Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Δύο προτάσεις διαμετρικά αντίθετες

Ξεκαθαρίζει -προγραμματικά τουλάχιστον- αυτό το Σαββατοκύριακο το πεδίο ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, έτσι ώστε ο πολίτης να έχει πια στα χέρια του τις δύο προτάσεις και να είναι σε θέση να αποφασίσει ποια τελικά θα επιλέξει και σε ποιον θα εμπιστευθεί τη διακυβέρνηση της χώρας.

Από τη μια είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, επιβαρυμένη με την πολιτική την οποία επί πεντέμισι χρόνια άσκησαν οι κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή. Κι εκείνο το οποίο ουσιαστικά υπόσχεται η πρόταση αυτή είναι η παράταση για δύο χρόνια, τουλάχιστον, μέτρων και αποφάσεων, τα οποία τίποτα το θετικό δεν έχουν αποφέρει μέχρι σήμερα και παράλληλα έχουν ρίξει το κόστος της κυβερνητικής ανικανότητας στις πλάτες των οικονομικά ασθενέστερων.

Και από την άλλη είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά και από τη μέχρι τώρα παρουσία του Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, κινείται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Είναι μια πρόταση η οποία μεταφέρει το κόστος για την αντιμετώπιση της κρίσης στους οικονομικά ισχυρότερους, υπόσχεται έναν διαφορετικό χειρισμό των οικονομικοκοινωνικών προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας και προσφέρει την ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα.

Είναι προφανές ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι ελκυστικότερη και αυτό προκύπτει και απ’ όλες τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές φέρουν το κόμμα του Γ. Παπανδρέου να προηγείται της ΝΔ με διαφορά η οποία κυμαίνεται από 5,5 μέχρι 6,5 μονάδες, και διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα όλο και πιθανότερη η προοπτική της εξασφάλισης της αυτοδυναμίας, χωρίς να χρειαστεί νέα προσφυγή στις κάλπες με το εκλογικό σύστημα Παυλόπουλου.

Υπέρ του ΠΑΣΟΚ, πάντως, θα πρέπει να εκτιμηθούν και κάποιες πρωτοβουλίες του, οι οποίες δεν έχουν προβληθεί όσο θα έπρεπε. Κι αυτές δεν είναι άλλες από τις σχετικές με τον περιορισμό των εκλογικών δαπανών και την απαγόρευση των αφισών αποφάσεις του Γ. Παπανδρέου. Είναι βέβαιο ότι εντάσσονται στο γενικότερο πρόγραμμά του για τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή και στα οικονομικά των κομμάτων και των υποψηφίων. Και δείχνουν, αν μη τι άλλο, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εννοεί αυτά τα οποία διακηρύσσει.

ΓΝΩΜΗ, ΕΘΝΟΣ, 12/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου