Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Για τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό απειλούν να γυρίσουν την πλάτη στις κάλπες

Περισσότεροι από 25.000 πολίτες, κάτοικοι της Βορειοανατολικής Αττικής, απειλούν να γυρίσουν την πλάτη στις κάλπες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Παρά τις υποσχέσεις των υποψηφίων αυτές τις ημέρες του προεκλογικού πυρετού, οι κάτοικοι σκέπτονται να γυρίσουν την πλάτη τόσο στη Νέα Δημοκρατία –που επιχείρησε να εγκαταστήσει τους εργολάβους παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και τις παραβιάσεις των κοινοτικών οδηγιών– όσο και στο ΠΑΣΟΚ, που χωροθέτησε χωρίς κοινωνικό διάλογο και πειθώ τη χωματερή μέσα στις αυλές τους. Η λίστα είναι μακροσκελής και σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται εκτός από τους 3.000 κατοίκους της κοινότητας Γραμματικού, οι δημότες της Νέας Μάκρης, του Βαρνάβα, του Αγίου Στέφανου κ.ά. Ολοι μαζί συντάσσονται υπέρ της άμεσης απόσυρσης του αναδόχου από το Γραμματικό και την έναρξη ενός ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου για έναν νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων, πέρα από την απλή και σαφώς ξεπερασμένη κατασκευή ενός χώρου υγειονομικής ταφής.

Ηχηρό «όχι» στη χωματερή του Γραμματικού διατύπωσε για άλλη μια φορά και η Κομισιόν, αυτή τη φορά απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Νίκου Χουντή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε αντίθετη στην κατασκευή ΧΥΤΑ εκφράζοντας μία σειρά από ουσιαστικές αντιρρήσεις, οι οποίες ως γνωστόν έχουν «παγώσει» και τη χρηματοδότηση όλων των έργων για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χουντής ρώτησε την Επιτροπή αν γνωρίζει το έργο που χρηματοδοτεί η Ευρώπη για την κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Εργο που δεν καλύπτει τους όρους της οδηγίας 99/31 για τις προϋποθέσεις της υγειονομικής ταφής των σκουπιδιών. Η Κομισιόν απάντησε ότι για να εγκριθεί η χρηματοδότηση του έργου θα πρέπει να έχουν πληρωθεί οι εξής όροι:

1. Στους δήμους που θα εξυπηρετηθούν από το έργο θα πρέπει να υπάρχει σύστημα διαλογής και ανακύκλωσης ώστε να μειωθεί ο όγκος αλλά και η επικινδυνότητα των απορριμμάτων.

2. Θα πρέπει να μειωθεί ο όγκος και των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων σε ποσοστό που να αγγίζει το 25%.

Καθώς όμως τα χρονοδιαγράμματα των υποχρεώσεων της χώρας έχουν ήδη εκπνεύσει ή εκπνέουν εντός των επόμενων τριών μηνών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει την άρση της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου.

Παράλληλα, στην απάντησή της, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι «η μέθοδος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων αποτελεί τον τελευταίο, στην ιεραρχία της διαχείρισης αποβλήτων, τρόπο διάθεσης και φαίνεται ότι δεν τυγχάνει κοινωνικής αποδοχής. Ειδικότερα, στην περίπτωση της Αττικής, η υγειονομική ταφή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κατά τρόπο αποτελεσματικό, μακροπρόθεσμο και βιώσιμο τις ανάγκες διαχείρισης αποβλήτων.

Σχολιάζοντας την απάντηση της Κομισιόν, ο κ. Χουντής δήλωσε στην «Κ» ότι ο ΧΥΤΑ/Υ που προωθεί η κυβέρνηση στο Γραμματικό είναι μία λύση ξεπερασμένη και απαράδεκτη, γεγονός που καθιστά αναγκαία την προώθηση νέων τεχνολογιών αλλά και την επικαιροποίηση του σχεδιασμού. Οι κάτοικοι του Γραμματικού δικαιώνονται με τον καλύτερο τρόπο».

  • Της Εφης Xατζηιωαννιδου, Καθημερινή, 22/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου