Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Δικομματική ευθύνη για ντιμπέιτ - παρωδία

  • Με όρους που αποτελούν γελοιοποίηση του διαλόγου καταλήχθηκε να γίνει τη Δευτέρα η τηλεμαχία μεταξύ των έξι πολιτικών αρχηγών. Τη διαδικασία καταγγέλλει το ΚΚΕ, οι προτάσεις του οποίου απορρίφθηκαν
Άλλη μια παρωδία «πολιτικού διαλόγου» θα σερβίρουν στο λαό τη Δευτέρα τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 18/09/2009

Με μια διαδικασία που αποτελεί κακέκτυπο όσων έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα και επί της ουσίας συμβάλλει στη γελοιοποίηση του όποιου πολιτικού διαλόγου, θα γίνει τελικά την ερχόμενη Δευτέρα στις 8 το βράδυ η τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών από τα έξι κόμματα του Κοινοβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου. Την επόμενη, σύμφωνα με όσα καταλήχθηκαν χτες, θα πραγματοποιηθεί και η δικομματική αναμέτρηση μεταξύ Καραμανλή και Παπανδρέου.
  • Το ΚΚΕ

Τη διαφωνία του με τους όρους και τις διαδικασίες διεξαγωγής της τηλεμαχίας, στις οποίες κατέληξε χτες η διακομματική επιτροπή, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μάκης Μαΐλης. Μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε: «Ολες αυτές τις μέρες κάναμε πολλές προσπάθειες, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις μιας ουσιαστικής αντιπαράθεσης. Δυστυχώς, όπως γνωρίζετε, οι προτάσεις μας απορρίφθηκαν και θα έχουμε μια από τα ίδια. Πρόκειται για γελοιοποίηση του διαλόγου.

Συμμετέχουμε μόνο και μόνο για να μη δώσουμε αφορμή σε αποπροσανατολιστικές συζητήσεις, γιατί υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα μέχρι τις εκλογές. Καλούμε τους εργαζόμενους να κρίνουν τα κόμματα από την πρακτική όλων των προηγουμένων χρόνων και από τη στάση που κράτησαν στα λαϊκά ζητήματα και όχι από ένα ντιμπέιτ. Στο ντιμπέιτ δε θα γίνει κανένας διάλογος, πρόκειται για παρωδία και γελοιοποίηση».

Οι όροι της τηλεμαχίας

Οπως αποφασίστηκε, η συζήτηση θα γίνει σε δύο κύκλους, οι οποίοι θα έχουν από τρεις ενότητες ο καθένας. Οι ενότητες είναι η οικονομία, το περιβάλλον, η κοινωνική πολιτική, η δημόσια διοίκηση, η παιδεία και η εξωτερική πολιτική. Τις ερωτήσεις θα τις υποβάλλουν έξι δημοσιογράφοι, τρεις στον πρώτο κύκλο και τρεις στον δεύτερο κύκλο. Στο τέλος κάθε κύκλου, ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει το δικαίωμα να υποβάλλει μια ερώτηση σε όποιο πολιτικό αρχηγό επιθυμεί, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα να σχολιάσει την απάντηση, ενώ στο τέλος της συζήτησης ο κάθε αρχηγός θα έχει τη δυνατότητα να κάνει έναν καταληκτικό σχολιασμό.

Ο Ε. Αντώναρος που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην διακομματική επιτροπή, δήλωσε ότι σε αυτήν υπήρξε ένας συγκερασμός απόψεων και με την τηλεοπτική αναμέτρηση «που αποτελεί κατάκτηση της δημοκρατίας» θα δοθεί η ευκαιρία στον ελληνικό λαό «να ενημερωθεί σε βάθος». Κατά τον Γ. Παπακωνσταντίνου του ΠΑΣΟΚ, το ντιμπέιτ της Δευτέρας είναι «πιο βελτιωμένο και πιο ουσιαστικό» από τα προηγούμενα, ενώ για τον Π. Σκουρλέτη του ΣΥΡΙΖΑ που είπε ότι «όσοι επιδίωκαν τη ματαίωση του ντιμπέιτ επιθυμούσαν επιστροφή στο δικομματικό παρελθόν», είναι καλύτερα να γίνει η αναμέτρηση των έξι κομμάτων παρά να μη γίνει καθόλου. Εκ μέρους των Οικολόγων ο Ν. Χρυσόγελος είπε ότι παρά το ότι δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις τους, το κόμμα του πιστεύει ότι το ντιμπέιτ πρέπει να γίνει.

Σχετικά με τη δικομματική αναμέτρηση Καραμανλή - Παπανδρέου της ερχόμενης Τρίτης, ο Ε. Αντώναρος δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που απομένουν να λυθούν ανάμεσα στα δύο κόμματα ενώ ο Π. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί μια απευθείας συζήτηση μεταξύ των δύο χωρίς διαμεσολάβηση δημοσιογράφων και ανέφερε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να προτιμά μια συζήτηση με ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου