Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Με το βλέμμα στο χθες οι τοποθετήσεις Καραμανλή

  • Επιχείρησε να κρατήσει άμυνα για την κυβερνητική θητεία

Σταθερός στις θέσεις που έχει εκφράσει καθ' όλη τη διάρκεια της μέχρι σήμερα προεκλογικής εκστρατείας εμφανίστηκε ο Κώστας Καραμανλής, υπερασπιζόμενος το έργο των κυβερνήσεών του και αναζητώντας ευκαιρίες για να ασκήσει κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τις θέσεις του και όσα προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στο μέτωπο της οικονομίας, διακύβευμα των εκλογών κατά κοινή ομολογία, απέδωσε τα σημερινά προβλήματα στη διεθνή κρίση και στην κατάσταση που “κληρονόμησε” . Ζήτησε την εμπιστοσύνη των πολιτών, βάσει της ειλικρίνειας -όπως είπε- που επέδειξε, προτείνοντας σκληρά μέτρα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα προγράμματα Stage, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια “απόλυτα νόμιμη” διαδικασία, που αφορά στην εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων. Η απάντηση του πρωθυπουργού οδήγησε τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, να τον ρωτήσει αν ασπάζεται το δόγμα “ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό”. Ο Κ. Καραμανλής ανταπάντησε ότι είναι συμβατά με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι συνέχισε ρωτώντας να μάθει τη θέση του προέδρου του ΣΥΝ για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Στο πανεπιστημιακό άσυλο αναφέρθηκε και κατά τη διάρκεια της απάντησής του για τα “Δεκεμβριανά”. Σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή, το μάθημα που πήρε η πολιτεία από τα γεγονότα – εξέφρασε τη θλίψη του και καταδίκασε το θάνατο ενός παιδιού- είναι ότι πρέπει να προχωρήσει σε πιο αποφασιστικές πολιτικές: Σε μέτρα, ώστε να μην κλείνουν οι δρόμοι από λίγους διαδηλωτές και στην “αυστηροποίηση” του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ο Κ. Καραμανλής προσέφερε πλήρη κάλυψη στον Γιώργο Σουφλιά, σχετικά με την υπόθεση του εξοχικού του, λέγοντας ότι, “για ανεξήγητους λόγους” καθυστέρησε η τυπική άδεια της πολεοδομίας για την οικία.

Όσον αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, απάντησε σε σχετική ερώτηση που του απηύθυνε ο Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι όλες οι υποθέσεις παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη. Πρόσθεσε ότι δεν θα κρίνει τη Δικαιοσύνη, η οποία λειτουργεί σε χρόνους που δεν είναι πολιτικοί ή δημοσιογραφικοί. Απέρριψε όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι είχε τη στήριξη της αντιπολίτευσης, φέροντας ως παράδειγμα την υπόθεση του "βασικού μετόχου".

Για την υπόθεση του Βατοπεδίου, σημείωσε ότι άργησε να καταλάβει τη σημασία της, πρόσθεσε όμως ότι παραδέχτηκε “παλικαρίσια” το λάθος του και υποστήριξε ότι το σκάνδαλο ήταν κληρονομία του παρελθόντος, έχοντας ξεκινήσει το 1998.

Όσον αφορά στις φωτιές ,υποστήριξε ότι έχει αρχίσει η απόδοση των ευθυνών, καθώς έχουν παραπεμφθεί στις δικαστικές αρχές ύποπτοι για εμπρησμό. Ζήτησε να ληφθεί υπόψη και ο αριθμός των πυρκαγιών που σβήστηκαν επιτυχώς, σημείωσε ότι δεν είναι ελληνικό φαινόμενο και δήλωσε αναρμόδιος για να κρίνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για τις δυσλειτουργίες στη δασική υπηρεσία, έχοντας αφαιρέσει αρμοδιότητες, με νόμο του 1997.

Ερώτηση στον Κ. Καραμανλή απηύθυνε και η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ζήτησε να μάθει γιατί δεν αποδέχτηκε πρόταση για μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και ταυτόχρονη αύξηση στα είδη πολυτελείας. Την ώρα που έχουμε πρόβλημα και εσόδων, είναι λάθος να εκπέμπουμε μήνυμα μείωσης των φόρων, είπε. Έσπευσε πάντως να δηλώσει ότι για τους χαμηλόμισθους και τα μεσαία εισοδήματα, οι φόροι μειώθηκαν επί πρωθυπουργίας του. Σε κάθε περίπτωση, οι αντοχές της οικονομίας επιτάσσουν κάποιες αποφάσεις, τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου