Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Νέα Δημοκρατία: Ζητούνται ανατροπές στο Επικρατείας

Στον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα... «παίξει» τα δύο εναπομείναντα ισχυρά χαρτιά του, δηλαδή το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και την παρουσία του στα τηλεοπτικά ντιμπέιτ, ελπίζουν οι κορυφαίοι αλλά και η βάση του κόμματος για την αναστροφή του δυσμενούς κλίματος. Την ίδια στιγμή, η εσωστρέφεια που κατατρύχει το κόμμα μοιάζει να μην μπορεί να αντιμετωπισθεί, με κυβερνητικά στελέχη να τοποθετούνται για την επόμενη ημέρα μιας ήττας. «Ο κ. Καραμανλής με την παρουσία του μπορεί να είναι χρήσιμος στην παράταξη και βεβαίως στην πορεία τα πάντα μπορούν να κριθούν», σημείωσε ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος. «Εκτιμώ ότι ο Κ. Καραμανλής θα πρέπει να παραμείνει διότι είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί, πολύ γρήγορα, να ανασυντάξει το κόμμα και να προχωρήσουμε», απάντησε ο Χρ. Μαρκογιαννάκης στο υποθετικό ερώτημα περί ήττας της Ν.Δ.

Σε αυτό το κλίμα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις προς τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή προκειμένου να μην προχωρήσει στην προεξοφλημένη συμμετοχή των Μιλτ. Εβερτ, Γ. Σουφλιά, Δ. Σιούφα, Μαριέττας Γιαννάκου και, πιθανώς του Ευ. Αντώναρου στις σίγουρα τέσσερις (και μόνον υπό καλές προϋποθέσεις, πέντε) εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου, αλλά να αιφνιδιάσει, δημιουργώντας ένα θετικό ρεύμα για τη Ν.Δ. Αντίστοιχες εκκλήσεις διατυπώνονται –με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο– προς τον πρώην πρόεδρο κ. Μιλτιάδη Εβερτ, προκειμένου να είναι αυτός που θα διευκολύνει την ανανέωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας αποδεχόμενος, όπως προτείνεται, την τελευταία τιμητική θέση. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν μοιάζει αυτή τη στιγμή με πιθανό σενάριο.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι, μετά τους κλυδωνισμούς από τα «καθαρά ψηφοδέλτια» και κυρίως την οξεία αντίδραση του κ. Σ. Τσιτουρίδη, ενδεχόμενη επαλήθευση των δημοσιογραφικών πληροφοριών για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα προκαλέσει ένα νέο κύκλο γαλάζιας εσωστρέφειας, εντείνοντας την ηττοπάθεια στο στελεχικό δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» είχε προαναγγείλει πως στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα τοποθετηθούν ιστορικά στελέχη του κόμματος και καλοί - στενοί συνεργάτες του και μένει να φανεί, πιθανότατα την Κυριακή με την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου, αν θα υπάρξει κάποια έκπληξη.

Ταυτοχρόνως, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα που αφορούν είτε στα ψηφοδέλτια είτε στη συζήτηση που άνοιξε, από προχθές, για ένα πιθανό δεύτερο γύρο εκλογικής αναμέτρησης που πιθανόν να προκαλέσει η Ν.Δ. με αφορμή την Προεδρική εκλογή τον Φεβρουάριο. Ο κ. Γ. Σουφλιάς αρνήθηκε χθες να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τη μομφή του κ. Σάββα Τσιτουρίδη, εξαπολύοντας επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος επιχειρούσε να κλείσει τα σενάρια που τροφοδότησε προβεβλημένο κομματικό στέλεχος για... εκλογική ρεβάνς της Ν. Δ. τον Φεβρουάριο, εφόσον ο κ. Παπούλιας δεν είναι εκ νέου υποψήφιος. «Δεν θα σχολιάσω αποσπασματικά μισόλογα και θεωρητικές υποθέσεις εργασίας που μπορούν να συζητούνται στους ανά την Ελλάδα καφενέδες», σημείωσε ο εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας πως, όπως δήλωσε ο κ. Κ. Καραμανλής, η Ν.Δ. δεσμεύεται να στηρίξει τον κ. Κάρολο Παπούλια και αυτή είναι η μόνη δέσμευση που αναλαμβάνει. Επί της ουσίας, η Ρηγίλλης επιχειρεί να επιτύχει δύο αντικρουόμενους στόχους. Αφ’ ενός να αποφύγει μία συζήτηση που αποπνέει ηττοπάθεια, αφού έχει ως προϋπόθεση την εκλογική ήττα της Ν.Δ., αφ’ ετέρου να αφήσει το σενάριο να σέρνεται, λειτουργώντας συσπειρωτικά για τους ψηφοφόρους του κόμματος. Κατά τον κ. Κ. Μαρκόπουλο, ωστόσο, «δεν μπορεί να αυξηθεί η συσπείρωση σε ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία “χτισίματος” ψηφοδελτίων, με απειλές βουλευτών».

Του Γιωργου Π. Τερζη, Η Καθημερινή, 18/09/2009


ΣXETIKA ΘEMATA
Πρόσκληση στους ομογενείς από Καραμανλή_(...ΠOΛITIKH...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου