Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Βαρδάρης αυτοδυναμίας για το ΠΑΣΟΚ

  • Στοιχεία από επιλεγμένες μετρήσεις στην Ιπποκράτους δείχνουν ότι όχι μόνο θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

  • ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009. Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2009 10:50
▅ «Ο Γ. Παπανδρέου στη  ΔΕΘ είπε την αλήθεια. Κι  αυτό εκτιμάει ο λαός», απαντούν από την Ιπποκράτους  στις αιτιάσεις ότι η ραγδαία διεύρυνση της διαφοράς υπέρ του  ΠΑΣΟΚ οφείλεται στο ότι ο πρόεδρος  του ΠΑΣΟΚ «χάιδεψε αυτιά»

Αντιμέτωπο με την... αυτοδυναμία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, και προσπαθεί να βρει τρόπους για να διαχειριστεί το ρεύμα νίκης που διαμορφώνεται στην κοινωνία και το οποίο δημιουργεί πλέον συνθήκες επανάληψης του θριάμβου του ΄81.

Η συνεχής διεύρυνση της διαφοράς υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανεξάρτητα από επιμέρους πιθανώς αρνητικά γεγονότα για το ΠΑΣΟΚ (διαζύγιο με τον Κ. Σημίτη, τέλος στο σίριαλ Παπαδήμου) καθιστούν πλέον σίγουρη την αυτοδυναμία, και παράλληλα φέρνουν το ΠΑΣΟΚ μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Ήδη από χθες το μεσημέρι η Ιπποκράτους έχει στη διάθεσή της στοιχεία από επιλεγμένες μετρήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι το κόμμα δεν θα κερδίσει απλώς τις εκλογές, αλλά θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος εκτιμούσε χθες το βράδυ, ότι «αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο, της αθρόας πύκνωσης των γραμμών του Κινήματος, είναι πιθανό στις 4 Οκτώβρη να μη μιλάμε καν για οριακές πλειοψηφίες, αλλά για μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
  • «Θα γλιτώσουμε περιπέτειες»
Κατά το ίδιο στέλεχος, μια τέτοια εξέλιξη «θα απαλλάξει τον τόπο από περιπέτειες και θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει τα άμεσα μέτρα για την ανασυγκρότηση της χώρας».

Η αναφορά προφανώς έχει να κάνει με την πιθανότητα νέας προσφυγής στις κάλπες μέσα στον Νοέμβριο, αν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου δεν προκύψει πλειοψηφική κυβέρνηση, κάτι που όπως καταγράφουν πλέον οι δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται πλέον πιθανό. Επίσης, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις μια άνετη πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές, προφανώς θέτει τέλος στα σενάρια που επεξεργαζόταν η Ρηγίλλης για πρόκληση πρόωρων εκλογών, τον ερχόμενο Μάρτιο, με αφορμή την προεδρική εκλογή.

Η Ιπποκράτους εκτιμάει ότι η εκτίναξη των ποσοστών του Κινήματος οφείλεται στη συνολική πρόταση για τη χώρα την οποία παρουσίασε το κόμμα, και ανέλυσε διεξοδικά ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η στρατηγική της ήπιας αντιπαράθεσης επί πολιτικών θέσεων και αντιλήψεων που ακολουθεί από πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου το ΠΑΣΟΚ, επιβραβεύεται σε βαθμό που καθιστά βέβαιη τη συνέχισή της έως το τέλος της προεκλογικής περιόδου. Τα στοιχεία αυτά πείθουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ακολουθήσει την στρατηγική της πόλωσης που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση, θεω
ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΕΘ
Η εκτίναξη των ποσοστών του Κινήματος οφείλεται στη συνολική πρόταση που παρουσίασε ο Γιώργος στη ΔΕΘ
ρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα συνεχιστεί η πολυσυλλεκτικότητα που εμφανίζει το κόμμα αυτήν την περίοδο.
  • Χαμηλοί τόνοι
Σε ένα άλλο επίπεδο, τα ηγετικά κλιμάκια του Κινήματος εξετάζουν με προσοχή τη δημόσια διαχείριση της προοπτικής της αυτοδυναμίας και ειδικότερα της διαφαινόμενης άνετης, ή και συντριπτικής, νίκης στις εκλογές. Όπως έγινε γνωστό, έγιναν ήδη παραινέσεις προς τα στελέχη τα οποία εμφανίζονται στις τηλεοράσεις να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να αποφεύγουν θριαμβικές αναφορές ή αλαζονικές δηλώσεις που μπορεί να ανακόψουν το ρεύμα των ψηφοφόρων που κινείται μαζικά προς το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ο γραμματέας του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης, που είναι ο εκφραστής της άποψης ότι πρέπει να συνεχιστεί η στρατηγική των χαμηλών τόνων και της ήπιας πολιτικής αντιπαράθεσης στο πεδίο των θέσεων και των προτάσεων για τη χώρα, εμφανιζόταν ακόμη και χθες- παρά το μπαράζ των δημοσκοπήσεων που μιλούσαν για βέβαιη αυτοδυναμία- να δηλώνει ότι δεν έχει κλειδώσει η αυτοδυναμία.
  • Εκτίμηση για 157 έδρες
ΑΕΡΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ έδωσε η Θεσσαλονίκη στο ΠΑΣΟΚ όπως καταγράφουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα.

Μάλιστα η Μetron Αnalysis (Αntenna) στην εκτίμηση ψήφου προσδιορίζει το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στις 8,9 μονάδες και ποσοστό 42,6% με το οποίο εξασφαλίζει στη Βουλή 157 έδρες.

Επίσης, η εταιρεία GΡΟ σε μέτρηση που διενήργησε για το Μega δείχνει την απόσταση ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. στις 5,9 μονάδες έναντι των 5,5 μονάδων στις οποίες είχε διαμορφωθεί ακριβώς πριν από μία εβδομάδα. Η εταιρεία δίνει προβάδισμα δύο μονάδων στον Γ. Παπανδρέου έναντι του Κ. Καραμανλή ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με ποσοστά 37,5% έναντι 35,5%.

Άλλη μία δημοσκόπηση, της εταιρείας ΜRΒ που έγινε για λογαριασμό της «Real», προσδιορίζει τη διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στο 5,7% έναντι του 5,1% της αμέσως προηγούμενης δημοσκόπησης στις 10 Σεπτεμβρίου.
  • Τέλος στα σενάρια για Παπαδήμο
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ συμμετοχής του- από τη θέση τού επικεφαλής- στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ διέλυσε χθες ο Λουκάς Παπαδήμος. «Ο κ. Παπαδήμος θα παραμείνει αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας μέχρι τη λήξη της θητείας του» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής. Να σημειωθεί ότι η θητεία του κ. Λουκά Παπαδήμου στην ΕΚΤ λήγει τον Μάιο του 2010.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου