Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Ο λογαριασμός μετά την κάλπη

  • Στελέχη της ΝΔ ετοιμάζονται να αμφισβητήσουν τον κ. Καραμανλή και να του ζητήσουν ευθύνες μετά την ήττα

  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ Β. ΧΙΩΤΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009


Ο κ. Κ. Καραμανλής κατά την προχθεσινή ομιλία του σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Ο Πρωθυπουργός μετά την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων αντιμετωπίζει την κριτική πολλών στελεχών του κόμματός του που διαφωνούν με τις επιλογές του (ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ)

Ραντεβού μετά την εκλογική ήττα, την οποία δύσκολα πια θα αποφύγει η ΝΔ στις 4 Οκτωβρίου, δίνουν τα στελέχη της ΝΔ που εκφράζουν ήδη επιφυλάξεις στο παρασκήνιο για τις τελευταίες επιλογές του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του. Μετά και την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ και την καρατόμηση των κκ. Σ. Τσιτουρίδη, Π. Δούκα και Αρ. Παυλίδη, τα μαχαίρια στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με δυσκολία κρατούνται στα θηκάρια. Η ένταση στην κυβέρνηση είναι πια τόσο μεγάλη που πολλοί προεξοφλούν ότι για πρώτη φορά θα αμφισβητηθεί και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής. Το ίδιο άλλωστε άφησαν σαφώς να εννοηθεί χθες οι τρεις αποπεμφθέντες βουλευτές, επισημαίνοντας ότι θα σιωπήσουν προς το παρόν, αλλά όχι για πάντα. Ανάλογα μηνύματα εκπέμπουν και ορισμένοι από τους έξι βουλευτές που αποχώρησαν οικειοθελώς από την εκλογική μάχη, απειλώντας με αποκαλύψεις μετά την 5η Οκτωβρίου.

Οπως παρατηρούσαν χθες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που παρακολουθούν με προβληματισμό τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, η εκλογική μάχη για τη ΝΔ χάθηκε στην πραγματικότητα μετά τις ευρωεκλογές, όταν ο κ. Καραμανλής αρνήθηκε να προχωρήσει σε ρήξεις και ανατροπές. «Ο ίδιος έλεγε πως θα αλλάξει ό,τι ενοχλεί και ό,τι απογοητεύει τους πολίτες, και δεν τόλμησε να αντικαταστήσει ούτε τους περιφερειάρχες» λένε χαρακτηριστικά.

Α νάλογη απογοήτευση εκφράζουν και πεπειραμένοι βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι σημειώνουν ότι δεν αποφασίζει πια ο ίδιος ο κ. Καραμανλής αλλά μια μικρή ομάδα υπουργών και συνεργατών του που τον επηρεάζουν και τον παρασύρουν σε λανθασμένες κινήσεις.

Και όπως όλοι συμφωνούν, αν η ήττα της ΝΔ στις εκλογές είναι μεγάλη και το ΠαΣοΚ εξασφαλίσει αυτοδυναμία, τότε θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, εφόσον επιμείνει να παραμείνει στην ηγεσία της παράταξής του, όπως σταθερά δηλώνει.

Βέβαιο επίσης θεωρείται ότι θα εισπράξουν ομοβροντία εσωκομματικών πυρών τα πρόσωπα που επηρεάζουν τον κ. Καραμανλή στις αποφάσεις του, με πρώτους τους κκ. Γ. Σουφλιά, Πρ. Παυλόπουλο , Ευ. Αντώναρο και Ι. Λούλη.

Μουρμούρες και γκρίνιες για τις επιλογές του κ. Καραμανλή διατυπώνονται ήδη στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις βουλευτών και υπουργών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει στα ίσα την επανεκλογή του, αλλά δεν τόλμησε να προχωρήσει σε θεαματικές πρωτοβουλίες, για να μη δυσαρεστήσει υπουργούς του και για να μη διαταράξει εσωκομματικές ισορροπίες. Τα στελέχη της ΝΔ καταλογίζουν στον κ. Καραμανλή τέσσερα βασικά λάθη:

1 Δεν τόλμησε να προχωρήσει σε έναν σαρωτικό ανασχηματισμό μετά τις ευρωεκλογές, ο οποίος θα του έδινε τη δυνατότητα να εκτονώσει την οργή της κοινής γνώμης και να αποδείξει ότι έλαβε τα μηνύματα του εκλογικού αποτελέσματος.

2 Κατέφυγε σε εκλογές, όταν σχεδόν σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του επέμεναν ότι δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί συνθήκες για επικοινωνιακή αντεπίθεση.

3 Δεν άλλαξε την επικοινωνιακή ομάδα του μετά τις εκλογές, αλλά, αντιθέτως, επέτρεψε στο επιτελείο του να αποδεκατιστεί και να λείψουν η έμπνευση και οι πρωτοποριακές ιδέες από τις κινήσεις και τις εμφανίσεις του κ. Καραμανλή, καθώς και από την προεκλογική καμπάνια του κόμματος.

4 Δεν φρόντισε να ξεκαθαρίσει νωρίτερα τα ψηφοδέλτια του κόμματος, με αποτέλεσμα να κλυδωνίζεται τώρα η ΝΔ σε μια περίοδο που αναζητεί την ηρεμία και αφορμές για να στριμώξει τους αντιπάλους της.

«Και οι τέσσερις αυτές επιλογές βαραίνουν αποκλειστικά τον κ. Καραμανλή, ο οποίος θα κληθεί μετά τις εκλογές να αναλάβει τις ευθύνες του και ή να απολογηθείή να αποχωρήσει» εκτιμούν τα στελέχη της ΝΔ, θεωρώντας πιο πιθανό το δεύτερο. «Στην περίπτωση αυτή θα την πληρώσουν όσοι απαρτίζουν σήμερα την ηγετική ομάδα» προσθέτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου