Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Πρώτος στόχος, η συσπείρωση της βάσης Ν.Δ. Το σκεπτικό των επιλογών Καραμανλή και το παρασκήνιο με τον κ. Εβερτ

Στη συσπείρωση της εκλογικής βάσης της Ν.Δ. στοχεύει, κατά προτεραιότητα, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος, «προτείνοντας» ταυτόχρονα και δύο νέα πρόσωπα, εν προκειμένω γυναίκες, στη λογική της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού.

Μετά τη δήλωση αποχώρησης του κ. Μιλτ. Εβερτ, το μεσημέρι του Σαββάτου, η τοποθέτηση του κ. Γ. Σουφλιά στην πρώτη θέση υπήρξε μονόδρομος, καθώς ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διατηρεί διαύλους στον μεσαίο χώρο, ενώ αποτέλεσε εκ των στενοτέρων συνεργατών του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα, όπως άλλωστε και ο κ. Δ. Σιούφας που κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Οπως πληροφορείται η «Κ», της απόφασης του κ. Εβερτ να διευκολύνει τον πρωθυπουργό ζητώντας τη μετακίνησή του από την πρώτη στην τελευταία, τιμητική θέση του ψηφοδελτίου, προηγήθηκε ένα διήμερο προβληματισμού, ο οποίος κορυφώθηκε την Πέμπτη, με την «ομοβροντία» αιχμηρών δημοσιευμάτων περί της επικείμενης τοποθέτησης του πρώην προέδρου στη θέση του επικεφαλής. Κατά τις ίδιες πηγές, τα δημοσιεύματα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση της κόρης του κ. Εβερτ, Αλεξίας, η οποία, εκφράζοντας και άλλα μέλη και φίλους της οικογένειας, εκτίμησε ότι δεν είναι δυνατόν να εμφανίζεται ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. περίπου ως «βαρίδι», ούτε μπορεί να επιτρέψει να λειτουργήσει ως άλλοθι για μία ενδεχόμενη εκλογική ήττα. Την άποψη αυτή αποδέχθηκε και ο ίδιος ο κ. Εβερτ, ο οποίος, μετά 35 χρόνια κοινοβουλευτικού βίου, απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό. Σε αυτήν, σημείωνε ότι «μετά τόσα χρόνια συμμετοχής στα κοινά νιώθω ότι πρέπει να συμβάλω στην ανανέωση του κόμματος, την οποία εγώ έκανα πάντα πράξη και γι’ αυτό είμαι υποχρεωμένος να αρνηθώ την πρότασή σας και επιθυμώ να καταλάβω την τελευταία θέση».

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η απαντητική επιστολή του κ. Καραμανλή: «Η επιθυμία σου να τεθείς στην τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπως εκφράζεται στην επιστολή που μου έστειλες, σε τιμά. Η στάση σου είναι μία ακόμα απόδειξη του ήθους και της αξιοπρέπειας που χαρακτηρίζουν διαχρονικά την μακρά πολιτική σου διαδρομή».

Αντίστοιχοι προβληματισμοί φαίνεται ότι οδήγησαν, αρκετές ημέρες νωρίτερα, σε αντίστοιχο δρόμο «αποχώρησης» και την επικεφαλής των γαλάζιων ευρωβουλευτών. Παρά τους προφανείς λόγους που καθιστούσαν επιθυμητή την επιστροφή της στην Αθήνα, η κ. Μαριέττα Γιαννάκου διεμήνυσε την πρόθεσή της να διευκολύνει τον κ. Καραμανλή, ανοίγοντας τελικά τον δρόμο για την τοποθέτηση των Ευγενίας Τσουμάνη και Διονυσίας Αυγερινοπούλου στις δύο εκλόγιμες θέσεις.

Παρά τις σοβαρές αντιδράσεις από βουλευτές και στελέχη, ο πρωθυπουργός παρέμεινε μέχρι τέλους σταθερός στην απόφασή του να τοποθετήσει στην τελευταία εκλόγιμη θέση, εφόσον βέβαια η Ν.Δ. εξασφαλίσει το απαιτούμενο εκλογικό ποσοστό, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευ. Αντώναρο. Το είχε ουσιαστικά προαναγγείλει όταν σημείωνε ότι στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκονται «στενοί του συνεργάτες», ενώ το είχε πράξει δις και με τον κ. Θ. Ρουσόπουλο.

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου έκλεισε το πρωί της Κυριακής, με τον πρωθυπουργό να επιλέγει μέσα από τη «δεξαμενή» υποψηφίων που του είχαν προετοιμάσει οι συνεργάτες του και ο γραμματέας του κόμματος Λ. Ζαγορίτης.

  • Των Ελλης Tριανταφυλλου - Γιωργου Π. Τερζη, Καθημερινή, 22/09/2009

[+] ΓPAΦHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου