Πασσαλίδης (4ος με 2.821). Στα νέα πρόσωπα του ψηφοδελτίου είναι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Γεωργαντάς, η συνταξιούχος αστυνομικός Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη και το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Βάγια Μούσα.

ΠΑΣΟΚ. Σταθερή επιλογή αποτελεί ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης (1ος με 13.670 σταυρούς) και ο πρώην νομάρχης Θόδωρος Παραστατίδης (2ος με 11.635). Υποψήφιοι είναι οι Δημήτρης Μουζούρης και Αθηνά Παράκη, καθώς και ο υποψήφιος νομάρχης του 2006 Γιώργος Φραγγίδης .

ΚΚΕ. Με τρεις υποψηφίους του 2007 κατεβαίνει το ΚΚΕ: τη Μαρία Αποστολίδου, τον Άκη Οργάντζη και τον Λάζαρο Ανδρεανίδη. Οι άλλες δύο υποψηφιότητες είναι των Βασίλη Κοντόπουλου και Κώστα Χαλίτσιου. ΣΥΡΙΖΑ. Το «παρών» δίνουν και αυτήν τη φορά οι Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, Τάσα Κωνσταντινίδου , Γιόσκας Παυλίδης, Χρήστος Σπίγκος, με νέο πρόσωπο του ψηφοδελτίου τον Παναγιώτη Τσομπανίδη.

ΛΑΟΣ. Πλήρη ανανέωση επέλεξε ο ΛΑΟΣ, στο ψηφοδέλτιο του οποίου συμμετέχουν οι Χρήστος Ζησίδης, Χρήστος Νάνος, Άρης Πέντσης, Ζωή Σακαντζή και Νικόλαος Ταχτσίδης.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Με νέες υποψηφιότητες
κατέρχονται και οι Οικολόγοι: την Ερμιόνη Κουζανίδου και τους Αστέριο Μούζα, Κωνσταντίνο Τσαντσάρη και Οδυσσέα Χιλιτίδη.
  • Άνετο προβάδισμα της Ν.Δ.
Σταθερό προβάδισμα από 6 έως 12 ποσοστιαίες μονάδες διατηρεί η Ν.Δ. από το 1996. Γεγονός που αντανακλάται και στην αμετάβλητη έκτοτε κατανομή εδρών (2-1 υπέρ της Ν.Δ.), η οποία δύσκολα θα ανατραπεί στις 4 Οκτωβρίου, αφού το άνετο προβάδισμά της επιβεβαιώθηκε και στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Ν.Δ. Με τους τέσσερις πρώτους του 2007 κατεβαίνει εκ νέου η Ν.Δ. Στη μάχη ρίχνονται οι δύο βουλευτές Γιώργος Βαγιωνάς (1ος με 11.353 σταυρούς) και Βασίλης Παππάς (3ος με 8.484), ο πρώην βουλευτής Αθηναίος Φλωρίνης (2ος με 8.508) που έχασε την έδρα τον περασμένο Δεκέμβριο με απόφαση του Εκλογοδικείου, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Πολυγύρου Ευθύμιος Καρανάσιος . Νέα υποψηφιότητα είναι η νομαρχιακή σύμβουλος και πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Χαλκιδικής Ιφιγένεια Κυριάκου.

ΠΑΣΟΚ. Για άλλη μία αναμέτρηση χωρίς τον Χρήστο Πάχτα εμφανίζεται το ψηφοδέλτιο, που περιλαμβάνει μόνον το σημερινό βουλευτή Γιάννη Δριβελέγκα (1ος με 12.312 σταυρούς). Αυτή τη φορά συμμετέχουν ο πρώην δήμαρχος Πολυγύρου Νίκος Βασιλάκης, η παρουσιάστρια Αναστασία Ευτάτογλου , η νομαρχιακή σύμβουλος Άννα Κατσαρού και ο πρώην νομάρχης Αργύρης Λαφαζάνης. ΚΚΕ. Ένα νέο όνομα, αυτό της δικηγόρου Δήμητρας Χαραλαμπίδου, περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιο με το οποίο κατέρχονται ξανά οι Νίκος Παρθενιώτης,Ειρήνη Τζίμου,Γιώργος Τσακίρογλου και Νικόλαος Τρίπλης. ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από την Κική Μάλαμα και τον Γιάννη Γλαράκη, που πήραν μέρος και το 2007, τα νέα ονόματα του ψηφοδελτίου είναι ο Γιώργος Γεράκης, ο Άρης Δήμου και η Κατερίνα Ιγγλέζη.

ΛΑΟΣ. Παρόντες είναι και αυτή τη φορά ο Αλέξανδρος Ιωάννου και ο Θανάσης Μαρίνος, με καινούργιες υποψηφιότητες τους Ευαγγελία Αβέρη, Πραξιθέα Γιαβούρογλου και Δρόσο Ζαφείρη.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Με τους νέους υποψήφιους Θεολόγη Καραδήμο, Αναστάση Μπογρή και Νικήτα Χούχουτα καθώς και την εκ νέου συμμετοχή του Παναγιώτη Γρηγοριάδη απαρτίζεται το ψηφοδέλτιο.
  • ΛΑΟΣ και ΚΚΕ χτυπούν βουλευτή
Εκπροσώπηση στο τέταρτο σε δύναμη κόμμα έδωσε ο νέος εκλογικός νόμος, με τον ΛΑΟΣ να καταλαμβάνει μία έδρα της επταεδρικής αυτής περιφέρειας ενώ το ΚΚΕ δεν μπόρεσε να επαναλάβει την επιτυχία του 1996, στην οποία προσβλέπει σήμερα. Πτώση των ποσοστών της, κάτω και από τα επίπεδα του 2000, εμφάνισε η Ν.Δ. που κέρδισε 4 έδρες, όσες δηλαδή είχε και στην αναμέτρηση του 2004 πριν την απόφαση του Εκλογοδικείου η οποία τής προσεκύρωσε μία επιπλέον έδρα.

Ν.Δ. Έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις προκάλεσε η αυτοϋποψηφιότητα του θείου του Πρωθυπουργού Αχιλλέα Καραμανλή (1ος με 34.260 σταυρούς), που εκλέγεται συνεχώς από το 1974 και το 2004 κέρδισε την έδρα στο Εκλογοδικείο. Παρόντες και αυτή τη φορά είναι οι άλλοι τρεις βουλευτές, Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά (2η με 19.418), Θεόφιλος Λεονταρίδης (3ος με 19.254) και Αναστάσιος Καρυπίδης (4ος με 17.455), ενώ ο πρώτος επιλαχών (και πρώην βουλευτής) Ευγένιος Χαϊτίδης (15.062 σταυροί) αποφάσισε να μην πολιτευτεί. Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν επίσης ο πρώην βουλευτής Κωνσταντίνος Τσιπλάκης (6ος με 13.752 το 2007), ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης (7ος με 13.544) και ο νομαρχιακός σύμβουλος Θόδωρος Μηλίδης (8ος με 10.312). Το ψηφοδέλτιο συμπληρώνουν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Ανθή Δουβίτσα και Δήμητρα Παναγιωτάκη.

ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές του κόμματος Στάθης Κουτμερίδης (1ος με 19.076 σταυρούς) και Μάρκος Μπόλαρης (2ος με 18.338) ρίχνονται ξανά στη μάχη, μαζί με άλλους 3 υποψηφίους του 2007, τον Δημήτρη Κολιντζίκη (4ος με 9.813), τον Μιχάλη Τζελέπη (5ος με 9.433) και τον Χρήστο Κρυστάλλη (7ος με 6.570). Νέα πρόσωπα είναι ο νομαρχιακός σύμβουλος Ηλίας Ακριτίδης , ο οικονομολόγος Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, η ιδιωτική υπάλληλος Αθηνά Λεζγκίδου αλλά και η πρώην ευρωβουλευτής Ευαγγελία Τζαμπάζη.

ΚΚΕ. Με 5 νέες υποψηφιότητες εμφανίζεται το ψηφοδέλτιο. Πρόκειται για τους Στέργιο Νικητόπουλο, Θέμη Παναγιώτου, Τιμοθέα Ρακιτζή, Λιάνα Σιδέρη και Παύλο Φαρμάκη. Όπως και το 2007, υποψήφιοι είναι οι Φιλιώ Σαραντίδου, Αντιγόνη Καραπαναγιωτίδου, Λεωνίδας Μάκινας και Βασίλης Σπέντζος .

ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς τον Αλέκο Αλαβάνο (επικεφαλής του ψηφοδελτίου το 2007) και με 6 παλιούς υποψήφιους κατεβαίνει το κόμμα. Παρόντες είναι ξανά ο πρώην βουλευτής Φιντίας Βελίκης και οι Αφροδίτη Σταμπούλη, Ζαχαρίας Κατσάνης, Ευανθία Γαλιάνου, Παύλος Παπαδόπουλος και Σταύρος Παπαϊωάννου . Τα τρία νέα ονόματα είναι των αγροτών Χρίστου Δαγκούλη και Μιχάλη Μπάρτζα και της ιδιωτικής υπαλλήλου Χρυσούλας Παλάσκα.

ΛΑΟΣ. Ανανεωμένο κατά το ήμισυ και πλέον είναι το ψηφοδέλτιο με 5 νέους υποψηφίους, τους Αναστασία Δάγκου, Ιωάννα Καλογερούδη, Νικόλαο Καρυπίδη, Παναγιώτη Παραστατίδη και Άρτεμι Τσούλκα. Υποψήφιοι εκ νέου είναι ο σημερινός βουλευτής Ηλίας Πολατίδης (1ος με 1.926) καθώς και οι Ηλίας Καράμπελας, Εύα Κουντουρά και Ιωάννης Παπαδόπουλος.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Πλήρες ψηφοδέλτιο παρουσιάζουν αυτή τη φορά, όπου συμμετέχουν οι Μάριος- Αλφόνσος Αρμάου, Μυροφόρα Κωστίδου, Πετρούλα Λαζαρίδου, Θανάσης Μακρής, Φώτης Μοβσεσιάν, Αργύρης Μπούρας και Καλλιόπη Χριστάκη .
  • Μόνο τρία τα «πράσινα» χωριά στα εδάφη του καραμανλισμού
Ο Νομός Σερρών είναι μαζί με τη Λακωνία και την Καστοριά, οι μοναδικές περιφέρειες όπου η Ν.Δ. απέσπασε στις προηγούμενες εκλογές την απόλυτη πλειοψηφία. Η κυριαρχία της αυτή αποτυπώθηκε μάλιστα με ποσοστά πάνω από 50% στους 18 από τους 22 δήμους, με κυριότερη όμως εξαίρεση τον Δήμο Σερρών.

Στη σχεδόν ομοιόμορφη αυτή υπεροχή της Ν.Δ. υπήρξαν μόνο τρεις μεμονωμένες εξαιρέσεις, όπου το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε το 50%: η απομονωμένη Σκοπιά στον Δήμο Αλιστράτης (65,5%), η Κοινότητα Ορεινής (56,4%) και η Αναγέννηση στον Δήμο Μητρουσίου. Αντίστροφα, το κορυφαίο της ποσοστό όπως αναμενόταν συγκέντρωσε η Ν.Δ. στην Πρώτη (64,6%), ένα κεφαλοχώρι που στο παρελθόν ήταν διχασμένο μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, με την ΕΔΑ να συγκεντρώνει το 1958 περίπου το 30% των ψήφων. Μακρινός απόηχος αυτής της εποχής τα σημερινά ποσοστά του ΚΚΕ (7,2%) και του ΣΥΡΙΖΑ (6,0%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου