Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα χωρίς υπουργικά φέουδα

  • Λιγότερους υπουργούς προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μίλησε με θερμά λόγια για τον Κ. Σημίτη. Ψηφοδέλτιο μάχης το Επικρατείας

  • Με θερμά λόγια για τον Κ. Σημίτη, ένα μεγάλο ερωτηματικό για τον Λ. Παπαδήμο, μία γενική περιγραφή για το πρόσωπο του επόμενου «τσάρου» της οικονομίας και με την παρουσίαση των γενικών αρχών που θα διέπουν τη συγκρότηση της κυβέρνησής του, απάντησε στα πολιτικά ερωτήματα των ημερών ο Γ. Παπανδρέου.

«Εγώ θα ήθελα τον κ. Κ. Σημίτη στη Βουλή», απάντησε στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε για το θέμα στη χθεσινή εφ όλης της ύλης συνέντευξή του στη ΔΕΘ. «Σέβομαι τη δική του απόφαση, όπως σέβομαι και τιμώ το έργο του. Είναι ένα ανεκτίμητο έργο για τη χώρα μας, στις θητείες του ως πρωθυπουργός, και είναι ένα αξιολογότατο στέλεχος και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη», προσέθεσε.


Ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα χωρίς υπουργικά φέουδα

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας που κατέβαλε για να πέσουν οι τόνοι είναι ότι αναφέρθηκε ξανά στον πρώην πρωθυπουργό, προκειμένου να υποστηρίξει τη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πετύχει στο παρελθόν να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις. Ακόμη και όταν δέχθηκε ερώτηση για το αν σκέφτεται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία απάντησε ότι «σας είπα ότι θα ήθελα τον κ. Σημίτη στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να αποκαλύψει ποια ήταν η κατάληξη των συζητήσεων που είχε με τον Λ. Παπαδήμο. «Το πρόγραμμα που παρουσίασα θα το εφαρμόσει το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, λαού θέλοντος, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αλλά θα αξιοποιήσουμε όλο το δυναμικό του Ελληνισμού, και εντός και εκτός Ελλάδας», απάντησε στη σχετική ερώτηση.

Για το προφίλ του νέου «τσάρου» της οικονομίας ο Γ. Παπανδρέου αρκέστηκε να πει ότι «οπωσδήποτε, θα είναι αυτός ο οποίος μπορεί να αντιστέκεται σ' αυτά τα «ηλεκτρικά ρεύματα» και θα προχωράει μπροστά για να υλοποιεί το πρόγραμμά μας».

Σε ό,τι αφορά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τόνισε ότι «γνώμονάς μου είναι η επομένη των εκλογών, να έχω μία μάχιμη ομάδα, η οποία θα σηκώσει τα μανίκια, είτε είναι στη Βουλή είτε είναι στην κυβέρνηση, για να πάει μπροστά ο τόπος». Ειδικότερα για το κυβερνητικό σχήμα είπε πως «μιλάμε για μικρότερο σχήμα, λιγότερους υπουργούς και πιο αποτελεσματικό Υπουργικό Συμβούλιο».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη συλλογική λειτουργία που θα αντικαταστήσει το σημερινό καθεστώς όπου «ο κάθε υπουργός έχει το φέουδό του, σαν να είναι διαφορετική χώρα, σαν να είναι δικό του δοβλέτι». «Η συλλογική λειτουργία σημαίνει και αποτελεσματικότητα, σημαίνει και αποφάσεις που παίρνονται με την ισχυρή εποπτεία του πρωθυπουργού», προσέθεσε.

  • Και με 151

«Οταν παίρνει κανείς πλειοψηφία, είναι πλειοψηφία. Με αυτήν κυβερνά. Είναι εντολή του λαού να κυβερνήσει». Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διέψευσε τις πληροφορίες πως θα προχωρήσει σε νέα εκλογική αναμέτρηση στην περίπτωση που η αυτοδυναμία είναι οριακή.

Μίλησε για ευρύτερη πλειοψηφία συμμαχιών στην κοινή γνώμη και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως «στην προεκλογική περίοδο θα διαμορφώσουμε τη δυναμική, ώστε να έχουμε και ισχυρή πλειοψηφία αυτοδυναμίας, την οποία χρειάζεται ο τόπος για να πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις».

  • Αλλαγή του εκλογικού νόμου...

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων κορυφαίων στελεχών, τα οποία στο παρελθόν είχαν ακυρώσει αντίστοιχες προσπάθειες. «Ζητάμε εντολή από τον ελληνικό λαό σήμερα, για να πάμε σε αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Και δεν είναι μόνο το εκλογικό σύστημα. Αρα, είναι δέσμευσή μας και δέσμευση όλων των βουλευτών μας», σημείωσε με νόημα.

  • Σχέσεις με ΜΜΕ...

Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι στόχος του είναι οι καθαρές σχέσεις κράτους - πολιτικών - επιχειρηματιών και μέσων ενημέρωσης. «Εγώ δεν έχω τίποτα με τα μέσα ενημέρωσης, εγώ θέλω τα μέσα ενημέρωσης να είναι ανεξάρτητα, θέλω τον δημοσιογράφο να αισθάνεται ελεύθερος να γράφει αυτό που πιστεύει», είπε χαρακτηριστικά.

  • Για το debate...

Στο πλαίσιο αυτό έδειξε σίγουρος για τις επερχόμενες τηλεμαχίες: «Δεν θα αξιολογήσω εγώ την επικοινωνιακή άνεση του κ. Καραμανλή, ας την αξιολογήσει ο ελληνικός λαός. Μπορώ να αξιολογήσω όμως την πολιτική την οποία έχει ακολουθήσει αυτή η κυβέρνηση τα τελευταία έξι χρόνια, τα πολλά λόγια, τις πολλές εξαγγελίες, τις πολλές υποσχέσεις, τις βαρύγδουπες κουβέντες περί σκληρότητας και αποφασιστικότητας, τα οποία όμως εξανεμίζονται εν μία νυκτί».

  • Και βουλευτής και υπουργός!

Ο Γ. Παπανδρέου απέρριψε τη λογική του ασυμβίβαστου της ιδιότητας βουλευτή και υπουργού. «Είμαστε σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα και στα κοινοβουλευτικά συστήματα των Δημοκρατιών είθισται οι βουλευτές να είναι και υπουργοί», τόνισε.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι πιθανές εξαιρέσεις για εξωκοινοβουλευτικούς, όταν υπάρχουν ειδικές ανάγκες», διευκρίνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος του είναι να αναθέσει καθήκοντα στους καλύτερους του ελληνισμού. Για τον λόγο αυτό έδωσε έμφαση στη στελέχωση των υπουργικών γραφείων, λέγοντας ότι ο κάθε υπουργός «πρέπει να έχει τους απαραίτητους συνεργάτες, υπηρεσιακούς ή μετακλητούς, οι οποίοι θα μπορέσουν να του δώσουν όλη την τεχνογνωσία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, για να μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του».

  • Οι «άριστοι»...

«Γι' αυτό στόχος μου είναι να υπάρχουν αυστηροί κανόνες, προδιαγραφές και διαδικασίες, ώστε να προσελκύσουμε το καλύτερο δυνατό επιστημονικό δυναμικό για την υποστήριξη των υπουργών στο ανώτατο επίπεδο, και βεβαίως για να μπορεί η χώρα μας να παίρνει τις καλύτερες αποφάσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

  • Για τον Κ. Παπούλια...

Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε και την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας: «Είχαμε πει, μετά τη νωπή αυτή εντολή, εμείς σε κάθε περίπτωση θα ψηφίσουμε τον Κάρολο Παπούλια και πάλι για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εφόσον ο ίδιος το θέλει. Νομίζω έχει κλείσει το θέμα. Ας αναλάβει η Νέα Δημοκρατία τις ευθύνες της, τι θέλει να κάνει».

  • Υπόθεση Siemens...

«Εγώ περιμένω εξηγήσεις», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, «ο ελληνικός λαός θα περίμενε εξηγήσεις από έναν πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση, που συστηματικά δεν ήθελαν να δοθούν εξηγήσεις, δεν ήθελαν διαφάνεια, δεν ήθελαν να αποκαλυφθούν τα στοιχεία». «Στιχομυθίες μέσω εφημερίδων, κατηγοριών και τα λοιπά δεν είναι δικαιοσύνη και δεν τιμούν την Ελλάδα. Δεν τιμά την Ελλάδα να είναι ο ανακριτής κατηγορούμενος, να είναι οι κατηγορούμενοι στο εξωτερικό και εμείς να ερμηνεύουμε στιχομυθίες από το υπερπέραν», είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε πως ως κυβέρνηση θα προχωρήσει σε Εξεταστική Επιτροπή για να λάμψει η αλήθεια.

  • Αναθεώρηση του Συντάγματος...

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε πως είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να ξεκινήσει η διαδικασία από μηδενική βάση το 2007, αλλά ο Κ. Καραμανλής αρνήθηκε και προχώρησε στις γνωστές υποθέσεις νοθείας των ψηφοφοριών. Παρ όλ αυτά, διακήρυξε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Με αφορμή ερωτήσεις για το 42% ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για ένα «επιτελικό, ισχυρό, κεντρικό κράτος, που βάζει κανόνες, εποπτεία, αλλά που αποκεντρώνει πόρους, αρμοδιότητες και δυνατότητες στην περιφέρεια». «Στόχος μας στις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, να υπάρξουν και εκλογές για την αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση», προσέθεσε.

  • Οι μετανάστες

Στο μείζον θέμα της μετανάστευσης ο Γ. Παπανδρέου, αφού τόνισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της λαθρομετανάστευσης, επισήμανε πως «άνθρωποι, οι οποίοι ουσιαστικά έχουν υιοθετήσει την Ελλάδα ως πατρίδα, πρέπει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να έχουν το δικαίωμα να είναι και Ελληνες πολίτες».

Ο Γ. Παπανδρέου άφησε τέλος να διαφανεί και η οργή του, όταν κατηγορήθηκε για νεποτισμό, καθότι είναι εγγονός και γιος πρώην πρωθυπουργών: «Δεν ξέρω πόσο αναξιόπιστοι ήταν στην πολιτική τους καριέρα ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Εξι φορές φυλακή και εξορία ο Γεώργιος Παπανδρέου για την προσφορά του στον τόπο. Δύο φορές φυλακή ο Ανδρέας Παπανδρέου για την προσφορά του στον τόπο.

Είμαστε αγωνιστές για να αλλάξουμε την Ελλάδα, και θα την αλλάξουμε την Ελλάδα. Κι εγώ δεν είμαι παρά ένας απλός αγωνιστής, μπροστάρης μεν, μαζί με τον κόσμο, για να αλλάξουμε την Ελλάδα».

  • ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ
    Δεν θα φυγομαχήσω όπως η ΝΔ

Με αφορμή ερωτήσεις για τα εθνικά θέματα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, γιατί απεμπόλησε το όπλο του βέτο.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εγκατέλειψε το βέτο. Εγώ δεν το έχω εγκαταλείψει κι εγώ θα διαπραγματευθώ για τα συμφέροντα της χώρας. Δεν θα φυγομαχήσω, όπως η σημερινή κυβέρνηση, διότι αυτό έκανε, φυγομάχησε», είπε, και ξεκαθάρισε ότι στο Συμβούλιο Κορυφής της 5ης Δεκεμβρίου θα αξιολογήσει συνολικά τη συμμόρφωση της Τουρκίας στα κριτήρια που ζητεί η Ενωση. Εκανε ρητή αναφορά στην απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και στην παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη.

Οταν του τέθηκε το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας ο Γ. Παπανδρέου τόνισε πως «δεν μπορούν οι μειονότητες να γίνουν εξαρτήματα, δούρειοι ίπποι, κάποιων τρίτων. Δεν θα το επιτρέψουμε». Ειδικά για το Σκοπιανό σημείωσε πως «στα χρόνια που ήμουν στο υπουργείο Εξωτερικών κατάφερα, καταφέραμε, να μην υπάρξει αναγνώριση των Σκοπίων από πολλές μεγάλες χώρες».

«Η αναγνώριση από μεγάλες χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Αμερική, ήρθαν επί Νέας Δημοκρατίας», επισήμανε. «Η κόκκινη γραμμή την οποία έχουμε χαράξει είναι γραμμή την οποία εμείς αναδείξαμε, προτείναμε και υιοθέτησε η κυβέρνηση, που είναι μία ονομασία σύνθετη για όλες τις χρήσεις. Δεν κάνουμε πίσω», ξεκαθάρισε.

  • ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ
    Νέο σχέδιο για «πράσινη ανάπτυξη»

Ο Γ. Παπανδρέου αποκάλυψε το πώς θα κυβερνήσει όταν ρωτήθηκε για τη χωροταξική πολιτική. Ανέφερε πως «πριν από δύο εβδομάδες πήρα τον Acebillo τηλέφωνο». Οπως εξήγησε «ο Acebillo είναι ένας μεγάλος πολεοδόμος αρχιτέκτονας, ο οποίος έφτιαξε τη Βαρκελώνη, μία από τις πιο όμορφες πόλεις, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά παγκοσμίως».

«Και του είπα: θέλω να φτιάξεις μία Διεθνή Επιτροπή Προσωπικοτήτων, διότι αύριο ενδέχεται ο ελληνικός λαός να μου δώσει την εντολή και θέλω τη δική σου σοφία, εμπειρία και γνώση, μαζί βεβαίως πάντα με ικανούς Ελληνες ειδικούς, για να δούμε τα θέματα χωροταξίας, δασών, πόλεων», προσέθεσε ο Γ. Παπανδρέου.

Ως δεύτερο παράδειγμα ανέφερε την Ηλεία. Μίλησε για μία ευκαιρία «να κάνουμε την Ολυμπία, τη Νέα Ολυμπία, την Ηλεία και βεβαίως την ευρύτερη περιοχή ένα πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης, με τις απαραίτητες υποδομές, με τον πολιτισμό, με την αγροτική ανάπτυξη, με την εκπαιδευτική δραστηριότητα ενός πανεπιστημίου διεθνούς εμβέλειας, σε σχέση με τον αθλητισμό, τον Ολυμπισμό».

Ως στοιχεία του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ακόμη το μοντέλο της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης που φιλοδοξεί να εφαρμόσει σε αρκετές περιοχές της χώρας που διαθέτουν ιδιαίτερη ομορφιά και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

Για τα εθνικά θέματα: «Η κυβέρνηση της ΝΔ εγκατέλειψε το βέτο. Εγώ δεν το έχω εγκαταλείψει, κι εγώ θα διαπραγματευθώ για τα συμφέροντα της χώρας. Δεν θα φυγομαχήσω, όπως η σημερινή κυβέρνηση, διότι αυτό έκανε, φυγομάχησε»

Για τους ημέτερους: «Τέλος. Αυτό, τέλος. Το Δημόσιο θα λειτουργεί όχι για κανέναν παράγοντα, αλλά για τον ελληνικό λαό. Με τους καλύτερους, τους άξιους για τη χώρα»

Για τη διαπραγμάτευση με ΕΕ: «Εμείς θα διαπραγματευτούμε σκληρά για το συμφέρον του τόπου, κάτι που ποτέ δεν έκανε η κυβέρνηση...»

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

  • Επαναδιαπραγμάτευση με την Ντόιτσε Τέλεκομ για τον OTE
  • Συνεργασία δημόσιου- ιδιωτικού φορέα για την Ολυμπιακή
  • Αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ
  • Οχι στην αύξηση και τη μείωση του ΦΠΑ
  • Οχι στην αύξηση των ορίων ηλικίας
  • Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό
  • Εκτακτο επίδομα αλληλεγγύης
  • Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για έναν χρόνο
  • Μέτρα προστασίας των δανειοληπτών
  • Κατάργηση του ΕΤΑΚ και επαναφορά του ΦΜΑΠ
  • Πάγωμα για έναν χρόνο των δανειακών υποχρεώσεων επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση
  • Επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού
  • 500 ευρώ η βασική σύνταξη κατ άτομο. Στα 950 για το ζευγάρι
  • 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ, ΕΘΝΟΣ, 14/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου