Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Η αλληλοαπαξίωση των δύο, η ευκαιρία των 4

  • ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ, ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καραμανλής και Παπανδρέου κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να απαξιώσουν το έργο και τις θέσεις ο ένας του άλλου. Σε δυσκολότερη θέση ο πρωθυπουργός, ήταν στη θέση του απολογούμενου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βάδισε πάνω σε καλά προετοιμασμένες θέσεις, πάντως απέφυγε συγκεκριμένες απαντήσεις στην οικονομία.

Οι επικεφαλής των τεσσάρων μικρότερων κομμάτων είχαν μια σημαντική ευκαιρία να αναδείξουν προνομιακές πλευρές τους. Και από την άποψη αυτή ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος είδε όλους τους συνομιλητές του να συναγωνίζονται να αποδείξουν ότι δίνουν βάρος στα θέματα του περιβάλλοντος. Ο κ. Χρυσόγελος μπορεί να θεωρηθεί ως η έκπληξη του ντιμπέιτ με όποια σημασία έχει αυτό, τη στιγμή που το κόμμα του δεν έχει, κατά τις δημοσκοπήσεις, εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή.

  • «Πού θα τα βρείτε»

Ο κ. Καραμανλής έδειξε εξ αρχής τις διαθέσεις του, όταν θέλησε να «στριμώξει» τον κ. Παπανδρέου με το κλασικό, πλέον, ερώτημα: «Πού θα βρείτε τα λεφτά για να κάνετε πράξη όσα υπόσχεσθε;». Ταυτόχρονα, κατέβαλε φιλότιμη προσπάθεια να πείσει ότι επί των ημερών του «έγιναν προσπάθειες συμμαζέματος» των οικονομικών και για τον παρατηρούμενο εκτροχιασμό απέδωσε την ευθύνη στη διεθνή κρίση. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει όσους τον άκουγαν ότι τώρα είναι αποφασισμένος να κάνει όσα δεν έκανε στα πεντέμισι χρόνια που κυβέρνησε. Η πιο δύσκολη στιγμή του ήταν, όταν εκλήθη να απαντήσει για τις παρανομίες στο σπίτι του κ. Σουφλιά και για τους ισχυρισμούς του κ. Τσιτουρίδη ότι «εκλεκτοί της διαπλοκής κάνουν κουμάντο στο μέγαρο Μαξίμου».

Εμφανέστατο ήταν το βασικό μέλημα του Γιώργου Παπανδρέου να μην ξεφύγει από το πλαίσιο που είχε προετοιμάσει και παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη. Στις δύσκολες ερωτήσεις για την οικονομία ήταν πολύ προσεκτικός. Παραδέχτηκε ότι θα χρειαστούν τρία χρόνια για να βγει η χώρα από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση και δεσμεύθηκε ότι δεν καταφύγει σε νέο δανεισμό, εκτός αν αυτό απαιτηθεί για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Γενικόλογη ήταν η απάντησή του για τον τρόπο φορολόγησης όλων των εισοδημάτων με ενιαία φορολογική κλίμακα. Ηταν επιθετικός προς τον κ. Καραμανλή μόνον όταν αντέστρεψε μια ερώτησή του: «Μιλάτε εσείς για σπατάλες;».

  • «Το μόνο κόμμα»

Η Αλέκα Παπαρήγα ήταν, για άλλη μια φορά, απολύτως σταθερή στις θέσεις του ΚΚΕ. Τις συνόψισε επιγραμματικά στο τέλος του ντιμπέιτ, καλώντας τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «το μόνο κόμμα που αντιπαρατίθεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και το μεγάλο κεφάλαιο».

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την κατάληξη που είχε η υπόθεση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, χωρίς τη δημιουργία εμπορικού κέντρου, σε μια εμφανή προσπάθεια να αφαιρέσει από τον χώρο των Οικολόγων το μονοπώλιο του ενδιαφέροντος για τα θέματα Περιβάλλοντος. Εμφαση έδωσε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων (χαμηλόμισθοι, ανασφάλιστοι), προκαλώντας τον κ. Παπανδρέου να πάρει θέση. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πιέστηκε ιδιαίτερα στα θέματα των καταστροφών που έγιναν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης έμεινε πιστός στην τακτική να επιτίθεται στους κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, πότε αποκαλώντας τους τέκνα της οικογενειοκρατίας (σε αντίθεση με τον ίδιο, που δήλωσε αυτοδημιούργητος) και πότε χρησιμοποιώντας τις «κουμπαριές» και τα «ζεϊμπέκικα», για να δείξει ότι είναι υποχωρητικοί έναντι της Τουρκίας. Δεν δίστασε να ταχθεί ακόμη και υπέρ της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Στον κ. Χρυσόγελο έγιναν πιεστικές ερωτήσεις για κάποιες θέσεις που είχε πάρει παλιότερα ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος στο θέμα των Σκοπίων. Ο ίδιος έστρεψε τη συζήτηση στην «πράσινη ανάπτυξη» και στο τέλος, σε μια χαρακτηριστική χειρονομία, έβγαλε από την τσάντα του ένα μπουκαλάκι με βρώμικο νερό από τον Ασωπό ποταμό, για να δείξει τη σημασία που έχει πλέον η προστασία του περιβάλλοντος. Από την όλη συζήτηση διεφάνη ότι τουλάχιστον τρία κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και Οικολόγοι) έχουν σχετικά συγγενείς θέσεις στο θέμα της «πράσινης ανάπτυξης»".

  • Με άγχος

Καραμανλής και Παπανδρέου απηύθυναν ο ένας στον άλλον τις ερωτήσεις που δικαιούνταν να κάνουν οι ίδιοι, ενώ οι άλλοι αρχηγοί ρωτούσαν πότε τον πρωθυπουργό και πότε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Καραμανλής είχε το άγχος του απολογούμενου, που έπρεπε να απαντήσει στα πυρά όλων των άλλων. Ο κ. Παπανδρέου είχε ως πρώτη προτεραιότητα να μη βγει έξω από το πλαίσιο που είχε προκαθορίσει. Σήμερα θα αναμετρηθούν ξανά, αυτή τη φορά οι δυο τους. Σε μια ύστατη προσπάθεια, ο κ. Καραμανλής να ανατρέψει το κλίμα και ο κ. Παπανδρέου να διατηρήσει το πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει, χωρίς να κάνει βασικά λάθη. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου