Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Άνοιξαν την πόρτα του φρενοκομείου...

  • Ξέσπασε εμφύλιος στη Νέα Δημοκρατία μετά τις επιλεκτικές καρατομήσεις πρώην υπουργών από τα ψηφοδέλτια
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος, ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009


Διαλυτικές καταστάσεις προκαλούν στη Ν.Δ. οι λίστες των υποψήφιων
βουλευτών που παρουσίασε αργά χθες το βράδυ η Ρηγίλλης και οι αποκλεισμοί με δύο μέτρα και δύο σταθμά που αποφάσισε ο κ. Κ. Καραμανλής.

Μετά τον πρώην υπουργό κ. Β. Μαγγίνα που πρόλαβε να οδηγηθεί μόνος στην έξοδο, από τα γαλάζια ψηφοδέλτια καρατομήθηκαν οι κ.κ. Π. Δούκας, Αρ. Παυλίδης και Σ. Τσιτουρίδης. Η έκρηξη του τελευταίου, ο οποίος επέκρινε τον Πρωθυπουργό ότι έχει χάσει τον έλεγχο του Μαξίμου και της Ρηγίλλης και έχει αφήσει το κουμάντο στους «εκλεκτούς της διαπλοκής» - όπως χαρακτηριστικά είπε, φωτογραφίζοντας τον κ. Γ. Σουφλιά- είναι ενδεικτική των σεισμικών δονήσεων που ακολουθούν στη Ν.Δ. Επιτελικά στελέχη του κόμματος δεν έκρυβαν χθες το βράδυ την ανησυχία τους ότι οι επιλογές Καραμανλή, ο οποίος προχώρησε σε μισή κάθαρση διατηρώντας στα ψηφοδέλτια τους κ.κ. Ε. Μπασιάκο και Α. Κοντό από την ομάδα των λεγόμενων βατοπεδινών, θα ανοίξει νέες πληγές τόσο στην εικόνα της Ν.Δ. όσο και στο δικό του προφίλ.
  • Οι δικαιολογίες
Από Μαξίμου και Ρηγίλλης υποστήριζαν χθες ότι οι αποκλεισμοί αποφασίστηκαν με κριτήριο τη γενικότερη συμπεριφορά που έχουν επιδείξει τα τελευταία χρόνια τα συγκεκριμένα στελέχη, όπως είχε διαμηνύσει και ο Πρωθυπουργός, και όχι τις καταγγελίες για την άμεση ή έμμεση εμπλοκή τους σε σκανδαλώδεις υποθέσεις. Το μήνυμα είναι ότι ο κ. Παυλίδης δεν κόπηκε για την εκβιαστική μίζα που κατήγγειλε ο γαλάζιος εφοπλιστής κ. Φ. Μανούσης, αλλά για τον τρόπο που πολιτεύτηκε από τη στιγμή που οι καταγγελίες ήρθαν στο φως και κυρίως για την προκλητική στάση του, κατά τις ίδιες πηγές, μετά την απόφαση της Βουλής να μην ψηφίσει την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο.

Για τον κ. Δούκα, η εμπλοκή του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου υπήρξε καθοριστική, αλλά καταλυτικό ρόλο, όπως έλεγαν συνεργάτες του κ. Καραμανλή, έπαιξε η διαρκής αμφισβήτηση από την πλευρά του της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσε από τον περασμένο Ιανουάριο ο κ. Ι. Παπαθανασίου (υπό την εποπτεία του κ. Σουφλιά). Οι πρόσφατες επικρίσεις του κ. Δούκα περί «μετρολαγνείας» του νέου οικονομικού επιτελείου και οι προτροπές να ζητήσει η κυβέρνηση νέα παράταση της επιτήρησης από την Κομισιόν δεν είχαν περάσει απαρατήρητες από το Μαξίμου και είχαν εκνευρίσει τους κ.κ. Σουφλιά και Παπαθανασίου.

Εκεί, όμως, που οι περισσότεροι στη Ν.Δ. είναι πεπεισμένοι ότι η παρέμβαση του κ. Σουφλιά έκρινε τις πρωθυπουργικές αποφάσεις ήταν στον αποκλεισμό του κ. Τσιτουρίδη, ο οποίος εξέπληξε υπουργούς και βουλευτές, έστω κι αν διαφαινόταν στον ορίζοντα. Οι επιθέσεις του κ. Τσιτουρίδη στο οικονομικό επιτελείο, αλλά κυρίως η προσβλητική στάση του απέναντι στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ήταν ο βασικός λόγος της απομάκρυνσής του, εκτιμούν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Επίσης, όπως ισχυρίζονται, ο κ. Τσιτουρίδης είχε προγραφεί από τον Πρωθυπουργό μετά τη δημόσια επίθεση στον κ. Σουφλιά με αφορμή την εισήγηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για επίσπευση των εκλογών.

Ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί παραδέχονταν χθες το βράδυ ότι οι αποκλεισμοί από τα ψηφοδέλτια είναι η πιο ηχηρή απόδειξη για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει τον τελευταίο χρόνο ο κ. Σουφλιάς δίπλα στον Πρωθυπουργό. Εκτιμούσαν, παράλληλα, ότι η καρατόμηση των κ.κ. Τσιτουρίδη και Δούκα ήταν το τελευταίο επεισόδιο και στον πολυετή πόλεμο του κ. Σουφλιά με τον κ. Αλογοσκούφη, για τον οποίο επίσης θεωρούσαν ότι η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο υπήρξε σε κάποιο χρονικό σημείο επισφαλής. Ο πρώην τσάρος της οικονομίας, πάντως, ο οποίος επίσης είχε αμφισβητήσει κεντρικές αποφάσεις του διαδόχου του, όπως το πάγωμα της επαναφοράς των τεκμηρίων φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι εκ νέου υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας, αλλά σαφώς αποδυναμωμένος.

Η απόφαση του κ. Καραμανλή προκαλεί τριβές στα ανώτατα κλιμάκια της Ν.Δ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός είχε δεχθεί τις τελευταίες ημέρες έντονες πιέσεις από στενούς συνεργάτες του να μην προχωρήσει στην καρατόμηση Τσιτουρίδη, γιατί θα επέτεινε την εσωστρέφεια στη Ν.Δ., ενώ θα εμφανιζόταν ότι επηρεάζεται απόλυτα στις αποφάσεις του από τον κ. Σουφλιά. Το βασικό επιχείρημά τους, μάλιστα, ήταν ότι ο βουλευτής Κιλκίς δεν μπορούσε να πληρώσει τώρα αμαρτίες της προηγούμενης τετραετίας, όπως τα δομημένα ομόλογα ή την παράνομη μετεγγραφή του γιου του, αφού στο μεταξύ ήταν υποψήφιος και επανεξελέγη το 2007. Κι έκτοτε δεν ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα.

ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ
Η επιχείρηση «καθαρά ψηφοδέλτια» έμεινε στη μέση και προκαλεί ήδη σεισμό στο γαλάζιο στρατόπεδο
  • Τσιτουρίδης: «Στο Μαξίμου κάνουν κουμάντο οι εκλεκτοί της διαπλοκής»
ΣΤΗ ΙΔΙΑ ΓΡΑΜΜΗ κινήθηκε και η χθεσινοβραδινή αντίδραση του κ. Τσιτουρίδη, που μούδιασε το Μαξίμου. Ο πρώην υπουργός και άλλοτε «λοχαγός» των καραμανλικών της Ν.Δ., επιτέθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, στον κ. Σουφλιά και εμφάνισε περίπου ως άβουλο και ανίσχυρο τον Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «στο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης κάνουν κουμάντο οι εκλεκτοί της διαπλοκής». Χαρακτήρισε «άθλια και πολιτικά ανήθικη» την απόφαση για τον αποκλεισμό του και διεμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να σιωπήσει».

«Στημένες και ιδιοτελείς δημοσκοπήσεις επαγγελματιών μυστικοσυμβούλων και σταλινικές πρακτικές αποκεφαλισμού διαφωνούντων με τους εκλεκτούς της διαπλοκής δεν μπορούν να υποκαθιστούν την κρίση των πολιτών. Είμαι υποχρεωμένος να αντιδράσω. Για το πλαίσιο και τη βάση της περαιτέρω πολιτικής πορείας μου θα μιλήσω στις επόμενες ημέρες. Θέλω να διαβεβαιώσω στους φίλους μου και σε όσους με πιστεύουν ότι δεν θα κάνω το χατίρι σε κανέναν να καθίσω στο σπίτι μου», πρόσθεσε με έμφαση, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ο Κ. Καραμανλής δεν δικαίωσε την επιλογή που έκαναν το 1997 ο ίδιος και οι υπόλοιποι γαλάζιοι «λοχαγοί» για την εκλογή του στην ηγεσία της Ν.Δ.
  • Φοβούνται τώρα και έκρηξη Δούκα
ΕΚΡΗΞΕΙΣ και από την πλευρά του κ. Δούκα φοβούνται αρκετοί στη Ν.Δ., ενώ σε Μαξίμου και Ρηγίλλης ευελπιστούν ότι τον πρώην υφυπουργό θα καταφέρει να συγκρατήσει ο πεθερός του κ. Μιλτ. Έβερτ, ο οποίος αναμένεται να τεθεί εκ νέου επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο, που θα ανακοινωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, θα βρίσκεται εκ νέου ο κ. Σουφλιάς, αλλά και ο κ. Σιούφας που μετακινείται από την Καρδίτσα, όπως επιβεβαιώθηκε από τη χθεσινή ανακοίνωση των ψηφοδελτίων. Κομματικοί παράγοντες σημείωναν ότι η αδυναμία του Πρωθυπουργού να αντιδράσει απέναντι στους βαρόνους θα είναι ένας ακόμη παράγοντας ο οποίος θα ενισχύσει την εσωστρέφεια στο κόμμα. «Δεν είναι δυνατόν ο κ. Παπανδρέου να έρχεται σε σύγκρουση με τον κ. Σημίτη (που υπήρξε δυο φορές πρωθυπουργός) και να τον βγάζει από τα ψηφοδέλτια και ο κ. Καραμανλής να μην μπορεί καν να κόψει έστω και έναν από τους βαρόνους, και μάλιστα κάποιους από αυτούς να τους βάζει στο Επικρατείας του κόμματος», έλεγε με αγανάκτηση στέλεχος της Ν.Δ.

Ο κ. Δούκας απέφυγε πάντως χθες κάθε δημόσια δήλωση, αλλά συνεργάτες του εμφανίζονταν βέβαιοι ότι θα αντιδράσει τις προσεχείς ημέρες, φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο την υπόθεση του Βατοπεδίου.
  • Η προαναγγελία
Αρκετά στελέχη της Ν.Δ. δεν έκρυβαν την ανησυχία τους ότι τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που ίσχυσαν για τους λεγόμενους βατοπεδινούς θα προκαλέσουν εσωκομματικές αντιδράσεις και θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα στο κόμμα. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού υποστήριζαν χθες ότι η διάσωση των κ.κ. Ε. Μπασιάκου και Α. Κοντού οφείλεται στη συμπεριφορά που επέδειξαν τους τελευταίους μήνες. Έλεγαν, μάλιστα, ότι η διαφορετική μεταχείριση των δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης είχε προαναγγελθεί από τον περασμένο Ιούνιο, όταν τοποθετήθηκαν στο Α΄ θερινό τμήμα της Βουλής, από το οποίο πέρασαν τα περισσότερα κρίσιμα νομοσχέδια για την κυβέρνηση, και όχι στο Γ΄ τμήμα, όπου είχαν τοποθετηθεί οι κ.κ. Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης, Παυλίδης, Δούκας, Μανώλης κ.ά.

Βουλευτές της Ν.Δ. τόνιζαν χθες ότι ο διαχωρισμός των δύο στελεχών θα προκαλέσει ερωτήματα και από την κομματική βάση, ενώ εκτιμούσαν ότι ερωτήματα περί μεροληπτικής μεταχείρισης θα εγείρει και η σχέση του Πρωθυπουργού με τον κ. Μπασιάκο (σ.σ. είναι κουμπάροι).
  • Η έξοδος Μαγγίνα και οι... παρ΄ ολίγον κομμένοι
ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ της εξόδου από τα ψηφοδέλτια πρόλαβε νωρίς χθες το πρωί να ανοίξει ο κ. Βασ. Μαγγίνας. Επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούσαν ότι ο πρώην υπουργός- και πρώτος σε ψήφους το 2007 στην Αιτωλοακαρνανίαενημερώθηκε παρασκηνιακά για τον επικείμενο αποκλεισμό του (με αφορμή τους ανασφάλιστους Ινδούς που απασχολούσε στο εξοχικό του, στο Κορωπί, το οποίο είχε χτιστεί με άδεια αναψυκτηρίου και τού είχε στοιχίσει τον Δεκέμβριο του 2007 και την υπουργική του καρέκλα).

Ο ίδιος απέδωσε την απόφασή του στην «παρατεταμένη αμφισβήτηση της υποψηφιότητάς του», η οποία τον «προσβάλλει και τον αδικεί», όπως ανέφερε σε σχετική επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό. Και προειδοποιώντας, ουσιαστικά, με μελλοντικές αποκαλύψεις, προσέθεσε: «Η προσωπική και πολιτική μου αξιοπρέπεια με υποχρεώνουν να σιωπήσω για να μη δώσω το δικαίωμα στον οιοδήποτε να δημιουργήσει πρόβλημα στην παράταξή μου και τον Κ. Καραμανλή».

Έως χθες το απόγευμα, στη «μαύρη λίστα» του Μαξίμου εμφανίζονταν ότι βρίσκονταν και οι κ.κ. Κων. Κουκοδήμος και Στ.

Δαϊλάκης, οι οποίοι είχαν βρεθεί προσωρινά το 2008 εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά τελικώς είναι και πάλι υποψήφιοι σε Πιερία και Δράμα αντίστοιχα.
  • Και ξανά θείος...
Με τη χθεσινή ανακοίνωση των ψηφοδελτίων επιβεβαιώθηκε η υποψηφιότητα του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Ι. Ανδριανού (στην Αργολίδα) και της γραμματέως Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Φεβρωνίας Πατριανάκου (στη Λακωνία), όπως και του κ. Αχιλλέα Καραμανλή στις Σέρρες.

Έκπληξη αποτέλεσε η υποψηφιότητα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ρόδης Κράτσα στη μονοεδρική της Ζακύνθου, αν και η ίδια δεν επιθυμούσε να είναι υποψήφια. Κομματικοί παράγοντες έλεγαν χθες το βράδυ ότι η κ. Κράτσα δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την Ευρωβουλή πριν από τις εκλογές και άφηναν να εννοηθεί ότι επιστρατεύθηκε την τελευταία στιγμή για να συμπληρωθεί ο συνδυασμός.

Σε κάθε περίπτωση, έως χθες το βράδυ στη Ρηγίλλης «έσβηναν κι έγραφαν» ονόματα στις λίστες, ενώ σε αρκετές περιοχές υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να κάνουν προεκλογική εκστρατεία. Η δυστοκία στην ανέρευση ισχυρών υποψηφίων και η πίεση να κλείσουν οι συνδυασμοί, οδήγησε και σε κωμικοτραγικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, η επίσημη λίστα που ανακοίνωσε η Ρηγίλλης για τον Έβρο περιελάμβανε και το κινητό τηλέφωνο μιας υποψηφίου που έκλεισε στο παραπέντε, ενώ στις Σέρρες ο θείος του Πρωθυπουργού εμφανίζεται και πάλι στην κορυφή του συνδυασμού ενώ υπάρχει υποψήφια που προηγείται αλφαβητικά (αλλά η Ρηγίλλης την έβαλε στην τελευταία θέση). Στην Α΄ Αθήνας επιστρατεύθηκε και ο συνθέτης του ύμνου της «γαλάζιας γενιάς» Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ενώ στη Β΄ Αθήνας θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Κ. Τουρνάς, με τον οποίο συνυπήρξαν στις αρχές του ΄70 στο συγκρότημα Πολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου