Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Οι συσχετισμοί των κομμάτων στην Πελοπόννησο

Αν τα μικρά κόμματα μπορούσαν να διαγράψουν μια ολόκληρη περιφέρεια από τον εκλογικό χάρτη, σίγουρα αυτή θα ήταν η Πελοπόννησος. Δεν είναι χαριτολόγημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι στους πέντε νομούς που την απαρτίζουν ουδέποτε τα μικρά κόμματα έχουν εκλέξει έστω και έναν βουλευτή, με εξαίρεση το 1993, όπου έδρα κατόρθωσε να αποσπάσει η Πολιτική Ανοιξη. Εκτοτε τόσο στους τριεδρικούς νομούς (Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία) όσο και στην τετραεδρική Κορινθία και την πενταεδρική Μεσσηνία εκλέγονται μόνον βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ με την πρώτη να επικυριαρχεί κατά κράτος της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το 2007 κέρδισε όλες τις τοπικές μάχες με 2-1, 3-1 και 4-1 αντίστοιχα.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τους νομούς και τα πιθανά σενάρια αλλαγών στις μεταξύ τους ισορροπίες. Βάσει του εκλογικού νόμου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Ν.Δ. θα διατηρήσει τις 2 έδρες της στη Λακωνία (είχε 55,5% το 2007 και το ΠΑΣΟΚ 31,6%), ενώ ενδεχομένως να απειληθεί στην Αρκαδία όπου το προβάδισμά της ήταν 8%, και λιγότερο στην Αργολίδα, στην οποία το 2007 υπερίσχυσε με διαφορά 11,4%. Στην τετραεδρική Κορινθία, αντιθέτως, μείζονα ρόλο θα παίξει το ποιος θα κερδίσει πανελλαδικά τις εκλογές. Αν επικρατήσει το ΠΑΣΟΚ, το πιθανότερο σενάριο είναι να κερδίσει 3 έδρες και 1. Σε μια τέτοια περίπτωση και στην πενταεδρική Μεσσηνία η σημερινή αναλογία 4-1 υπέρ της Ν.Δ. το πιθανότερο είναι να γίνει 3-2 υπέρ της, δεδομένου ότι το 2007 προηγείτο με 20,1% του ΠΑΣΟΚ, διαφορά που δύσκολα ανατρέπεται.

Τα «παιχνίδια» του εκλογικού νόμου παρακολουθούν, φυσικά, και οι υποψήφιοι βουλευτές. Στην Αργολίδα το ενδιαφέρον προκύπτει λόγω της παραίτησης του, 1ου το 2007, Γιάννη Μανώλη και την κάθοδο του στενού συνεργάτη τού πρωθυπουργού κ. Γιάννη Ανδριανού. Ο τελευταίος μαζί με την κ. Ελσα Παπαδημητρίου και τον κ. Δημ. Κρανιά θα διεκδικήσουν μάλλον τις (ή την) εκλόγιμες θέσεις, από κοινού με τις Κατ. Δανούση και Στέλλα Νικολαΐδου. Από το ΠΑΣΟΚ, επανεκλογή διεκδικεί ο κ. Γ. Μανιάτης, οι «παλαιοί» Σοφία Γκιόλα και Γ. Παραβάντης, και οι «νέοι» Τάσος Σαλεσιώτης και Δημ. Σιδέρης.

Στην Αρκαδία, η ανεξαρτητοποίηση του Πέτρου Τατούλη διαφοροποιεί τα δεδομένα. Το «παρών» δίνει ο Α. Λυκουρέντζος, ο πρώην βουλευτής Δ. Κωστόπουλος, ενώ νέα πρόσωπα είναι οι Χαράλαμπος Αποσκίτης, Βασίλης Κοντοζαμάνης και η κ. Μαρία Τροχάνη. Στο πράσινο ψηφοδέλτιο, την πρωτιά θα διεκδικήσει εκ νέου ο Δημήτρης Ρέππας, πλαισιωμένος από δύο νέους και δύο παλαιούς υποψηφίους. Οι Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Γεωργία Παναγοπούλου είχαν καταλάβει την 3η και 5η θέση αντίστοιχα το 2007 και πλέον υπολογίζουν και στις υποψηφιότητες των Γιάννη Γιαννόπουλου και Δημήτρη Παυλή.

Στην Κορινθία η Ν.Δ. εξέλεξε το 2007 τρεις βουλευτές. Απαντες, Αναστάσης Παπαληγούρας, Αθηνά Κόρκα - Κώνστα και Κώστας Κόλλιας δηλώνουν «παρών» και στην επικείμενη αναμέτρηση, όπως και ο επιλαχών τους κ. Στέλιος Μάρκελλος. Νέες υποψηφιότητες αποτελούν η Ηλιάννα Καλαντζή και ο Πελοπίδας Καλλίρης.

Αυτούσιο, σχεδόν, το ψηφοδέλτιο του 2007 «κατεβάζει» στην Κορινθία το ΠΑΣΟΚ. Πλην του εκλεγέντος Πάνου Μπεγλίτη συμμετέχουν οι Αγγελος Μανωλάκης και Αναστάσιος Χωρέμης (αμφότεροι πρώην βουλευτές) καθώς και οι Κατερίνα Φαρμάκη - Γκέκη και Χρήστος Βενετσάνος. «Νέος» στη μάχη του σταυρού θα είναι ο ιατρός κ. Γιάννης Ροτζιώκος.

Η βουλευτής Επικρατείας και γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ρηγίλλης Φεβρωνία Πατριανάκου αποτελεί την ειδοποιό διαφορά στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της Λακωνίας. Επανεκλογή διεκδικούν οι Παναγιώτης Σκανδαλάκης και Γρηγόρης Αποστολάκος, αλλά και ο πρώην βουλευτής, Θανάσης Δαβάκης. Το ψηφοδέλτιο συμπληρώνει ο μηχανικός Θόδωρος Ματάλας.

Πλην του βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκου και της τρίτης το 2007 Κατερίνας Πριφτάκη, στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν τρεις νέες υποψηφιότητες, των Βαρβάρας Αλοίμονου - Βελδέκη, Μανώλη Αντωνάκου και Γιώργου Πουλοκέφαλου.

Σκληρή αναμένεται να είναι η μάχη της επιβίωσης στη Μεσσηνία. Το 2007 πρώτος είχε έρθει ο Γ. Λαμπρόπουλος, ακολουθούμενος από τον Α. Σαμαρά και τους Δημ. Σαμπαζιώτη και Σοφία Καλαντζάκου. Νέοι υποψήφιοι είναι οι Μιχ. Αντωνόπουλος, Νάνσυ Δημοπούλου και Βασιλική Πλέτσα. Από το ΠΑΣΟΚ, ο νυν βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Γ. Κανελλόπουλος θα δοκιμάσουν εκ νέου. Μαζί τους, οι Βάσω Αντωνοπούλου - Τζανετέα, Οδ. Βουδούρης, Στ. Καλογερέας και Λ. Φιλιππόπουλος. [Καθημερινή, 25/09/2009]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου