Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Ο λογαριασμός για τα «μπαρμπούνια»

Προ ημερών ο κ. Στάμος Ζούλας δημοσίευσε σε τούτη εδώ την εφημερίδα μια διασκεδαστική παραβολή, που είχε να κάνει με τα ψηφοδέλτια και τα χαλασμένα μπαρμπούνια. «Σε ολιγοήμερες διακοπές ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης», έγραψε ο κ. Ζούλας, «ζήτησε στο μικρό ταβερνάκι του νησιού μια μερίδα τηγανητά μπαρμπούνια. Μόλις όμως του τα έφερε ο σερβιτόρος διαπίστωσε ότι το πιάτο μύριζε αφόρητα. Φώναξε τον καταστηματάρχη, προφανώς για να διαμαρτυρηθεί, αλλά αυτός του απάντησε ως εξής: “Ξέρετε τα μπαρμπούνια μας είναι γενικώς φρέσκα. Ομως στο τελάρο ξεπέφτουν και μερικά χαλασμένα. Διαλέξτε στο πιάτο σας όσα είναι καλά και πετάξτε ένα-δύο που μυρίζουν”. Δεν θα επεκταθώ στην αντίδραση του κ. Μεϊμαράκη, διότι το περιστατικό δεν συνέβη. Συμβαίνει, όμως, κάτι το παρεμφερές. Να είμαστε, τρόπον τινά, όλοι εμείς οι αποσβολωμένοι πελάτες και ο κ. Μεϊμαράκης ο “καινοτόμος” καταστηματάρχης... Ο υπουργός Αμύνης έχει τη γνώμη ότι στα ψηφοδέλτια δικαιούνται να συμπεριληφθούν οι πάντες και ότι την υποχρέωση για την αναγκαία “διαλογή” έχουν μόνον οι ψηφοφόροι, μέσω του σταυρού προτιμήσεως (!)» («Καθημερινή» 15.8.2009).

Αναδημοσιεύσαμε αυτήν την παραβολή όχι μόνο γιατί είναι εύστοχ, αλλά μπας και την διαβάσει και ο διάδοχος του κ. Μεϊμαράκη στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο νυν γραμματέας κ. Λευτέρης Ζαγορίτης ο όποίος χθες ζήτησε πάλι από τους ψηφοφόρους να πάρουν το πιάτο από τον καταστηματάρχη και να ξεδιαλέξουν μόνοι τους τα βρώμικα μπαρμπούνια. Οπως είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό, οι ψηφοφόροι πρέπει να μαυρίσουν όλους εκείνους η συμπεριφορά των οποίων ενόχλησε την παράταξη.

Σωστά, αλλά κατ’ αρχήν πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτό είναι μια τσάμπα έκκληση. Υπάρχουν πολλοί συνεπείς ψηφοφόροι της δεξιάς παράταξης, οι οποίοι πληγώθηκαν από τις συμπεριφορές των αξιωματούχων του κόμματός τους, μπορεί να χλευάστηκαν χωρίς να φταίνε στο καφενείο γι’ αυτές τις συμπεριφορές των στελεχών, οργίστηκαν με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά στο τέλος -έστω με βαριά καρδιά- θα ρίξουν στην κάλπη το γαλάζιο ψηφοδέλτιο. Είναι δεδομένο ότι αυτοί -είτε το ζητήσει ο κ. Μεϊμαράκης είτε κάνει την έκκληση ο κ. Ζαγορίτης- θα κάνουν την κάθαρση. Θα αποκλείσουν τους χειρότερους...

Με δεδομένο ότι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας θα κάνουν τη δουλειά τους, το ερώτημα είναι αν οι αξιωματούχοι του κόμματος έκαναν τη δική τους. Εδώ υπάρχει μια μετάθεση ευθύνης. Δουλειά των ψηφοφόρων είναι να διαλέγουν από ένα ψηφοδέλτιο καλών τους καλύτερους. Δουλειά των κομματικών μηχανισμών -και φυσικά των στελεχών που τους απαρτίζουν- είναι να αποκλείουν τους χειρότερους. Και για να επιστρέψουμε στην παραβολή του κ. Ζούλα, είναι δουλειά του καταστηματάρχη να πετάει τα ψάρια που μυρίζουν και από τα καλά που θα αφήσει οι πελάτες θα πάνε στην κουζίνα να διαλέξουν τα καλύτερα. Ετσι λειτουργεί η αγορά -γιατί αλλιώς έρχεται το υγειονομικό και σφραγίζει το μαγαζί-, έτσι πρέπει να λειτουργούν και τα κόμματα, διότι αλλιώς έρχονται εκλογές και μαζί τους η συντριβή.

Αυτό οι ψηφοφόροι τη Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να το γνωρίζουν για να ξέρουν πού θα στείλουν την επομένη των εκλογών τον λογαριασμό, για τα μπαρμπούνια...

  • Tου Πασχου Μανδραβελη, Η Καθημερινή, 30/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου