Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Τα ρεύματα, τα πρόσωπα και τα απρόοπτα

Αντώνης Καρακούσης | ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Η προκήρυξη των εκλογών έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Οι περισσότεροι, πεπεισμένοι για τις δυνατότητες του κ. Καραμανλή, δεν μπορούσαν να φαντασθούν, ούτε βεβαίως να κατανοήσουν την εσπευσμένη απόφασή του. Ειδικά στους νεοδημοκρατικούς κύκλους το σοκ ήταν μέγα. Για τους νεοδημοκράτες ο κ. Καραμανλής ήταν ο πολιτικός ήρωάς τους και ανέμεναν άλλη στάση. Γι΄ αυτό και όταν άκουσαν τους λόγους προκήρυξης των εκλογών δεν πίστευαν στα αφτιά τους και ερμήνευαν την επιλογή του μόνο με όρους ψυχολογικούς. Ουσιαστικά ένιωσαν προδομένοι, με αποτέλεσμα να επικρατήσουν αισθήματα απογοήτευσης και παραίτησης. Αλλά και στη ζώνη της αντιπολίτευσης οι περισσότεροι αιφνιδιάστηκαν, καθώς επί χρόνια γοητεύονταν από τις τακτικιστικές κινήσεις του κ. πρωθυπουργού. Η πρόωρη προκήρυξη των εκλογών ουσιαστικά τάραξε το εκλογικό σώμα και από μόνη της διαμόρφωσε τάσεις, τις οποίες δεν κατάφεραν να αναιρέσουν ή έστω να συγκρατήσουν οι εξηγήσεις και οι ηρωικοί λόγοι που ακολούθησαν. Κάπως έτσι λοιπόν ως χθες είχαν διαμορφωθεί τρία κυρίαρχα ρεύματα στους κόλπους των ψηφοφόρων. Το πρώτο και το βασικό οδηγούσε από τη Νέα Δημοκρατία στο ΠαΣοΚ. Ενα δεύτερο μικρότερο κύμα έστελνε νεοδημοκράτες ψηφοφόρους στον ΛΑΟΣ και ένα τρίτο μικρότερο κύμα, με σχεδόν παρόμοια χαρακτηριστικά έρρεε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους προς το ΠαΣοΚ. Στις προαναφερόμενες ροές ψηφοφόρων αποδίδονται και οι πρώτες δημοσκοπικές καταγραφές που έφεραν το κόμμα του κ. Παπανδρέου προηγούμενο από 5,5 ως 6,5 ποσοστιαίες μονάδες και ικανό να εξασφαλίσει οριακή αυτοδυναμία ενός μέχρι τριών βουλευτών.

Oμως στις προεκλογικές περιόδους τα ατυχήματα και τα απρόοπτα περισσεύουν. Προχθές ο κ. Καραμανλής κατέρρευσε και τηλεοπτικώς. Ακόμη και οι φανατικότεροι των οπαδών του κλονίστηκαν, έχασαν τα κουράγια τους, είναι έτοιμοι να ρίξουν λευκή πετσέτα. Χθες επίσης ανακοινώθηκε, τόσο από το ΠαΣοΚ όσο και από τον πρώην πρωθυπουργό, ότι ο κ. Σημίτης δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές, επειδή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου δεν του προσέφερε την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Πολλοί εκτιμούν ότι η μη συμμετοχή του κ. Σημίτη θα αποδιώξει κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων και θα καταστήσει την αυτοδυναμία δυσχερέστατη. Σίγουρα ο κύκλος των εκσυγχρονιστών μούδιασε, ίσως να μετακινηθεί προς τους ανανεωτικούς του ΣΥΡΙΖΑ ή τους Οικολόγους και οι προηγούμενες ροές προς το ΠαΣοΚ να αντισταθμιστούν ή και να σταματήσουν. Από την άλλη όμως μπορεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να επιφυλάσσει έκπληξη πρώτου μεγέθους. Αν όντως τοποθετηθεί επικεφαλής ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, τα προχθεσινά ίσως και να μην επιδράσουν καθόλου εκλογικά.

Είναι τέτοια η δύναμη εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που μεταφέρει το συγκεκριμένο πρόσωπο, που μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά το συντηρητικό και αμφιταλαντευόμενο κομμάτι της κοινωνίας. Στην περίπτωση αυτή η νίκη του ΠαΣοΚ μπορεί να λάβει διαστάσεις θριάμβου. Αλλά και πάλι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τα απρόοπτα. Στις επόμενες τρεις εβδομάδες πολλά θα εξελιχθούν. Οι αναμετρήσεις θα πυκνώσουν, τα προγράμματα θα απλωθούν, ο κόσμος θα μετρήσει δυνάμεις, πρόσωπα και δυνατότητες και θα καταλήξει. Εκτός κι αν επιβεβαιωθεί η γενική εκλογική αρχή που θέλει τα πρώτα ρεύματα να δίνουν τον τόνο και τον νικητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου