Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Πρώιμος «μήνας του μέλιτος»

Συνήθως, ο «μήνας του μέλιτος» για έναν πολιτικό αρχηγό είναι οι πρώτοι μήνες μετά την αναρρίχησή του στην πρωθυπουργία. Είναι η περίοδος που περισσεύουν οι έπαινοι και οι κολακείες και σπανίζουν οι αμφισβητήσεις και οι κριτικές. Είναι η περίοδος, που τα κομματικά στελέχη διαγκωνίζονται για να αποσπάσουν μια σταγόνα εύνοιας του αρχηγού ή, για την ακρίβεια, ένα μερίδιο από την πίτα της εξουσίας, κρατώντας για τον εαυτό τους τις όποιες επιφυλάξεις ή και διαφωνίες. Είναι η περίοδος, που ακόμα και οι πολιτικοί αντίπαλοι τηρούν στάση αναμονής, αποφεύγοντας τις επιθέσεις.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου ο «μήνας του μέλιτος» έχει ήδη αρχίσει. Μπορεί να μην έχει ακόμη εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά όλοι σχεδόν τον αντιμετωπίζουν σαν αυριανό πρωθυπουργό. Σ’ αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει την άνεση να επιλέγει πρόσωπα και πολιτικές, χωρίς το φόβο εσωκομματικών αντιδράσεων.

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας το επιβεβαιώνει. Αυτοί που τοποθετήθηκαν στις εκλόγιμες θέσεις είναι απολύτως προσωπικές επιλογές του Γιώργο Παπανδρέου και όχι επιλογές που υπαγορεύθηκαν από την ανάγκη τήρησης ισορροπιών. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμα πιο αξιοσημείωτη τη μη συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας έμπειρων προσωπικών συνεργατών του με αποδεδειγμένες πολιτικές ικανότητες, όπως ο καθηγητής και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Νίκος Κοτζιάς και ο καθηγητής και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Χάρης Παμπούκης.

Ο αποκλεισμός τους έχει ενδιαφέρον, επειδή ορισμένοι τον εκλαμβάνουν ως ένδειξη των κριτηρίων με τα οποία ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιλέξει και τα μέλη της κυβέρνησής του. Για την ακρίβεια, θεωρούν ότι έχει μια ροπή στο μεταμοντέρνο πολιτικό life style και δεν νιώθει πολύ άνετα με «βαριά» πολιτικά στελέχη, που έχουν συγκροτημένες και ισχυρές απόψεις.

Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου θα αναλάβει τα ηνία της χώρας σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Για να έχει ελπίδες, πρέπει να έχει και πολιτικό σχέδιο και αξιόμαχη ηγετική ομάδα. Η ευθύνη και για τις δύο αυτές προϋποθέσεις ανήκει στον ίδιον. Ο τρόπος, άλλωστε, με τον οποίο διευθύνει το κόμμα του είναι αρχηγικός. Κατά πάσα πιθανότητα με τον ίδιο τρόπο θα διευθύνει αύριο την κυβέρνησή του. Αυτό του εξασφαλίζει ελευθερία κινήσεων και διευρυμένα περιθώρια ελιγμών. Από την άλλη πλευρά, όμως, εν πολλοίς μετατρέπει το στοίχημα της επιτυχούς διακυβέρνησης, από στοίχημα ενός κόμματος, σε στοίχημα ενός αρχηγού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ίδιος θα πιστωθεί τα όποια θετικά, αλλά και θα χρεωθεί τα όποια αρνητικά.

Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ έρχεται στην εξουσία κυρίως λόγω του συνδρόμου αρνητικής ψήφου, η περίοδος ανοχής θα είναι από μικρή έως ελάχιστη. Ο «μήνας του μέλιτος» για τον Γιώργο Παπανδρέου άρχισε νωρίτερα (πριν από τις εκλογές), αλλά θα τελειώσει πολύ γρήγορα. Γι’ αυτό και τα περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις θα είναι συρρικνωμένα. Ακριβώς γι’ αυτό και οι αρχικές επιλογές των μελών της κυβέρνησης έχουν κρίσιμη σημασία.

  • Tου Σταυρου Λυγερου, Καθημερινή, 22/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου