Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Τουλάχιστον 6% το έλλειμμα

  • Η απόδοση των εισπρακτικών μέτρων της κυβέρνησης θα κρίνει εάν η χώρα μας θα μπορέσει να κρατήσει το έλλειμμα στο επίπεδο του 6%, παραδέχθηκε ο Ιω.Παπαθανασίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg o υπουργός Οικονομίας παραδέχθηκε ότι η είσοδος σε ύφεση για πρώτη φορά μετά το 1993 είναι δεδομένη και τα μειωμένα έσοδα του Δημοσίου «στραγγαλίζουν» τα δημοσιονομικά μεγέθη. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η κυβέρνηση έκανε λόγο για έλλειμμα 3,7% και στασιμότητα στην ανάπτυξη φέτος.

Η εισοδηματική πολιτική που σχεδιάζει η Ρηγίλλης σε μία υποθετική νέα τετραετία εντάσσεται σαφώς στο πλαίσιο του περιορισμού των δημόσιων δαπανών, κατά τον ίδιο, την ώρα που παραμένει η δέσμευση για μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις και ιδιώτες για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη.

Φυσικά ο κ.Παπαθανασίου επανέλαβε την πάγια υπόσχεση του ίδιου και του προκατόχου του ότι θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, ωστόσο το επιχείρημα αυτό δεν φτάνει για να πάρει η Ελλάδα παράταση από την ΕΕ για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. «Φυσικά και θα την ζητήσουμε» είπε ο υπουργός, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι «θα πρέπει να τους πείσουμε ότι την αξίζουμε» κιόλας...

Με τον δημόσιο δανεισμό να έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ο υπουργός Οικονομίας άφησε αρκετά περιθώρια κινήσεων με την σχετική τοποθέτησή του. «Θα ήταν ανεύθυνη μία σαφής πρόβλεψη για το 2010, το πρόγραμμα δανεισμού πρέπει να έχει την απαραίτητη ευελιξία για να αντιμετωπίσουμε τις συνθήκες της αγοράς».

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει τουλάχιστον στο μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ απέρριψε τις απαισιόδοξες προβλέψεις για δημιουργία «δύο ταχυτήτων» στις χώρες μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου