Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Η κοινωνική ευαισθησία σταματάει στα κέρδη της πλουτοκρατίας

  • Αλέκα Παπαρήγα: Στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών προβάλλει γυμνή η πολύχρονη κρατική αδιαφορία και εγκατάλειψη, η κρατική αναισθησία

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 18/09/2009

Είναι απαράδεκτο, το 2009, σε αυτό το χώρο να υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων, να υπάρχουν ελλείψεις, να μην έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν τα χρήματα, να μην ξέρουν πού θα βρουν χρήματα, να φτάνουμε στο σημείο να έχουμε λιγότερα βιβλία για τα παιδάκια που πρέπει να εκπαιδευτούν με το σύστημα Μπράιγ. Κατάσταση η οποία πραγματικά εξοργίζει και αποκαλύπτει το εξής: Η κοινωνική ευαισθησία σταματάει εκεί που αρχίζουν να γεμίζουν τα ταμεία της πλουτοκρατίας. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι και οι δυο υπόλογοι. Πρέπει να απαγορευτεί η δράση επιχειρήσεων στον τομέα Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια - Ειδική Αγωγή. Χρειάζεται αγώνας εναντίον της γενικής γραμμής πλεύσης, επειδή την επόμενη μέρα των εκλογών θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε γενική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ο αγώνας για τις επιμέρους διεκδικήσεις θα έχει αποτελέσματα, μόνο αν εντάσσεται στην πάλη ενάντια στη γενική γραμμή πλεύσης. Αν το εκλογικό αποτέλεσμα δείξει ότι ο λαός ξεμπερδεύει από τις αυταπάτες επιλογής ανάμεσα στα δυο κόμματα, δείξει ότι είναι αποφασισμένος τώρα να αμυνθεί αποτελεσματικά και να αντεπιτεθεί, σημαίνει ότι ήδη το κίνημα βρίσκεται σε καλύτερες θέσεις. Σήμερα ο πραγματικός αντίπαλος της κυρίαρχης πολιτικής είναι το ΚΚΕ.

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, στην Καλλιθέα


«Εδώ στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών προβάλλει γυμνή η πολύχρονη κρατική αδιαφορία και εγκατάλειψη, ας μου επιτραπεί να πω η κρατική αναισθησία. Είναι απαράδεκτο το 2009 σε αυτό το χώρο να υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων, να υπάρχουν ελλείψεις, να μην έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν τα χρήματα, να μην ξέρουν πού θα βρουν χρήματα, να φτάνουμε στο σημείο να έχουμε λιγότερα βιβλία για τα παιδάκια που πρέπει να εκπαιδευτούν με το σύστημα Μπράιγ, κατάσταση η οποία πραγματικά εξοργίζει και αποκαλύπτει το εξής: Η κοινωνική ευαισθησία σταματάει εκεί που αρχίζουν να γεμίζουν τα ταμεία της πλουτοκρατίας. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι και οι δύο υπόλογοι».

Την παραπάνω δήλωση έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά την επίσκεψή της, χτες, στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα. Η Αλ. Παπαρήγα περιόδευσε στους χώρους του Κέντρου, στις αίθουσες των τυφλών μαθητών, συζήτησε με τους εργαζόμενους και στη συνέχεια μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων στο αμφιθέατρο του ΚΕΑΤ. Συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΕΑΤ και συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για τα οποία - να σημειωθεί - οι εργαζόμενοι έδωσαν πέρυσι σκληρό αγώνα, έχοντας στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ.


Οπως ανέφεραν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του σωματείου, πλήθος εργαζομένων δουλεύουν με συμβάσεις ή stage. Την ίδια στιγμή, τόνισαν, η υποχρηματοδότηση του ΚΕΑΤ είναι τεράστια, σε σημείο που πέρυσι δεν είχαν ζεστό νερό, η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο ΙΕΚ που λειτουργεί στο Κέντρο, ενώ υπάρχουν δυσκολίες ακόμα και για την αγορά αναλώσιμων υλικών άκρως απαραίτητων για την εκτύπωση των βιβλίων που δίνονται δωρεάν στους τυφλούς μαθητές και φοιτητές. Οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετώπισαν ειδικά πέρυσι με τη μη καταβολή των μισθών τους, καθώς το ΚΕΑΤ δεν είχε πόρους. Επισήμαναν ότι μπορεί νομικά να δρομολογήθηκε η μισθοδοσία τους από το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, παρόλο που αυτή η ρύθμιση έπρεπε να ισχύει από 1/1/2009, οι εργαζόμενοι πήραν τους μισθούς τους τον περασμένο Ιούνη. Οπως λένε οι εργαζόμενοι, ενώ το υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να είναι υπεύθυνο να παρέχει σε κάθε τυφλό μαθητή ειδική γραφομηχανή, ρίχνει το μπαλάκι στο ΚΕΑΤ. Την ίδια στιγμή, δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών. Πέρυσι το πρόβλημα αυτό είχε φτάσει στο τραγικό σημείο να κάνει ουσιαστικά απαγορευτική την πρόσβαση στα ειδικά σχολεία 700 παιδιών στην Αττική... Ακόμα, σημείωσαν ότι η μόρφωση των τυφλών παιδιών είναι χειρότερη σήμερα απ' ό,τι πριν από 15 χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους στο μεικτό σχολείο - όπου όμως τα τυφλά παιδιά είναι απομονωμένα και δεν υπάρχει η υποδομή ή οι ειδικοί δάσκαλοι, προκειμένου να καταλάβουν τα παιδιά το μάθημα - και το απόγευμα τα παιδιά είναι στο ΚΕΑΤ για να καταφέρουν να μάθουν αυτά που διδάχτηκαν το πρωί...
  • Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα

Eurokinissi

Μιλώντας σε συγκέντρωση στο αμφιθέατρο η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Εδώ και 20 - 30 χρόνια, αλλά ιδιαίτερα μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ανοίχτηκαν σοβαρά πεδία για κέρδη σε τομείς, που στην Ελλάδα δεν υπήρχε προθυμία για επενδύσεις. Και αυτοί οι τομείς είναι τα πάντα. Είναι η κοινωνική πολιτική, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, η Πρόνοια, η Πρόληψη, η Ειδική Αγωγή, γενικά τα ΑμΕΑ. Γιατί οι ανθρώπινες ανάγκες αυξάνονται ταχύτατα. Για παράδειγμα, πριν από 30 - 50 χρόνια, ποιοι γονείς θα σκεφτόντουσαν να στείλουν στο σχολείο το τυφλό παιδί και μάλιστα να φτάσει και μέχρι το πανεπιστήμιο; Δε θα το σκεφτόντουσαν. Σήμερα, σου λέει, είναι όρος να το κάνω. Δηλαδή, έχουν αυξηθεί οι ανάγκες μας, έχουν βελτιωθεί τα κριτήρια, έχουν σπάσει και προκαταλήψεις και επομένως είναι μια αγορά πάρα πολύ καλή για να την εκμεταλλευτεί το κεφάλαιο. Εχει καλλιεργηθεί η αγορά και σε αυτόν τον τομέα. Και επειδή υπάρχει ο ανθρώπινος πόνος, η έγνοια του γονιού, εδώ η ληστεία είναι μεγάλη».

Ακόμα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Ξέρουμε ότι ζούμε στον καπιταλισμό και ξέρουμε ότι δεν είμαστε στις παραμονές της επανάστασης ή σε επαναστατική κατάσταση. Ωστόσο, δε δεχόμαστε και λέμε ότι πρέπει να απαγορευτεί η δράση επιχειρήσεων στον τομέα Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια - Ειδική Αγωγή. Αν ο δημόσιος τομέας ήταν υψηλού επιπέδου, γιατί ο λαός να πάει στον ιδιωτικό τομέα; Γιατί το δημόσιο τομέα τον έχουν εγκαταλείψει ακριβώς για να στρέφουν κόσμο στον ιδιωτικό. Και όταν δυναμώσουν οι επιχειρηματίες, αυτά που λέει ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, ότι θα κάνει ρύθμιση της αγοράς, δεν ισχύουν, γιατί δεν έχει να κάνει τώρα με ένα μικρομάγαζο αλλά με μεγαθήρια, με πολυεθνικές οι οποίες διακλαδώνονται παντού. Βλέπετε τη "Μαρφίν"; Πετρέλαια, τράπεζες, μαιευτήρια, αεροπλάνα, τα πάντα. Ποιος κρατικός έλεγχος; Αφού και το κράτος είναι το επιτελικό όργανο της αγοράς και αφού έχουν τους κανόνες του Μάαστριχτ. Εμείς ξεκινάμε από αυτό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι περιμένουμε πρώτα να γίνει αυτό που θέλουμε εμείς για να παρέμβουμε. Και από τα πρώτα θέματα που πρέπει να ασχοληθούμε μετά τις εκλογές, είναι και το θέμα του ΚΕΑΤ. Εχουμε ασχοληθεί πολλές φορές, αλλά να αξιοποιήσουμε ότι θα είναι και μετεκλογική κατάσταση, να πιέσουμε. Εχοντας όμως στο νου μας ότι πρέπει να υπάρχει αγώνας εναντίον της γενικής γραμμής πλεύσης. Επειδή, λοιπόν, την άλλη μέρα από τις εκλογές θα έχει να αντιμετωπίσει κανείς τη γενική στρατηγική, και του ΠΑΣΟΚ, και της ΝΔ, και όχι μόνο ειδικές επιλογές, χρειάζεται αγώνας και για τις συγκεκριμένες επιλογές. Αλλά για να έχει αποτελέσματα ο αγώνας, πρέπει να στριμωχτούν στη γενική γραμμή πλεύσης».


Το ΚΚΕ είναι ο πραγματικός αντίπαλος της κυρίαρχης πολιτικής

Στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία περιόδευσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Ενα εκλογικό αποτέλεσμα που δείχνει το λαό να ξεμπερδεύει από τις αυταπάτες να διαλέγει ανάμεσα στα δυο κόμματα, να μην υποκύπτει σε εκβιαστικά διλήμματα μιας δήθεν ακυβερνησίας, ένας λαός που λέει ότι εγώ είμαι αποφασισμένος τώρα να αμυνθώ αποτελεσματικά και να αντεπιτεθώ, η αλλαγή συμπεριφοράς στην κάλπη σημαίνει ότι ήδη το κίνημα βρίσκεται σε καλύτερες θέσεις. Σήμερα, ο πραγματικός αντίπαλος της κυρίαρχης πολιτικής είναι το ΚΚΕ. Εκείνο που έχει σημασία είναι όχι να υπάρχει μια αντι-ΠΑΣΟΚ ή μια αντι-ΝΔ αντιπολίτευση, αλλά μια αντιπολίτευση στην πολιτική επιλογή και γραμμή αυτών των κομμάτων. Περιμένουμε θύελλα και ταυτόχρονα υπάρχει μια επικίνδυνη διάχυση της απαισιοδοξίας και της απογοήτευσης, που είναι ο χειρότερος σύμβουλος για το λαό. Απογοήτευση σημαίνει προκαθορισμένη ήττα. Εμείς, τουλάχιστον μπορούμε να βοηθήσουμε να υπάρχει ένα κλίμα ανάτασης, όχι στα λόγια, αλλά στα έργα.

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες το μεσημέρι σε συγκέντρωση των εργαζομένων στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ). Νωρίτερα, η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων, καθώς και με τον γενικό γραμματέα της ΕΣΥΕ.

Μιλώντας στη συγκέντρωση των εργαζομένων στο κατάμεστο αμφιθέατρο της ΕΣΥΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν σχέδια, στο όνομα της διαφάνειας και του χτυπήματος των κομματικών παρεμβάσεων, η υπηρεσία είτε να διασπαστεί, είτε να ιδιωτικοποιηθεί. Μόλις ακούτε για θεσμούς διαφάνειας κλπ., να κουμπώνεστε. Ο χώρος της δημόσιας διοίκησης θα υποστεί τα επόμενα χρόνια σοβαρές αλλαγές, μέσω της αποκέντρωσης. Θα μου πείτε, είσαστε αντίθετοι με την αποκέντρωση; Εμείς δε μένουμε στους όρους. Η συγκέντρωση μπορεί να δείχνει κάτι καλό και κάτι κακό, η αποκέντρωση μπορεί να δείχνει κάτι καλό και κάτι κακό. Και επειδή μετράμε το συγκεκριμένο έδαφος που υπάρχουν αυτά, δε δίνουμε τη μάχη στους όρους, αλλά στην ουσία. Αποκέντρωση, παραδείγματος χάριν, είναι να περάσει το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού τομέα και ένα μεγάλο μέρος της Παιδείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν πρόκειται για αποκέντρωση. Πρόκειται για αποκέντρωση δραστηριοτήτων, όπου αυτοί οι θεσμοί, σε απευθείας επαφές με τους επιχειρηματικούς ομίλους, θα μπορέσουν να προσφέρουν νέους χώρους κερδοσκοπίας. Θα γίνει ισχνή η κρατική χρηματοδότηση και θα πάμε για μια οριζόντια και κατά τομέα αυτονομία, όπου ο ανταγωνισμός και το κριτήριο της κερδοφορίας θα είναι πολύ μεγάλο. Παραδείγματος χάριν, θα έχουμε σχολικές μονάδες με έσοδα και σχολικές μονάδες χωρίς έσοδα, νοσοκομεία με έσοδα και χωρίς έσοδα, Κέντρα Υγείας με έσοδα και χωρίς έσοδα».


Αναφερόμενη στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις που γενικεύονται και στο δημόσιο τομέα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θύμισε ότι «η ενοικίαση εργαζομένων έγινε επί ΠΑΣΟΚ. Ειλικρινά θα χειροκροτούσαμε τον κύριο Παπανδρέου, αν έλεγε θα καταργήσω τον τάδε νόμο που ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ. Λέει ότι θα καταργήσει τα "stage" στο Δημόσιο, όχι γενικά. Στο Δημόσιο είναι μόνο σε ορισμένους τομείς. Γιατί, την ίδια ώρα το Δημόσιο μπορεί να παίρνει εργολάβους, να παίρνει εργαζόμενους με σχέση ιδιωτικού δικαίου, δε χρειάζεται να έχει "stage"». Εξήγησε ότι «θα έχουν και στο Δημόσιο ένα απαραίτητο προσωπικό, το υψηλά ειδικευμένο, που θα είναι μόνιμο και καλά αμειβόμενο και από εκεί και πέρα όλους τους άλλους θα τους έχουν με τέτοια πλάνα, όπως αορίστου χρόνου, που όμως θα μπορούν να τους διώξουν ανά πάσα στιγμή. Επομένως, μπορείς να καταργήσεις μια μορφή απασχόλησης για να κάνεις και το κομμάτι σου προεκλογικά, αλλά όλες οι άλλες μορφές υπάρχουν».

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι στόχος της κυρίαρχης πολιτικής είναι να έχουμε ημιάνεργους - ημιεργαζόμενους και τόνισε: «Εμείς έχουμε μια πρόταση, με την οποία - και με τα σημερινά δεδομένα - μπορούν να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Και είναι ρεαλιστική πρόταση: Να γίνουν όλες οι προσλήψεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στις υπηρεσίες, στον Πολιτισμό, να γίνουν έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικής θωράκισης από το Δημόσιο, που αυτό σημαίνει προσλήψεις».


Ο λαός να πεισμώσει και να τους «εκδικηθεί» ψηφίζοντας το ΚΚΕ

Σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Μενιδίου μίλησε χτες βράδυ η Αλέκα Παπαρήγα

Να πεισμώσουν και να «εκδικηθούν» με την ψήφο τους αυτούς που τους απογοήτευσαν, αυτούς που τους πρόδωσαν, αυτούς που τους εκβίασαν με ρουσφετολογία, δηλαδή τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κάλεσε τους εργαζόμενους, τους μικροϊδιοκτήτες καταστημάτων και τη νεολαία του Μενιδίου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, που έγινε κάτω από δυνατή βροχή.

«Αυτή η βροχή δεν είναι τίποτα, μπροστά στη βροχή αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται» είπε η Αλ. Παπαρήγα. Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ απευθύνεται σε συγκεκριμένη μερίδα του πληθυσμού, στους εργατοϋπάλληλους, στους νέους των λαϊκών στρωμάτων, στους μικροκαταστηματάρχες και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Απευθύνεται σε όσους έχουν καταλάβει πλέον ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν κοινή γραμμή πλεύσης, σε όσους είναι απογοητευμένοι από αυτά τα κόμματα και ταυτόχρονα έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε αυτούς που το 2004 πίστεψαν πως η ΝΔ θα έχει «βάλει μυαλό». Σήμερα έχει κατακάτσει στη συνείδηση του κόσμου, ότι δεν μπορούν να περιμένουν πολλά από αυτά τα κόμματα. Ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περιοχή, με τόσο οξυμένα προβλήματα από σεισμούς, πλημμύρες, φωτιές και με ένα λειψό έργο αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων, με όλα τα γενικά και επιμέρους προβλήματα.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως το διαφορετικό σήμερα δεν μπορεί να είναι τα προσβλητικά ψίχουλα που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ. Τα δύο κόμματα δεν πρόδωσαν μόνο τα λαϊκά στρώματα. Εχουν και δραματική ευθύνη γιατί σκοτώνουν την ελπίδα, προσπαθούν με εκβιαστικά διλήμματα και ρουσφετολογία να ισοπεδώσουν, να μετατρέψουν τη δυσαρέσκεια σε μοιρολατρία. Κάπως έτσι θα πάμε μέχρι τις εκλογές. Θέλουν να σκοτώσουν και την τελευταία ελπίδα στο δίκιο και τη δύναμη του λαού. Σε αυτό έχουν συμβάλλει και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που λένε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και δε χρειάζονται ρήξεις, υπάρχουν λύσεις και μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη διαχείριση.

«Γι' αυτό, το θέμα είναι να υπάρχει την επομένη των εκλογών ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση και αντίσταση. Γιατί αν δεν τους τρομοκρατήσουμε τη Δευτέρα των εκλογών θα πέσουμε επί πτωμάτων» κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα, κάνοντας ιδιαίτερο κάλεσμα στη νεολαία και στους νέους ψηφοφόρους: «Η πρώτη ψήφος πρέπει να είναι ανατρεπτική. Να είναι ψήφος στο ΚΚΕ, απειθαρχίας και ανυπακοής».

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό της Ελίνας Χαιρικάκη, υποψήφιας βουλευτή Αττικής του Κόμματος.

Νωρίτερα, η Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τον υποψήφιο βουλευτή Αττικής Βασίλη Τοπαλιανίδη, περιόδευσε στα εμπορικά καταστήματα της οδού Δεκελείας, όπου συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους καταστηματάρχες και τους πελάτες. Σε κάθε μαγαζί, η υποδοχή ήταν κάτι παραπάνω από θερμή. Οι ιδιοκτήτες της μετέφεραν την απόγνωσή τους από τον οικονομικό στραγγαλισμό τους αποτέλεσμα των συνεχόμενων αντιλαϊκών πολιτικών, αλλά και από τις πολλές κάθε χρόνο ζημιές που προκαλούνται από τις πλημμύρες, καθώς κανένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό έργο δεν γίνεται στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου