Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Ηγεμονικά σύνδρομα

ΑΝΑΖΗΤΗΘΗΚΑΝ από τον αρχηγό και τους επιτελείς-μυστικοσυμβούλους του αποδιοπομπαίοι τράγοι, υπεύθυνοι για τη λαϊκή δυσαρέσκεια και την καθίζηση της Νέας Δημοκρατίας.

Βρέθηκαν, και, στο όνομα του εξαγνισμού και της διαφάνειας, όπως και της «μηδενικής ανοχής», που είχε διακηρύξει ο αρχηγός, αποκεφαλίστηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ οι εκλογικοί συνδυασμοί της Νέας Δημοκρατίας και οι αποδιοπομπαίοι πληροφορήθηκαν τον αποκεφαλισμό τους από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Αλλοι είχαν έμμεση πληροφόρηση ή και ειδοποίηση, ότι είναι «κομμένοι», γι' αυτό και φρόντισαν έγκαιρα με δηλώσεις τους να θέσουν εαυτούς εκτός συνδυασμών, αλλά εντός κομματικής μάχης, υποκύπτοντας στους νόμους του αρχηγικού κόμματος. Τους νόμους που καταργούν τη θεμελιώδη αρχή της Δικαιοσύνης «μηδένα δικάζειν ανήκουστον».

ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ, υπάρχουν υπεύθυνοι, υπουργοί και στελέχη, που με τη συμπεριφορά τους προκάλεσαν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να αντιδράσει αμέσως και έγκαιρα, όπως δικαιούται, με ανασχηματισμό και να κινήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες έρευνας, για να διαπιστωθεί με αποδείξεις η ενοχή. Αλλά, ακόμη και με σοβαρές ενδείξεις, ο υπό κατηγορίαν να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, που είναι αντικειμενική, ώστε να παραιτηθεί.

ΕΙΜΑΣΤΕ ακόμη πολύ μακριά από τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων, τον δρόμο της οποίας κλείνει το αρχηγικό σύνδρομο, που λειτούργησε και για τους αποκλεισμούς υποψηφίων από τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΑΝ με δηλώσεις και επιστολές τους οι αποκλεισμένοι από τους συνδυασμούς τους λόγους του αποκεφαλισμού τους και ορισμένοι εκτόξευσαν κατηγορίες κατά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και των κομματικών επιτελείων, που έκαναν την «εκκαθάριση» των ψηφοδελτίων. Λογικά, θα έπρεπε να δοθούν από τα αρμόδια όργανα του κόμματος απαντήσεις, με το σκεπτικό του αποκλεισμού, το οποίο πρέπει και δικαιούται να γνωρίζει η κοινή γνώμη.

ΣΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ οργανωμένα κόμματα υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες και όλα έρχονται στο φως έγκαιρα, πριν συμπεριφορές και ατοπήματα, σκάνδαλα και κουμπάροι προκαλέσουν την κοινή γνώμη, αλλά προπαντός πριν προκαλέσουν έστω και υποψίες για διαφθορά και διαπλοκή με άνομα συμφέροντα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ο κ. Καραμανλής ότι, αν κερδίσει τις εκλογές, θα ορίσει υπουργό επόπτη «με αποκλειστική αρμοδιότητα να παρακολουθεί τη συνέχεια και τη συνέπεια του κυβερνητικού έργου». Θα αναθέσει, δηλαδή, σε υπουργό τη δική του αρμοδιότητα, που είναι ο συντονισμός της κυβέρνησης και η παρακολούθηση της εφαρμογής του κυβερνητικού έργου. Αν συντόνιζε στα έξι χρόνια που κυβερνά, θα είχε προλάβει πολλά και δεν θα αναζητούσε αποδιοπομπαίους μετά την ανεπανόρθωτη φθορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου