Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Aπειλούν οι «κομμένοι» της ΝΔ

  • Σ. Τσιτουρίδης: Απαιτώ εξηγήσεις για τον αποκλεισμό μου. Π. Δούκας: Το αποτέλεσμα θα κρίνει τις επιλογές. Αρ. Παυλίδης: Θα μιλήσουν οι ψηφοφόροι

Σημαντικό πλήγμα στην εικόνα του πρωθυπουργού έχει επιφέρει - λίγες εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες - το θέμα με τους αποκλεισμούς στελεχών της ΝΔ από τους εκλογικούς συνδυασμούς του κόμματος. Η ακύρωση - στην πράξη - των προσδοκιών των ψηφοφόρων της ΝΔ για γενναίες πρωτοβουλίες του κ. Καραμανλή από τη μια πλευρά και οι έντονες αντιδράσεις εκείνων που καρατομήθηκαν από την άλλη «ανοίγουν» πιο γρήγορα απ όσο κανείς θα περίμενε τον χρόνο της εσωστρέφειας στο κυβερνών κόμμα.

Aπειλούν οι «κομμένοι» της ΝΔ

Τα στελέχη της Ρηγίλλης αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου αντιμετωπίζουν με αμηχανία το γεγονός των καρατομήσεων και είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχαν χαράξει καν «γραμμή» για το πώς θα προβάλουν την απόφαση του κ. Καραμανλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί που έσπευδαν από το βράδυ της Δευτέρας για να ζητήσουν έστω ένα «non paper» με τις θέσεις της ΝΔ, προκειμένου να έχουν επιχειρήματα απέναντι στη θύελλα των αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει, ελάμβαναν ως απάντηση μια σύσταση για αυτοσχεδιασμό.

Eπιστολή στον K. Kαραμανλή έστειλε  ο Σ. Tσιτουρίδης ζητώντας να μάθει γιατί κόπηκε από υποψήφιος με τη NΔ.  Πιο ήπια η αντίδραση του Π. Δούκα.  Eδωσε «ραντεβού»  μετά τις εκλογές.  Aρ. Παυλίδης: Aποφ

Eπιστολή στον K. Kαραμανλή έστειλε ο Σ. Tσιτουρίδης ζητώντας να μάθει γιατί κόπηκε από υποψήφιος με τη NΔ. Πιο ήπια η αντίδραση του Π. Δούκα. Eδωσε «ραντεβού» μετά τις εκλογές. Aρ. Παυλίδης: Aποφεύγω επί του παρόντος να σχολιάσω την απόφαση της μη συμμετοχής μου στο ψηφοδέλτιο της NΔ
  • Αγνοια από Ζαγορίτη

Την ίδια ώρα, με διαφορετικό τρόπο αντέδρασαν οι «κομμένοι». Ο κ. Σ. Τσιτουρίδης λίγες ώρες μετά το δριμύ κατηγορώ που εξαπέλυσε προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε τον αποκλεισμό του από τους συνδυασμούς, απέστειλε επιστολή στον κ. Καραμανλή, με την οποία του ζητεί να ενημερωθεί για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση καρατόμησης.

«Ρώτησα τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος κ. Λ. Ζαγορίτη και μου είπε ότι δεν γνώριζε τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αποκλεισμού μου από τα ψηφοδέλτια. Θα ήθελα λοιπόν να με ενημερώσετε εσείς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιτουρίδης στο κείμενο που δεν υπερέβαινε τη μία σελίδα και το οποίο έφτασε νωρίς χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρώην υπουργός Απασχόλησης είχε αποφασίσει να «κινηθεί» θεσμικά και γι αυτό μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ζαγορίτη προχώρησε στην επιστολή προς τον πρόεδρο της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, όπου θα τοποθετηθεί για όλα τα τελευταία γεγονότα.

Από την ομιλία του είναι βέβαιον ότι δεν θα λείψουν οι αιχμές κατά της ηγεσίας της ΝΔ, ενώ θα ξεκαθαρίσει στο κομματικό του ακροατήριο ότι δεν προτίθεται να πολιτευθεί με άλλο κόμμα.

Πιο ήπιος στην αντίδρασή του ήταν ο κ. Π. Δούκας, ο οποίος έδωσε ουσιαστικά ραντεβού με τον κ. Καραμανλή την επομένη των εκλογών. Σε γραπτή δήλωσή του ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαριστεί τους ψηφοφόρους του για τη στήριξή τους, προσθέτει.

«Προτιμώ να μη σχολιάσω τώρα την απόφαση να μην περιληφθώ στα ψηφοδέλτια του κόμματός μου.

Το αποτέλεσμα θα κρίνει τις στρατηγικές επιλογές». Χαρακτηρίζει «αυθεντική ετυμηγορία» τη στήριξη των πολιτικών του φίλων, τους οποίους και καλεί να υπερψηφίσουν τη ΝΔ στις εκλογές, ενώ σε ό,τι αφορά το επίμαχο ζήτημα της εμπλοκής του στην υπόθεση του Βατοπεδίου επαναλαμβάνει, απευθυνόμενος αυτή τη φορά προς τον κ. Καραμανλή: «Σε όλες τις υποθέσεις, που λόγω αρμοδιότητας χειρίστηκα, ενήργησα με διαφάνεια, νομιμότητα, εντιμότητα και σύμφωνα με τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών οργάνων και των άλλων αρμοδίων οργάνων του κράτους (όπως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους). Οχι αυθαίρετα».

  • «Μετέχω ενεργά»

Σε άλλο μήκος κύματος «κινήθηκε» ο τρίτος εκ των καρατομηθέντων, κ. Αρ. Παυλίδης, ο οποίος εξακολουθεί να υποτιμά συνειδητά τα γεγονότα που τον αφορούν. Στη γραπτή του δήλωση, που εξέδωσε χθες, κάνει αναφορά στην πολιτική διαδρομή του στη ΝΔ και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα σχολιάσει ούτε την απόφαση ούτε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

«Αποφεύγω, επί του παρόντος, να σχολιάσω την απόφαση της μη συμμετοχής μου στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στα Δωδεκάνησα και κυρίως δεν σχολιάζω τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Δηλώνω ότι μετέχω ενεργά και σε αυτήν την κρίσιμη για τον τόπο μας εκλογική αναμέτρηση, μαζί με ομοϊδεάτες μου Δωδεκανησίους, που απαιτούν, ωστόσο, εξηγήσεις γιατί τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα να με κρίνουν και αυτοί, όπως έκαμαν οι συνάδελφοί μου στη Βουλή», καταλήγει ο πρώην υπουργός.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ, ΕΘΝΟΣ, 16/09/2009

  • ΞΑΝΘΗ
    Τριγμοί για την υποψηφιότητα του Αλ. Κοντού

Τριγμούς έχει προκαλέσει στην Ξάνθη η παραμονή του «Βατοπεδινού» Αλέκου Κοντού στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Οι πιο έντονες αντιδράσεις υπήρξαν από την πλευρά του εκδότη τοπικής εφημερίδας Πάνου Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα δεχόταν την πρόταση να είναι υποψήφιος με την προϋπόθεση να μην περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο ο Αλ. Κοντός.

Επίσης, δεν ανακοινώθηκε τελικά και το όνομα του πρώην αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Φίλιππου Τσαλίδη, ο οποίος αντιδρούσε κι αυτός έντονα για την υποψηφιότητα Κοντού, όπως και ο πολιτευτής Κώστας Ζαγναφέρης.

Η Ρηγίλλης είχε επικοινωνήσει με τον Φ. Τσαλίδη για να τον διαβεβαιώσουν ότι θα είναι υποψήφιος και να του ζητήσουν να καταθέσει τα δικαιολογητικά του στο πρωτοδικείο, όμως το όνομά του δεν περιλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο που ανακοινώθηκε και στο οποίο μία θέση παρέμεινε κενή.

«Τα καθαρά ψηφοδέλτια της ΝΔ μετατρέπονται δυστυχώς σε ψηφοδέλτια βουλευτικής ασυλίας γλαστρών και λαμογιών», δήλωσε ο Π. Παπαδόπουλος μόλις έγινε γνωστό ότι περιλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Ξάνθη ο Αλ. Κοντός. Επίσης, η εφημερίδα του κυκλοφόρησε με τον ενδεικτικό τίτλο: «Εν διαλύσει η ΝΔ - Ο Καραμανλής παραδίδει την Ξάνθη στο ΠΑΣΟΚ».

Να σημειωθεί ότι ο Π. Παπαδόπουλος είχε καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι και είχε στραφεί και κατά του Αλ. Κοντού για εμπλοκή του στο σκάνδαλο, ενώ ο τελευταίος έχει καταθέσει εναντίον του αγωγή.

Ομως ο Π. Παπαδόπουλος έχει στραφεί και κατά της υποψηφιότητας του μειονοτικού Αχμέτ Μπουδούρ, θυμίζοντας ότι το Σωματείο των Οικοδόμων και η ΔΑΚΕ τον είχαν διαγράψει από μέλος για θέμα που είχε να κάνει με τα οικονομικά του, ενώ στο δικαστήριο όπου παραπέμφθηκε να δικαστεί αθωώθηκε αφού πρώτα επέστρεψε ένα ποσό 1.000 ευρώ που είχε χαθεί.

  • ΚΙΛΚΙΣ
    Παγωμάρα για το κόψιμο Σ. Τσιτουρίδη

«Αίσχος και ντροπή κύριε Καραμανλή». Ο τίτλος αυτός της προσκείμενης στον Σάββα Τσιτουρίδη τοπικής εφημερίδας του Κιλκίς «Μαχητής» δείχνει τον τρόπο με τον οποίο υποδέχθηκαν στην εκλογική περιφέρεια του βουλευτή και ιδιαίτερα στον χώρο των δικών του ανθρώπων στη ΝΔ την απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού να τον αφήσει εκτός ψηφοδελτίου του κόμματος.

Με σχεδόν παρόμοιο τρόπο ήταν και η αντίδραση της άλλης τοπικής εφημερίδας, της «Ημερησίας του Κιλκίς», που είχε τίτλο «Ευθεία προσβολή κατά του Κιλκίς», αναφορικά με τον αποκλεισμό του Σ. Τσιτουρίδη.

Οι εφημερίδες κάνουν λόγο για «αποκλεισμό που προκαλεί», αλλά και για «βόμβα μεγατόνων» από την πλευρά της ηγεσίας της ΝΔ. Εκφράζουν επίσης πολλά ερωτηματικά, αφού στον Σάββα Τσιτουρίδη αυτό που καταλογιζόταν ήταν η ανάμειξή του στην υπόθεση των ομολόγων, που όμως αποκαλύφθηκε πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007.

Ομως τότε δεν τέθηκε κανένα τέτοιο θέμα από την ηγεσία της ΝΔ και οι πολίτες του Κιλκίς με την ψήφο τους είχαν επανεκλέξει τον Σάββα Τσιτουρίδη στη Βουλή το 2007. Σύμφωνα μάλιστα με τον εκδότη Γιώργο Περπερίδη, αυτά που έγιναν είναι εντελώς παράδοξα και έρχονται σε ριζική αντίθεση με την κοινή λογική, δεδομένου ότι ο Σ. Τσιτουρίδης δεν ήταν μέλος της κυβέρνησης τα δύο τελευταία χρόνια και δεν συνδεόταν με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

  • Συναισθήματα

Στο Κιλκίς οι ψηφοφόροι της ΝΔ υποδέχτηκαν με ανάμεικτα συναισθήματα το κόψιμο Τσιτουρίδη από τη «λίστα», πέρα από το γενικό σάστισμα και την αμηχανία που προκάλεσε. Στο γραφείο του βουλευτή υπήρχε γενική παγωμάρα, ενώ απέφευγαν να πουν οτιδήποτε, προφανώς με εντολή του Σ. Τσιτουρίδη.

Ενα μέρος των ψηφοφόρων της ΝΔ εξέφραζε συναισθήματα απογοήτευσης μέχρι αγανάκτησης, όμως υπήρχαν και αυτοί που επικροτούσαν την απόφαση του Κ. Καραμανλή.

Επίσης κάποιοι έλεγαν ότι η μη συμμετοχή του Σ. Τσιτουρίδη στο νεοδημοκρατικό ψηφοδέλτιο είναι σίγουρο πως θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη ΝΔ, τουλάχιστον σε επίπεδο νομού.

Οι πληροφορίες έφεραν επίσης τον κ. Τσιτουρίδη να φτάνει αργά χτες το βράδυ στο Κιλκίς και να επισπεύδει τις επόμενες μέρες τη συγκέντρωση που προγραμμάτιζε να πραγματοποιήσει στη Θεσσαλονίκη, όπου και πρόκειται να τοποθετηθεί εκτενώς σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

«Ο κ. Καραμανλής εκτέλεσε τους αδυνάτους και χάιδεψε τους ισχυρούς», δήλωσε χτες από τη Θεσσαλονίκη για το θέμα Τσιτουρίδη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

ΧΡ. ΤΕΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου