Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Με «σβησμένη μηχανή»

Η ΝΔ κινείται και τις τελευταίες προεκλογικές ημέρες με «σβησμένη μηχανή». Είναι χαρακτηριστικό ότι προσπαθεί να κάνει «follow up», ζητώντας νέο... ντιμπέιτ, ή με διάφορες πρωτοβουλίες που κινούνται σε προβοκατόρικη λογική: Λόγου χάρη, τι έγραφε ένα παλιό φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ, ή ένα ψευδεπίγραφο κείμενο, που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της κ. Κατσέλη κ.λπ.

Ενώ την ίδια ώρα, που αποφεύγουν να προβάλουν το «έργο» της πενταετίας τους, αντιπολιτεύονται από... τώρα το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζοντας ήδη τον κ. Παπανδρέου ως τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.

Τελικά δεν κατάφεραν να επιβάλουν προεκλογική ατζέντα με τους δικούς τους όρους, παρότι οι ίδιοι πήραν την πρωτοβουλία της πρόωρης προκήρυξης των εκλογών.

Ποτέ δεν πείσθηκε η εκλογική τους βάση -ακόμα και ο σκληρός πυρήνας της ΝΔ- για την ορθότητα των πρωτοβουλιών του Καραμανλή. Γι αυτό ακόμα αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στη «συσπείρωση». Ετσι η εκλογική μάχη μετετράπη εξαρχής περισσότερο σε ηττοπαθή εσωκομματική διαμάχη με ορίζοντα τις μετεκλογικές εξελίξεις στη ΝΔ, παρά σε μάχη διεκδίκησης εκ νέου της εξουσίας. Κυριάρχησε η αίσθηση της «παράδοσης». Εξ ου κιόλας όλα «επενδύθηκαν» στα ντιμπέιτ. Μόλις τελείωσαν απεδείχθη και κάτι ακόμα: Οτι «ο βασιλιάς ήταν γυμνός»! Εκεί «τελείωσε» η προεκλογική προσπάθεια της ΝΔ. Της έμεινε μόνο η διασπορά φημών για δήθεν κλείσιμο της ψαλίδας. Γι αυτό και τα διάφορα «follow up» που επιχειρούνται είναι «χλωμά», δευτερεύοντα και χωρίς ουσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε... «πόλωση» δεν μπορεί να δημιουργήσει για να ενισχύσει τη «συσπείρωσή της», παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του κομματικού μηχανισμού και ορισμένων στελεχών. Αν και τα περισσότερα «μεγαλοστελέχη» έχουν από πολύ νωρίς «ρίξει λευκή πετσέτα», ασχολούμενοι μόνο ή κυρίως με την προσωπική τους διαδρομή.

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι ορθώς το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου προσωπικά δεν «τσίμπησαν» στο εκ προοιμίου ασθενές «εγχείρημα πόλωσης» της ΝΔ, με διάφορες συνειδητές παραλείψεις.

Χαρακτηριστικό δε της «σύγχυσης» που επικρατεί στη ΝΔ είναι ότι ο γραμματέας της κ. Ζαγορίτης, τέσσερις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ζήτησε από τους ψηφοφόρους του κόμματός του «να μαυρίσουν εκείνους που ενόχλησαν και είναι στα ψηφοδέλτια» (!), πιστοποιώντας τον... εσωκομματικό ορίζοντα της προεκλογικής μάχης που δίνει η ΝΔ.

Ολα αυτά προοιωνίζονται βαριά ήττα την Κυριακή.

Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου, ΕΘΝΟΣ, 30/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου