Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

9 προτάσεις από τον Γιώργο

  • Το επιτελείο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έχει επεξεργαστεί το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση τα τρία κρίσιμα χρόνια που ακολουθούν

Με τον «αέρα» των δημοσκοπήσεων, τον «αστερίσκο» των σχέσεών του με τον Κ. Σημίτη και τη βούληση να αφήσει τη «σφραγίδα» του προωθώντας τομές στην Οικονομία και τους Θεσμούς της χώρας, προσήλθε ο Γ. Παπανδρέου στο φετινό, καθοριστικό κρας-τεστ της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Επί μήνες το οικονομικό του επιτελείο προετοίμαζε τη διατύπωση του προγραμματικού λόγου, εκτιμώντας ότι ακόμη και αν δεν προκηρύσσονταν εκλογές, η φετινή ΔΕΘ θα αποτελούσε «σταθμό» στην πορεία προς τη

Επί μήνες το οικονομικό του επιτελείο προετοίμαζε τη διατύπωση του προγραμματικού λόγου, εκτιμώντας ότι ακόμη και αν δεν προκηρύσσονταν εκλογές, η φετινή ΔΕΘ θα αποτελούσε «σταθμό» στην πορεία προς την κάλπη.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε ήδη αποφασίσει να περιγράψει με ρεαλισμό την κατάσταση χωρίς να κατεδαφίσει τις προσδοκίες για την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης κρίσης, ετοιμάστηκε για να παρουσιάσει το διήμερο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρωτοβουλιών και ενεργειών για την επομένη των εκλογών.

Να παρουσιάσει τους άξονες για το σταθεροποιητικό και ταυτόχρονα αναπτυξιακό σχέδιο για την Οικονομία.

  • Δέσμευση

Στόχος του κ. Παπανδρέου είναι λοιπόν αφενός να παρουσιάσει το πρόγραμμα των πρώτων τριών μηνών αλλά και των κρίσιμων τριών χρόνων που ακολουθούν - με τη δέσμευση ότι μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί προθεσμίες και κανόνες στην Ευρώπη. Αφετέρου να αναλύσει τις πρωτοβουλίες και τις προτεραιότητες σχετικά με την πορεία της Οικονομίας, το Αναπτυξιακό Μοντέλο, την εξεύρεση πόρων και τις αλλαγές στο κράτος - εξασφαλίζοντας όρους κοινωνικής συνοχής.

Οι βασικές τομές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι:

1 Καθιερώνεται ενιαία φορολογική κλίμακα, με πολλά κλιμάκια: όσο ποιο μεγάλο θα είναι το εισόδημα τόσο περισσότερα θα πληρώνει κάποιος. Τα μερίσματα θα φορολογούνται με την κλίμακα των φυσικών προσώπων. Επίσης, το νέο φορολογικό σύστημα θα επιβάλει μεγαλύτερους φόρους στους μετόχους των τραπεζών. Στόχος της νέας διακυβέρνησης θα είναι να ελεγχθούν και να φορολογηθούν οι εξωχώριες εταιρείες με ακίνητα στη χώρα.

2 Δημιουργούνται πραγματικά Ανεξάρτητες Αρχές Ανταγωνισμού και Κεφαλαιαγοράς και χτύπημα των Καρτέλ.

3 Θεσμοθετούνται αυστηροί κανόνες Δημοσιονομικής Διαχείρισης: Μέτρα για Δημοσιονομική Εξυγίανση, διπλογραφικό σύστημα σε όλους τους Οργανισμούς, κωδικοποίηση φορολογικής νομοθεσίας, επαναφορά πόιντ σίστεμ, κατάργηση Κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Σύστημα σύνδεσης των Υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Επίσης θα αλλάξει το σύστημα προμηθειών, ειδικά στα νοσοκομεία.

4 Καταργούνται οι «γαλάζιες» ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, ενισχύεται οικονομικά το σύστημα και καθιερώνεται βασική σύνταξη ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις (950 ευρώ για το ζευγάρι και 550 για τον συνταξιούχο).

5 Για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δρομολογούνται αλλαγές στον «Τειρεσία», καθιερώνεται πλαίσιο για άρση αντικινήτρων επιχειρηματικότητας και αυξάνεται η χρηματοδότησή τους μέσω ΤΕΜΠΤΕ.

6 Καταργείται το ΕΤΑΚ και επιστρέφει ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

7 Αλλάζει ο εκλογικός νόμος και ο τρόπος χρηματοδότησης των κομμάτων. Θα αυξηθούν οι μονοεδρικές και οι βουλευτές Επικρατείας. Οι αποφάσεις υπουργείων, κομμάτων και οργανισμών θα δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο.

8 Αλλάζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών με βασικότερη τροποποίηση την επιμήκυνση του διαστήματος παραγραφής των αδικημάτων.

9 Μικραίνει το υπουργικό σχήμα με τη «συγχώνευση» υπουργείων και τον διαχωρισμό άλλων. Δημιουργείται υπουργείο Περιβάλλοντος και αποσπάται από το σημερινό ΠΕΧΩΔΕ, διαχωρίζονται τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών - στο πρώτο μεταφέρονται επιτελικές αρμοδιότητες του Ανάπτυξης.

  • ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Νέο μοντέλο ανάπτυξης

Οι στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι αυτό που τον ενδιαφέρει και τον «καθοδηγεί» είναι να αφήσει το «στίγμα» του στη χώρα, προωθώντας στην πράξη μεγάλες μεταρρυθμίσεις και χωρίς να χάνει χρόνο θεωρώντας ότι έχει «περίοδο χάριτος» όπως ο Κ. Καραμανλής.

Στο πλαίσιο αυτό, ανάμεσα στις βασικές επιδιώξεις της νέας κυβέρνησης θα είναι η ενίσχυση της οικονομίας με αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. Στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό «εμπόδιο» αφού οι περισσότεροι πόροι «εισάγονται» από την ΕΕ. Ακόμα θα αναζητηθούν πόροι για την «Πράσινη Ανάπτυξη» και το νέο Αναπτυξιακό Μοντέλο με έμφαση στον Τουρισμό και τη Ναυτιλία.

Θα δρομολογηθούν τομές στον Χώρο της Ενέργειας, της Παιδείας και της Τεχνολογίας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και τους δανειολήπτες (έχουν ετοιμαστεί τα σχετικά νομοσχέδια), ενώ για την προστασία και την ενίσχυση της Απασχόλησης θα επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, θα αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας (σταδιακά στο 70% του βασικού μισθού) και θα αναθεωρηθεί το πλαίσιο για τους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους.

Στον χώρο της Δικαιοσύνης θα επισπευτούν οι διαδικασίες τόσο για τη λήψη αποφάσεων όσο και για την εκλογή της ηγεσίας της. Τέλος, θα δρομολογηθεί η εφαρμογή του Καποδίστρια 2 με αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ, ΕΘΝΟΣ, 12/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου