Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Το σχέδιο Παπανδρέου για την οικονομία

  • Ολοκληρωμένη πρόταση αλλαγής έπειτα από μακρά επεξεργασία και διαβούλευση με πλήθος εμπειρογνωμόνων και εξειδικευμένων στελεχών

  • Το σχέδιο για την Οικονομία

  • Τα μέτρα Παπανδρέου για αλλαγή του κλίματος και αποκατάσταση εμπιστοσύνης

Του ΑΝΤ. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Με τη διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία κινείται στο όριο, απειλούμενη από συνδυασμένη διπλή κρίση δημοσίων οικονομικών και παραγωγής, το ΠαΣοΚ και ο πρόεδρός του κ. Γ. Παπανδρέου κατέληξαν, έπειτα από μακρά επεξεργασία και διαβούλευση με πλήθος οικονομικών εμπειρογνωμόνων, τραπεζιτών και εξειδικευμένων πολιτικών στελεχών, στην εκπόνηση ενός διασωστικού σχεδίου διακυβέρνησης, ταχείας εφαρμογής.

Με το σχέδιο, που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα εξελιχθεί στις πρώτες εκατό ημέρες μετά τις εκλογές, επιδιώκεται αρχικώς η ανάσχεση της επαπειλούμενης δημοσιονομικής κατάρρευσης και μαζί η άμβλυνση των συνεπειών της ύφεσης. Σε δεύτερο πλάνο το σχέδιο κατατείνει στη διαμόρφωση συνθηκών εξόδου από την κρίση, με την εφαρμογή μέτρων, κινήτρων και διαρθρωτικών αλλαγών, ικανών να συγκροτήσουν περιβάλλον επικράτησης ενός νέου κύματος ανάπτυξης.

Το σχέδιο των 100 ημερών του κ. Παπανδρέου υποστηρίζεται από αυστηρό χρονοδιάγραμμα και ορίζεται από ένα μείγμα συνδυασμένων μέτρων, ενεργειών, νομοθετημάτων και πολιτικών πρωτοβουλιών, που χαρακτηρίζονται από εσωτερική συνέπεια και συνοχή.

Τα στοιχεία και οι πληροφορίες βεβαιώνουν ότι εκπονήθηκε στη βάση μιας ρεαλιστικής σύλληψης, με γνώμονα πάντα την κρισιμότητα και την πολυπλοκότητα των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών.
  • Συνταγή που δεν σοκάρει
Ενσωματώνει μέτρα κενσιανά και φιλελεύθερα μαζί, δίνει και παίρνει ταυτοχρόνως, αλλά δεν σοκάρει, καθώς προστατεύει προβληματικές ζώνες και απελευθερώνει δεσμευμένες. Κοινή είναι η εντύπωση εκείνων που συμμετείχαν στη διαμόρφωση του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης ότι κατατείνει σε μια ξεχωριστή συνταγή, αντίστοιχη της πολυπλοκότητας των συνθηκών. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας διεκδικεί από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της εξουσίας την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία και την αποκατάσταση συνθηκών εμπιστοσύνης. Το σήμα θα δοθεί αμέσως με την ταχεία, στις πρώτες δέκα ημέρες, κατάρτιση σχεδίου προϋπολογισμού για το 2010. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπώνονται πλήρως μέσω των μέτρων και των περιγραφόμενων πολιτικών οι επιδιώξεις και οι στοχεύσεις της νέας κυβέρνησης. Προς την αυτή κατεύθυνση αποκατάστασης της εμπιστοσύνης θα κατατείνει και το νέο τριετές πρόγραμμα σταθερότητας, το οποίο θα ακολουθήσει και θα μεταδίδει βεβαιότητα εξόδου από την κρίση σε μακροχρονιότερη βάση. Σχεδόν ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών θα έλθει να υποστηρίξει με ειδικό νομοσχέδιο τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, από τις οποίες θα ενισχύεται η πεποίθηση ότι οι εισπράξεις του κράτους θα βελτιωθούν. Το σχέδιο προβλέπει ριζική μεταβολή του καθεστώτος φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, όπως και της φορολογίας κεφαλαίου. Ειδικώς η φορολογία της περιουσίας θα αλλάξει πλήρως, όπως και οι πολιτικές σύλληψης της φοροδιαφυγής θα ενισχυθούν με σύγχρονα εργαλεία και μοντέρνες τεχνικές αποκάλυψης των εισοδημάτων της «μαύρης» οικονομίας. Ταυτόχρονα, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου και περιστολής των δημοσίων δαπανών.
  • Ανακούφιση δανειοληπτών
Στον ίδιο χρόνο, με την εφαρμογή των μέτρων υπέρ της δημοσιονομικής σταθερότητας, θα εξελιχθούν ρυθμίσεις και πολιτικές άμβλυνσης των συνεπειών της ύφεσης, κυρίως στη ζώνη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Το διασωστικό σχέδιο του κ. Παπανδρέου προβλέπει μέτρα και ρυθμίσεις υπέρ των δανειοληπτών και των δοκιμαζόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την έλλειψη ρευστότητας. Συγκεκριμένα, θα προωθηθούν ταχύτατα στη Βουλή ειδικά νομοσχέδια με πιστωτικά μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μεγάλων τμημάτων της παραγωγής που καταδιώκονται από τις ακάλυπτες επιταγές και απειλούνται με πιστωτική ασφυξία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις επιχειρήσεις θα προβλεφθεί το πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων για ένα χρόνο. Κάτι που φαίνεται ότι αναμένουν οι εμπορικές τράπεζες και ήδη έσπευσαν να ενισχυθούν με κεφάλαια. Συγχρόνως, με άλλο νομοσχέδιο θα προβλεφθούν ρυθμίσεις και μέτρα για περιοχές και κλάδους που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα και απειλούνται με απόλυτη καταστροφή. Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Παπανδρέου, θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ειδικό νομοθέτημα για την εργασία, το οποίο θα προβλέπει μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, την καθιέρωση του θεσμού της κοινωνικής εργασίας και τη θωράκιση των εργαζομένων από καθεστώτα και φαινόμενα εκμετάλλευσης με πρόσχημα την κρίση.
  • Κίνητρα για αναπτυξιακό κύμα
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που εκπόνησαν το διασωστικό σχέδιο των πρώτων 100 ημερών, τα παραπάνω θα αλλάξουν το κλίμα στην οικονομία και στην κοινωνία, θα διαμορφώσουν πεδία αισιοδοξίας και ανάσχεσης των συνθηκών κατάρρευσης της οικονομίας. Και θα ευνοήσουν τις αναπτυξιακές εκδοχές του σχεδίου. Οι εμπειρογνώμονες μιλούν για μέτρα και ρυθμίσεις που θα οικοδομήσουν ένα νέο αναπτυξιακό κύμα. Συγκεκριμένα, προβλέπονται κίνητρα και πόροι που θα στηρίξουν τις λεγόμενες «πράσινες» επενδύσεις και μαζί πολιτικές εναντίον των καρτέλ και υπέρ της ελευθέρωσης της οικονομίας. Γίνεται λόγος για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και άλλων περιοχών της οικονομίας που μένουν δεσμευμένες. Το σχέδιο προβλέπει επίσης τομές στην Παιδεία, νέο Ασφαλιστικό και επεμβάσεις στο κράτος και στις λειτουργίες της διοίκησης. Κατά τους εμπειρογνώμονες, όλα τα παραπάνω θα μεταδώσουν από την αρχή κλίμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα ευνοήσει και την προώθηση των λεγόμενων πολιτικών μέτρων. Ο νέος εκλογικός νόμος που θα κατατείνει σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, κατά το γερμανικό σύστημα, και οι πολιτικές υπέρ της διαφάνειας θα προωθηθούν στις πρώτες 100 ημέρες και θα έλθουν να μεταδώσουν την αίσθηση μιας συνολικής και ολοκληρωμένης αλλαγής σε όλα τα μέτωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου