Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Παπανδρέου: «Είναι η ώρα να αφήσουμε πίσω την παρακμή»

  • Σε συστράτευση κάλεσε όλους τους Έλληνες ο Γ. Παπανδρέου από τα Γιάννενα για να μπει η χώρα στο δρόμο της δημιουργίας και της ανάπτυξης.

Προσκλητήριο προς όλους τους Έλληνες για «συστράτευση, προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την παρακμή και να μπει στο δρόμο της δημιουργίας, της ανάπτυξης και της ελπίδας», μια πορεία την οποία χαρακτήρισε «πορεία εθνικής ανάτασης» απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση του κινήματος στα Γιάννενα.

Ο κ. Παπανδρέου συνόδευσε την πρόσκλησή του με άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι «απογοητεύτηκαν από την κυβέρνηση τα τελευταία έξι χρόνια» και με αυστηρή προειδοποίηση προς στελέχη του κινήματος τα οποία «ράβουν κοστούμια εξουσίας» τα οποία, όπως είπε, θα μείνουν στην ντουλάπα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ειδική αναφορά δυο φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή. Χαρακτηριστικά μάλιστα ανέφερε ότι θυμάται την εποχή, που ως φοιτητής την δεκαετία του '70, επισκεπτόταν στα Γιάννενα τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «δεν έχουμε πάθος για την εξουσία και τις καρέκλες, αλλά πάθος για την Ελλάδα που ξυπνάει για να αλλάξει την πορεία της χώρας». Ζήτησε από τους Γιαννιώτες «ψήφο εμπιστοσύνης και αυτοδυναμίας για να αλλάξουν τα πράγματα, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα» και τα οποία «οδήγησαν τη χώρα στην παρακμή που ζούμε όλοι».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι εκείνη που ευθύνεται για το ότι «δεν έχουμε σήμερα κράτος, ότι αδιαφόρησε συνειδητά για το οικονομικό και το κοινωνικό κόστος των επιλογών της και το μόνο κόστος το οποίο την απασχόλησε ήταν το πολιτικό». Ευθύνες στην κυβέρνηση απέδωσε και «για τη στασιμότητα που παρατηρείται στην Ήπειρο σε σχέση με τα έργα που είχαν δρομολογηθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ». Και τόνισε πως «φτάνουν πια οι δικαιολογίες, φτάνει πια ο χαμένος χρόνος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο δρόμος που έχει μπροστά της η χώρα και τον οποίο ο ίδιος προτείνει, δεν είναι εύκολος, είναι όμως στρωμένος με κοινωνική δικαιοσύνη, με ελπίδα και αισιοδοξία.

Ανέφερε επίσης ότι σ' αυτές τις εκλογές συγκρούονται δύο διαμετρικά αντίθετες πολιτικές και ανέφερε μια σειρά παραδειγμάτων. Για να πάει σήμερα μπροστά ο τόπος, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δεν αρκεί να αραδιάζουμε μια σειρά από μέτρα που δεν υλοποιούνται, αλλά ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο οδηγεί τη χώρα με σιγουριά, δίνει ανάσα στη σημερινή ασφυξία και εγγυάται την ανάπτυξη για το μέλλον. Και χαρακτήρισε αδιέξοδη και κοινωνικά άδικη την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνησή του, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, τις πρώτες 100 μέρες, μέτρα με τα οποία, όπως τόνισε, θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του μεγάλου χρέους που θα κληρονομήσει από τη Νέα Δημοκρατία, της ύφεσης, της ακινησίας της αγοράς και των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης. Και όπως υπογράμμισε, τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας δεν πρόκειται να βελτιωθούν αν δεν αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε στο μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης το οποίο, όπως τόνισε, θα είναι η ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγεται ο πλούτος στη χώρα και ο μεγάλος στόχος για τον ελληνισμό στη σύγχρονη εποχή.

Επίσης αναφέρθηκε και στις θεσμικές αλλαγές που θα προωθήσει στις 100 πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με πρώτη και βασικότερη τη δημιουργία ενός κράτους το οποίο θα λειτουργεί. Είναι, τόνισε, το μεγάλο μας στοίχημα να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη στους θεσμούς, την πατρίδα και την πολιτεία. Οι αλλαγές στο κράτος, τόνισε, δεν κοστίζουν αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση για να γίνουν και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει αυτή τη βούληση.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο ίδιος, έχει τη βούληση να προχωρήσει ακόμα και σε συγκρούσεις, όπου χρειαστεί, με κατεστημένα συμφέροντα που δεν θέλουν τις αλλαγές, την πρόοδο και την προκοπή του ελληνικού λαού.

Αναφέρθηκε επίσης στις υποθέσεις αδιαφάνειας του χθες, όπως τις χαρακτήρισε, τονίζοντας ότι ο τόπος δεν σηκώνει άλλη συγκάλυψη και ότι ο ίδιος δεν θα αφήσει στο σκοτάδι αυτές τις υποθέσεις γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια.

Αυτή η αλήθεια, όπως ανέφερε, θα είναι η νέα αφετηρία πάνω στην οποία το ΠΑΣΟΚ θα χτίσει τη σχέση εμπιστοσύνης κράτους - πολίτη.

Η σχέση αυτή, όπως τόνισε, θα επιτευχθεί μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού, η ενίσχυση των ΚΕΠ που θα επιλαμβάνονται όλων των συναλλαγών των πολιτών με το κράτος και η ενίσχυση του ρόλου του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη όλων των μόνιμων στελεχών του δημοσίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να προωθήσει όλες αυτές τις αλλαγές και να τεθεί απέναντι σε όποιον προσπαθήσει να λειτουργήσει σε βάρος του πολίτη.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στα προβλήματα της Ηπείρου καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι ανέκοψε την πορεία ανάπτυξης της περιοχής. Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι η ώρα να αφήσουμε πίσω την παρακμή και να βάλουμε μπροστά την Ελλάδα. Και κάλεσε τους πολίτες να γίνουν οι ίδιοι φορείς της αλλαγής. Κάλεσε επίσης τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δώσουν τα χέρια σε αυτούς που χθες ήταν αντίπαλοι και να τους πείσουν ότι από σήμερα είναι σύμμαχοι και αύριο θα αλλάξουν μαζί την Ελλάδα, θα φτιάξουν ένα καλύτερο αύριο για όλους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου