Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Ψηφοδέλτια στη λαδόκολλα

Δεν περιμένουν την 4η Οκτωβρίου μόνο οι εκλογείς και οι υποψήφιοι. Σε ετοιμότητα βρίσκονται και χιλιάδες κάλπες, παραβάν, σάκοι, συρραπτικά και... δακτυλοβρεχτήρες, ενώ ειδικά συνεργεία των δήμων παραγγέλνουν, κατά εκατοντάδες, κόλλες αναφοράς, μαρκαδόρους και βουλοκέρια, αλλά και χοντρά σπαρματσέτα, κι ακόμα λαδόκολλες και... σακοράφες!

Στις κεντρικές αποθήκες του Δήμου Αθηναίων έχει αρχίσει εδώ και μέρες η συναρμολόγηση των παραβάν και των 1.200 σύγχρονων καλπών από πλεξιγκλάς, που θα χρειαστούν τα εκλογικά τμήματα της Αθήνας.

Στις κεντρικές αποθήκες του Δήμου Αθηναίων έχει αρχίσει εδώ και μέρες η συναρμολόγηση των παραβάν και των 1.200 σύγχρονων καλπών από πλεξιγκλάς, που θα χρειαστούν τα εκλογικά τμήματα της Αθήνας. **Μπορεί να βρισκόμαστε στις αρχές του 21ου αιώνα, αλλά το «οπλοστάσιο» των εκλογών έρχεται από το παρελθόν για να δώσει λύσεις. Για παράδειγμα, τα σπαρματσέτα χρειάζονται σε περίπτωση που κοπεί το ρεύμα και μείνει η καταμέτρηση στο σκοτάδι. Οι λαδόκολλες τυλίγουν καλά τα ψηφοδέλτια πριν μπουν στον εκλογικό σάκο, για το Πρωτοδικείο. Ενώ οι σακοράφες χρειάζονται για να ράψουν οι υπάλληλοι τους εκλογικούς σάκους!

**Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι, βεβαίως, κωμικοτραγικά, ιδιαίτερα στην περιφέρεια: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο σοβαρό πρόβλημα είχαμε να βρούμε λαδόκολλες για να εξασφαλίσουμε δήθεν το αδιάβλητο των αποτελεσμάτων», θυμάται ο υπεύθυνος του τμήματος εκλογών της Νομαρχιακής Ηλείας Λ. Τσάμης: «Ηταν, μάλιστα, τόσο μεγάλο το μέγεθος που ζητούσαν, ώστε γυρίζαμε όλα τα μπακάλικα και δεν βρίσκαμε. Το ίδιο και με τις σακοράφες. Ετσι, αποφασίσαμε μόνοι μας να ξεπεράσουμε τον τύπο των εγκυκλίων και μέσα στο σάκο βάζουμε πλέον ένα μεγάλο αυτοκόλλητο φάκελο για τα ψηφοδέλτια και σπάγκο για να δένουν αντί να κάθονται να ράβουν το σάκο! Μάλιστα, στις τελευταίες εκλογές αντί για κερί βάλαμε μέσα στο σάκο και μία λάμπα πετρελαίου, αλλά τελικά αποδείχτηκε ακριβή λύση και έτσι θα επιστρέψουμε στο κερί».

**Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών του 2007, μεταξύ άλλων ο κάθε εκλογικός σάκος πρέπει να περιλαμβάνει: ένα «τεμάχιο ισπανικό κερί», δηλαδή βουλοκέρι, «πέντε μέτρα φακαρόλας», «μία σακοράφα και δύο σπαρματσέτα»... Και, φυσικά, λαδόκολλες.

**Σήμερα στις αποθήκες των δήμων δεν υπάρχουν πια οι παλιές ασπρόμαυρες κάλπες, στο μαύρο μέρος των οποίων έριχναν άλλοτε οι ψηφοφόροι όσους ήθελαν να καταψηφίσουν, δηλαδή να «μαυρίσουν». Υπάρχουν μόνο κάποιες ξύλινες που χρησιμοποιούνται και σε άλλες διαδικασίες και, βέβαια, οι σύγχρονες κάλπες από πλεξιγκλάς.

Η λαδόκολλα, ωστόσο, ζει και βασιλεύει σαν ένα παράξενο παιχνίδι του χρόνου: Παλαιά οι πολιτικοί «μαυρίζονταν», σήμερα «λαδώνονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου