Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

«Οδός μαρτυρίου» οι εκλογές για τον κ. Κ. Καραμανλή

Η κυβέρνηση μοιάζει ανήμπορη να μειώσει τη διαφορά από το ΠαΣοΚ, να περιορίσει τις διαρροές και να ανακόψει τη δυναμική της αξιωματικής αντιπολίτευσης

▅ Εικόνα αποσύνθεσης εμφανίζει το Μέγαρο Μαξίμου- Διαλυμένο δείχνει το επιτελείο του Πρωθυπουργού

  • Β. ΧΙΩΤΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ούτε η αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες αλλά ούτε και οι πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του Πρωθυπουργού δείχνουν ικανές να μειώσουν σημαντικά τη διαφορά και να καταστήσουν εφικτό τον στόχο που ο κ. Κ. Καραμανλής έχει θέσει. Αντιθέτως, μία εβδομάδα μετά την εμφάνισή του στη ΔΕΘ και τρεις ημέρες μετά την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του, η κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να συντονιστεί στους ρυθμούς της προεκλογικής περιόδου, ανίκανη να ανακόψει τη δυναμική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το κυριότερο, απολύτως αναποτελεσματική να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες διαρροές προς τον ΛΑΟΣ, που απορροφά πλέον όχι μόνο ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος αλλά και πρώην βουλευτές του! Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζει ορατά σημάδια αποσύνθεσης, με το επιτελείο του Πρωθυπουργού να έχει διαλυθεί και τους εναπομείναντες συνεργάτες του να δίνουν την εντύπωση ότι απλώς μετρούν ημέρες, ώσπου να έρθει η στιγμή της οριστικής αποχώρησης από την οδό Ηρώδου Αττικού.

Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι στη ΝΔ που ως την προκήρυξη των εκλογών πίστευαν ότι η πρωτοβουλία αυτή θα δώσει νέα πνοή στην κυβέρνηση, τις τελευταίες ημέρες έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας και εκφράζουν πλέον τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακάμψει. Ο μόνος που δηλώνει ότι εξακολουθεί να το πιστεύει, είναι ο ίδιος ο κ. Καραμανλής ο οποίος, όπως δήλωσε και στο Μega Channel την περασμένη Πέμπτη, θεωρεί ότι και αυτή η μάχη μπορεί υπό προϋποθέσεις να κερδηθεί. Οπως εξηγούσε την περασμένη εβδομάδα σε συνομιλητές του, φρόντισε να θέσει εγκαίρως τα διλήμματα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και να θεσπίσει νέους όρους στην προεκλογική περίοδο, επιλέγοντας να πει, με την ομιλία του στη ΔΕΘ, όλη την αλήθεια για την οικονομία.

«Η πρώτη κίνηση μας βγήκε, αρκεί να βγουν και οι επόμενες» σημείωνε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι μετά τη ΔΕΘ το ΠαΣοΚ σταμάτησε την παροχολογία, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναγκάστηκαν- έστω και εμμέσωςνα παραδεχθούν ότι η οικονομική πολιτική λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελεί τη μόνη λύση για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Το πρόβλημα για τον κ. Καραμανλή είναι πως δεν βγήκε καμία από τις επόμενες. Την Τετάρτη μίλησε σε συγκέντρωση στο Αιγάλεω, όπου το πλήθος δεν ήταν εντυπωσιακό, αλλά και η σκηνική παρουσία του ίδιου δεν ήταν η καλύτερη. Την Πέμπτη παραχώρησε την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη στον κ. Ι. Πρετεντέρη, αλλά εμφανίστηκε να μη γνωρίζει ότι το ΕΤΑΚ ωφέλησε τα μεγάλα εισοδήματα, ενώ ταυτόχρονα έδειξε δυσκολία να δώσει πειστικές απαντήσεις για την τιμωρία που επιφυλάσσει στα στελέχη του που επέδειξαν αλαζονική συμπεριφορά, αλλά και για την ευθύνη του κράτους στις καταστροφικές πυρκαϊές της τελευταίας διετίας.

Για το μόνο που εμφανίστηκε σίγουρος ο Πρωθυπουργός ήταν για την πρόθεσή του να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. «Θα παραμείνω αρχηγός της αντιπολίτευσης» δήλωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας όμως και πάλι ανοιχτό ένα παράθυρο «διαφυγής», προσθέτοντας ότι αυτό θα συμβεί, εφόσον συνεχίζουν να τον θέλουν και στην παράταξή του. Η εικόνα του Πρωθυπουργού σε αυτή τη συνέντευξη σε κάποιους άρεσε, ενώ στους περισσότερους δεν άρεσε. Σε κανέναν όμως δεν ενέπνευσε αισιοδοξία για την έκβαση της εκλογικής μάχης, αλλά αντιθέτως ενέτεινε τα συναισθήματα ηττοπάθειας που και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι υπάρχουν στα στελέχη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου