Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Κυρίαρχo παρά την φθορά το ΠΑΣΟΚ

  • Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ με 2 μονάδες έναντι της ΝΔ, 1,5 εκατομμύριο λιγότεροι ψηφοφόροι για τα κόμματα εξουσίας και αύξηση της αποχής αποκαλύπτει η ποιοτική επεξεργασία των εκλογικών δεδομένων των χθεσινών εκλογών.

Τον εκλογικό χάρτη της χώρας, όπως αυτός θα αποτυπωνόταν εάν οι χθεσινές εκλογές ήταν βουλευτικές, παρουσίασε στο Mega ο εκλογικός αναλυτής του καναλιού, Ηλίας Νικολακόπουλος. Οι τελικές του εκτιμήσεις βασίζονται στα επίσημα αριθμητικά δεδομένα της χθεσινής ψηφοφορίας και προκύπτουν κατόπιν έγκυρης στατιστικής επεξεργασίας και αναγωγών.

  • Πρώτη δύναμη παρά τη φθορά

Σύμφωνα με την στατιστική αποτίμηση του κ. Νικολακόπουλου, το ΠΑΣΟΚ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα. Παρά την πάγια ιδιοσυστασία των αυτοδιοικητικών εκλογών, η οποία παραδοσιακά ευνοεί την ψήφο διαμαρτυρίας (πόσω μάλλον σε εποχές μείζονος κρίσης), το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να προηγείται της Νέας Δημοκρατίας πλην όμως με βραχεία κεφαλή. Το ΚΚΕ καταγράφει κέρδη, ο ΣΥΡΙΖΑ απώλειες, ενώ ο ΛΑΟΣ βρίσκεται περίπου στα ίδια ποσοστά με τις βουλευτικές εκλογές του 2009.


Κυρίαρχo παρά την φθορά το ΠΑΣΟΚ

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ, εάν η χθεσινή ψήφος αφορούσε σε βουλευτικές εκλογές, θα συγκέντρωνε το 34,6% των ψήφων, έναντι του 32,6% της Νέας Δημοκρατίας.
Το ΚΚΕ θα έφθανε στο 10,9%, ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν το 4,5%, ο ΛΑΟΣ το 4,1% και οι Οικολόγοι το 2,7%.

  • Δραματική αιμορραγία ψηφοφόρων

Σε ό, τι αφορά στη μεταβολή των ψήφων σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2009, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να χάνει 1.100.000 ψήφους, η ΝΔ χάνει 550.000, ενώ, αντίθετα, το ΚΚΕ κερδίζει 75.000 ψηφοφόρους.

  • Ψήφισαν 1.095.000 λιγότεροι

Η αποχή, τέλος, παρουσιάζει δραματική άνοδο, καθώς στις βουλευτικές εκλογές είχαν ψηφίσει 7.045.000 πολίτες ενώ χθες, στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, ψήφισαν μόλις 5.950.000 πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου