Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Καθαρές κουβέντες από Γιώργο

Καθαρές κουβέντες από Γιώργο
  • Πάγωμα δανείων για ένα χρόνο. Τέλος στην ασυδοσία τραπεζών σε βάρος των καταθετών. Επαναδιαπραγμάτευση για ΟΤΕ, Ολυμπιακή. Εμφαση στις δημόσιες επενδύσεις

  • Σε 100 ημέρες θετικό σοκ ρευστότητας στην αγορά για να πάρει μπρος η οικονομία και σε 3 χρόνια έξοδο από την κρίση μέσω του νέου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης που παρουσίασε, υποσχέθηκε από τη ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε πως σχεδιάζει παρέμβαση στην τραπεζική αγορά, ώστε να λειτουργεί σε όφελος και του κοινωνικού συνόλου, διαπραγμάτευση με την Ντόιτσε Τέλεκομ και τον όμιλο Μαρφίν για τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή αντίστοιχα, επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ακύρωση των διαδικασιών για την πώληση της ΕΥΑΘ, πάγωμα του ΦΠΑ και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αιματηρό πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής και των καρτέλ και προσφυγή στον διεθνή δανεισμό μονάχα αν δεν γίνεται αλλιώς.

  • Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα...

Με αφορμή ερώτηση για το αν σχεδιάζει να επανακρατικοποιήσει την Εθνική Τράπεζα, ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σήμερα το τραπεζικό σύστημα.

Επεσήμανε πως «οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν τεράστια κέρδη, βλέπουν τους ισολογισμούς τους και όχι την ουσιαστική επένδυση στον μικρομεσαίο επιχειρηματία για να κινηθεί η αγορά, επιβάλλουν υπέρογκες εισφορές στις πιστωτικές κάρτες και επιμένουν στα μικρά γράμματα στους διαφόρους δανειολήπτες»!

Και είχε και συνέχεια: «Τράπεζες όπου υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι, νέοι άνθρωποι, που παλεύουν και δεν παίρνουν καν υπερωρίες. Τράπεζες που δίνουν ακόμα αυτά τα προκλητικά bonus σε διάφορα στελέχη, όταν ζητάμε από την άλλη το πάγωμα των μισθών του εργαζόμενου, του μισθωτού».

«Είναι απαραίτητο, ο τραπεζικός κόσμος και οι τράπεζες στη χώρα μας να αναπροσανατολιστούν, να στηρίξουν την ανάπτυξη και να συμβάλουν σε μια δίκαιη αναδιανομή του πλούτου» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επεσήμανε πως «για να στηριχθεί το σύστημα σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να έχουμε έναν ισχυρό πυλώνα όπου θα έχει λόγο το Δημόσιο και θα μπορεί να συμβάλει και στον ανταγωνισμό και στον καθορισμό της στρατηγικής μας σε αυτό τον τομέα».

  • Διαπραγμάτευση για τον OTE...

Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως η νέα κυβέρνηση θα μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ντόιτσε Τέλεκομ, ώστε να αυξήσει τη συμμετοχή του Δημοσίου, το οποίο θα πρέπει να αποκτήσει τον στρατηγικό έλεγχο των αποφάσεων που αφορούν στον νευραλγικό τομέα των επικοινωνιών.

  • Μεικτό σχήμα στην Ολυμπιακή...

Για την Ολυμπιακή, υπογράμμισε πως «εμείς έχουμε προτείνει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού φορέα και τη συμμετοχή του Δημοσίου στην Ολυμπιακή».

  • Νέα διαπραγμάτευση για Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη...

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη συμφωνία της ΝΔ με τη Ρωσία για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη «λεόντεια υπέρ τρίτων και όχι υπέρ της ελληνικής πλευράς» και προανήγγειλε «διαπραγμάτευση για τα συμφέροντα της χώρας».

  • Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ...

«Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων» τόνισε σε ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ «και μάλιστα τώρα, με τις κλιματικές αλλαγές, το νερό είναι ένας πολύτιμος πόρος, ένα δημόσιο αγαθό το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε».

  • Πόλεμο στα καρτέλ...

Με αφορμή ερώτηση για το αν σχεδιάζει επανακρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, ο Γ. Παπανδρέου αρκέστηκε να πει πως η κυβέρνησή του θα παρέμβει στην αγορά με στόχο «να έχουμε όσο γίνεται πιο χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου».

  • Εμφαση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων...

Ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε πως θα αυξήσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ ώστε να αξιοποιηθούν και οι πόροι του ΕΣΠΑ.

  • Οχι στη μείωση του ΦΠΑ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε αν θα μειώσει τον ΦΠΑ και απάντησε πως «εμείς δεν θα μειώσουμε τον ΦΠΑ. Θα ήταν ευχής έργον αν μπορούσαμε. Δεν θα αυξήσουμε όμως τον ΦΠΑ».

  • Οχι στην αύξηση των ορίων ηλικίας...

Σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό ο Γ. Παπανδρέου είπε όχι στην αύξηση των ορίων ηλικίας, μίλησε για συνενώσεις Ταμείων και δεσμεύθηκε για έκδοση των συντάξεων σε τρεις μήνες μέχρι το 2010. Ταυτόχρονα, προσδιόρισε το ύψος της βασικής σύνταξης στα 500 ευρώ για το άτομο και στα 950 για το ζευγάρι.

  • ΕΚΤΑΚΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΟΥΣ
    Αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό

Ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ακόμη για αυξήσεις μισθών και συντάξεων που καλύπτουν τον πληθωρισμό και με αναδιανομή του φορολογικού βάρους, χορήγηση του Εκτακτου Επιδόματος Αλληλεγγύης για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς και αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.

Μίλησε για φορολόγηση όλων των εισοδημάτων -ανεξαρτήτως πηγής- με μια ενιαία, προοδευτική και δίκαιη φορολογική κλίμακα. Τα μερίσματα που διανέμονται σε μετόχους θα φορολογηθούν ακριβώς όπως όλα τα άλλα εισοδήματα, αφού βέβαια αφαιρεθεί ο φόρος που έχει παρακρατηθεί, για να μην υπάρξει διπλή φορολογία.

Επανέλαβε πως θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ που επιβαρύνει τους μικροϊδιοκτήτες με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας. Ξεκαθάρισε πως θα προχωρήσει στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και δήλωσε πως θα επαναφέρει τον φόρο κληρονομιάς και γονικών παροχών με πιο υψηλό αφορολόγητο.

Είπε ακόμη πως θα βάλει τέλος στις αθέμιτες χρεώσεις, στους πλειστηριασμούς ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές και θα δώσει τη δυνατότητα ρύθμισης και σταδιακής απαλλαγής οφειλών σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε για το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο και αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, που πλήττονται από την κρίση, για ίδιο χρονικό διάστημα καθώς και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

«Ενας επιχειρηματίας ζητάει δύο βασικά πράγματα: σταθερό φορολογικό πλαίσιο και απλές διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έθεσε ως στόχο «να μπορεί να ιδρύεται μια επιχείρηση ακόμα και αυθημερόν, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια». Ταυτόχρονα ανακοίνωσε κοινωνικό διάλογο για να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.

Ανακοίνωσε ακόμη πως το επίδομα ανεργίας θα διαμορφωθεί σταδιακά στο 70% του βασικού μισθού, θα αναθεωρηθεί το καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων και θα διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων.

  • ΤΑ ΜΕΤΡΑ
    Ελεγχος των δαπανών, αύξηση εσόδων

Μαζί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει στη Βουλή και ένα τριετές σχέδιο Προϋπολογισμού που θα στοχεύει στον έλεγχο των δαπανών και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν με την υιοθέτηση διπλογραφικού συστήματος σε όλες τις συναλλαγές του Δημοσίου, κωδικοποίηση και απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, επαναφορά του point system και αυστηρούς ελέγχους στις offshore ακινήτων.

Δεσμεύθηκε ακόμη για ετήσιο γενικό διαγωνισμό από το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη όλων των μόνιμων στελεχών του Δημοσίου, την αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, την καθιέρωση του εθνικού απολυτηρίου, τη δημιουργία ολοήμερων σχολείων και τη δωρεάν χορήγηση υπολογιστών, ηλεκτρονικών βιβλίων και γρήγορης πρόσβασης στο Διαδίκτυο για κάθε μαθητή και κάθε φοιτητή.

Στο ερώτημα πού θα βρεθούν τα λεφτά, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε τα τεράστια ποσά σπατάλης της διοίκησης και απώλειας πόρων από τη φοροδιαφυγή.

Για το ενδεχόμενο δανεισμού διευκρίνισε ότι, πέραν του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν επιθυμεί να φορτώσει νέα χρέη στη χώρα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ,ΕΘΝΟΣ, 14/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου