Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Οι λόγοι που κλείδωσαν την απόφαση Γιώργου

  • Η πρωτιά Σγουρού, η θεαματική είσοδος Καμίνη, αλλά και η παρουσία Μπόλαρη έδωσαν δυναμική για συνέχιση της πορείας. Το παρασκήνιο, οι συσκέψεις και τα κρίσιμα τηλεφωνήματα. Την ώρα που έκλειναν οι κάλπες, ο Γιώργος Παπανδρέου αναχωρούσε από το Καστρί για την Ιπποκράτους, έχοντας λάβει τις αποφάσεις του.

Η «κόκκινη γραμμή» για το «όχι» ή το «ναι» στις πρόωρες εκλογές είχε ήδη οριστεί από το «πολιτικό πλαίσιο», για το οποίο είχε ενημερώσει ο ίδιος τους κορυφαίους υπουργούς και τους συνεργάτες του. Από την Πέμπτη και μετά, στις απανωτές συσκέψεις του πρωθυπουργικού επιτελείου, τα ευρήματα των γκάλοπ που «προανήγγειλαν» ανάκαμψη και προβάδισμα του Γ. Σγουρού στην Αττική έδωσαν δυναμική στην απόφαση για συνέχιση της πορείας. Ο μόνος «αστερίσκος» στην επιλογή του πρωθυπουργού αφορούσε την «ακτινογραφία» του αποτελέσματος της χθεσινής ημέρας, που ανέμεναν για να «κλειδώσουν» οριστικά τον αποκλεισμό πρόωρων εκλογών.


Οι λόγοι που κλείδωσαν την απόφαση Γιώργου

Νωρίς το βράδυ, στο ρετιρέ της Ιπποκράτους, άρχισαν να φτάνουν υπουργοί και στελέχη, ενώ ο κ. Παπανδρέου από το γραφείο του άρχισε να τηλεφωνεί στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου ο Γιάννης Ραγκούσης είχε μια πρώτη σαφή εικόνα για την εξέλιξη της εκλογικής βραδιάς, και στη Βουλή, όπου βρίσκονταν η έμπιστη συνεργάτιδά του Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο Γ. Πετρουλάκης και άλλοι - πάντα σε «ανοιχτή σύνδεση» με την ομάδα του πολιτικού σχεδιασμού.

Στο ΠΑΣΟΚ, στη φωτισμένη Ιπποκράτους, ο Μιχάλης Καρχιμάκης είχε στο πλευρό του τους βασικούς «πρωταγωνιστές» του κόμματος που είχαν αναλάβει όλο το προηγούμενο διάστημα τη μάχη της υποστήριξης των υποψηφίων ανά την Ελλάδα. Γύρω στις 8 το βράδυ, οι περισσότεροι «ανέβηκαν» στον 6ο της Ιπποκράτους. Ο Γιώργος Παπανδρέου, πλαισιωμένος από τους κ. Καρχιμάκη, Βενιζέλο, Σκανδαλίδη, Παμπούκη, Εξαρχο, Λαλιώτη, Απ. Κακλαμάνη, Σπυρόπουλο, Δ. Δρούτσα, τις κυρίες Μπιρμπίλη, Αποστολάκη, Νταλάρα και διάφορα στελέχη, ξεκίνησε να συντάσσει τον «σκελετό» της δήλωσής του.

Σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων (εντός και εκτός της Ιπποκράτους) εκείνη τη στιγμή δεν είχε διαφορετική άποψη από αυτήν του πρωθυπουργού, που ετοιμαζόταν να στείλει μήνυμα σταθερότητας και να μιλήσει για την πολιτική επιβεβαίωση της κυβερνητικής πορείας από την κάλπη. Οι γνωρίζοντες, βέβαια, προσθέτουν με νόημα ότι στην πορεία προς τη διακαναλική συνέντευξη, όπου ο πρωθυπουργός επέλεξε να βάλει το δίλημμα για πρόωρες εκλογές, κάποιοι εκ των συνομιλητών του είχαν θέσει προς συζήτηση στο τραπέζι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

  • Οι πινελιές

Στη διαδρομή από την Ιπποκράτους στο Μαξίμου για τη δήλωσή του (και μόνο), ο κ. Παπανδρέου είχε δύο ακόμη κρίσιμα τηλέφωνα - και αυτά προς την ίδια κατεύθυνση. Στο Μαξίμου τον ανέμενε η βασική ομάδα του σχεδιασμού (εκτός του Γ. Ραγκούση που παρέμεινε στο υπουργείο Εσωτερικών λόγω του αυτονόητου φόρτου), οι κ. Πεταλωτής, Παπακωνσταντίνου, Γερουλάνος, Χυτήρης, Αθανασάκης, Πετρουλάκης, Θέος, Ελενόπουλος, Τζουτζουράκης, η κυρία Βάρτζελη και ο κ. Παμπούκης είπαν την άποψή τους και συνέβαλαν στις τελευταίες πινελιές της δήλωσης.

Τι «μέτρησε» ιδιαίτερα υπέρ της απόφασης Παπανδρέου; Η πρωτιά του Γ. Σγουρού και η αισθητή υποχώρηση της πολλά... υποσχόμενης (στα γκάλοπ) υποψηφιότητας του Γ. Δημαρά, η «θεαματική είσοδος» στη μάχη της Αθήνας του Γ. Καμίνη και η πρόβλεψη ότι στην Κεντρική Μακεδονία ο Μ. Μπόλαρης στον δεύτερο γύρο μπορεί να δώσει τον αγώνα, στοιχηματίζοντας για ένα δυνατό αποτέλεσμα.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούσαν μέχρι την Πέμπτη ότι πανελλαδικά θα εξασφάλιζαν μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά λέγεται ότι το χαρτί της «περαίωσης» τους ανέτρεψε τις προβλέψεις για πανελλαδικό σκορ πάνω από πέντε μονάδες.

Στόχος του Γ. Παπανδρέου είναι από εδώ και στο εξής να προχωρήσει φυσικά στη δημοσιονομική προσπάθεια και στη διαδικασία εξασφάλισης των επόμενων δόσεων από τους «δανειστές» της χώρας, αλλά και στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, η μείωση των δαπανών στον δημόσιο τομέα είναι στις προτεραιότητές του, καθώς και στις ΔΕΚΟ, για τις οποίες οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα. Αμεσα θα κατατεθεί και η πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την προώθηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Το 2011 θεωρείται έτος-προθάλαμος για την ανάδειξη των αναπτυξιακών ρυθμών, ώστε το 2012 να τεθούν οι βάσεις σε αυτόν τον τομέα. Η εκτίμηση είναι ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία, αν και το «αξίωμα» ότι δεν υπάρχουν πια άλλοθι και ότι ο πολιτικός χρόνος «τρέχει» αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη στάθμιση όλων των δεδομένων και των επόμενων βημάτων της κυβέρνησης. Κάποιοι δεν αποκλείουν ευρύτερες αλλαγές στη δομή της κυβερνητικής λειτουργίας, αλλά επισημαίνουν ότι προέχει το ξεκαθάρισμα σχετικά με τους οικονομικούς δείκτες, η αναθεώρηση του ελλείμματος (αναμένεται η Eurostat στις 15 Νοεμβρίου) και η διεύρυνση της υπόθεσης για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου εν όψει της επίσκεψης του Στρος Καν στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, για την κυβέρνηση παραμένει σταθερή η βούληση να συνεχιστεί η μάχη για τη νίκη στην πλειονότητα των περιφερειών την άλλη Κυριακή και στους μεγάλους δήμους.

Φώφη Γιωτάκη

  • Γ. Παπανδρέου: Η αποχή πρέπει να μας προβληματίσει
  • Προχωράμε και δεν σταματάμε

«Συνεχίζουμε τη δουλειά μας, μένοντας απόλυτα προσηλωμένοι στον μεγάλο κοινό μας στόχο» τόνισε ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του, τα βασικά σημεία της οποίας έχουν ως εξής:

«Με τις σημερινές εκλογές, κάναμε το πρώτο βήμα της μεγαλύτερης αποκέντρωσης εξουσιών, που έγινε ποτέ από κυβέρνηση, από οποιαδήποτε κυβέρνηση, προς την τοπική κοινωνία. Για πρώτη φορά, οι Ελληνες πολίτες κλήθηκαν να επιλέξουν, ελεύθερα και δημοκρατικά, ποιος θα διοικεί την περιφέρειά τους, ποιος θα διοικεί τους νέους ενισχυμένους δήμους. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις ηγεσίες των δήμων και των περιφερειών που εκλέχτηκαν σήμερα και θα εκλεγούν και την ερχόμενη Κυριακή. Θα είμαστε κοντά τους, θα εργαστούμε μαζί τους, μαζί με τους πολίτες, μαζί και με τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να φέρουμε σε πέρας αυτή τη μεγάλη αλλαγή.

Ελληνίδες και Ελληνες,

Ανέλαβα το τιμόνι της χώρας στην πιο δύσκολη στιγμή για την πατρίδα, αλλά και για κάθε ελληνική οικογένεια, εδώ και δεκαετίες. Ζήσαμε μαζί αυτή τη δύσκολη χρονιά. Ξέρουμε ότι η αλλαγή δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά γι’ αυτή την αλλαγή ο ελληνικός λαός μάς έφερε στην εξουσία έναν χρόνο πριν. Και σήμερα, επιβεβαίωσε ξανά ότι αυτή την αλλαγή θέλει και τώρα, αυτή την αλλαγή ζητά και τώρα. Από αύριο συνεχίζουμε τη δουλειά μας, μένοντας απόλυτα προσηλωμένοι στον μεγάλο κοινό μας στόχο.

  • Το σχέδιο

Εχουμε και το σχέδιο και τη βούληση να πετύχουμε. Να πετύχουμε, μπροστά σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Δεν σας λέω ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχουν και μαγικές συνταγές. Σας λέω, όμως, ότι εδώ είμαι, κι εδώ είμαστε, για να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου να φέρουμε σε πέρας αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε. Γιατί είναι η μόνη προσπάθεια που αξίζει. Είναι ο μόνος δρόμος για να σώσουμε την πατρίδα, αλλά και για να την αλλάξουμε και να είμαστε όλοι περήφανοι γι’ αυτήν. Ωστε το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης. Το 2012 να είναι η χρονιά που επιστρέφει η ανάπτυξη στη χώρα μας. Το 2013 να είναι η χρονιά που έχουμε πια απαλλαγεί από το μνημόνιο κι έχουμε βάλει γερά θεμέλια για την Ελλάδα. Για την Ελλάδα που μας αξίζει και που δικαιούνται και επιζητούν όλοι οι Ελληνες.

Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζονται όλες οι δυνάμεις του τόπου. Και θέλω να πω ότι η αποχή πολλών συμπολιτών μας από τις κάλπες πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Δεν θα ήταν σωστό εκ μέρους μου να κάνω πρόχειρες ερμηνείες. Το μήνυμα που θέλω να δώσω, όμως, σε όσους συνειδητά απείχαν, είναι ότι, σήμερα, κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουμε την Ελλάδα, να αλλάξουμε όλα τα κακώς κείμενα, αυτά που μας έφεραν εδώ όπου βρισκόμαστε και που ακόμη και τώρα μας πληγώνουν. Χρέος μου, χρέος όλων μας, είναι να πείσουμε και τους πιο δύσπιστους συμπολίτες μας.

Θέλω να επαναλάβω, και προς τους κοινωνικούς εταίρους, και προς τα κοινωνικά Κινήματα, αλλά και προς τα κόμματα της Βουλής ότι η προσπάθεια είναι εθνική. Ολοι μπορούν και όλοι πρέπει να συμβάλουν δημιουργικά στον αγώνα να ξεπεράσουμε την κρίση, να φύγουμε από επιτηρήσεις και να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και αυτό πρέπει πλέον να το κατανοήσουν όλοι, γιατί δεν χωρούν πια μικροκομματικές αντιλήψεις και λογικές.

  • Δεύτερος γύρος

Εχουμε μπροστά μας έναν δεύτερο γύρο αυτοδιοικητικών εκλογών, με κριτήριο πλέον την ικανότητα των υποψηφίων να ανταποκριθούν στις σύνθετες και αυξημένες ευθύνες τις οποίες αναλαμβάνουν, μέσα από αυτή τη μεγάλη αλλαγή του «Καλλικράτη».

Περιθώρια υπαναχωρήσεων δεν υπάρχουν. Εμείς προχωράμε, δεν σταματάμε».

  • ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
    ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
  • Η διπλή ανάγνωση του αποτελέσματος

Αν το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός στον ελληνικό λαό αφορούσε τη δυνατότητά του να υλοποιήσει το πρόγραμμα του Μνημονίου, είναι προφανές ότι η χθεσινή εκλογική διαδικασία δεν του έλυσε κανένα απολύτως πρόβλημα.

Το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης για την υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ παραμένει και φυσικά δεν θα είναι πιο εύκολο για τον κ. Παπανδρέου να κλείσει ΔΕΚΟ, να προχωρήσει σε νέες περικοπές εισοδημάτων και να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα, επειδή ο Σγουρός πέρασε τον Δημαρά και ο Μίχας κέρδιζε στο Λιμάνι...

Ο κ. Παπανδρέου δεν είχε παρά δύο επιλογές: να αναλάβει μέχρι τέλους την ιστορική ευθύνη για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ, διεκδικώντας αποκλειστικά ο ίδιος και τις «δάφνες» της ενδεχόμενης επιτυχίας του σχεδίου αυτού, όταν και όποτε ολοκληρωθεί.

Η άλλη επιλογή ήταν να επιδιώξει επιμερισμό της ευθύνης στα κόμματα αλλά κυρίως στους ψηφοφόρους για το τι έχει συμβεί και κυρίως για το τι θα συμβεί στο μέλλον.

Χθες αποδείχθηκε ότι οι μπλόφες ενέχουν και κινδύνους. Γιατί το χθεσινό αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι καταστροφικό για το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν είναι φυσικά και «ψήφος εμπιστοσύνης»...

Προδιέγραφε, όμως, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα πρόωρων εθνικών εκλογών.

Ισως γι’ αυτό επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις...

  • ΕΘΝΟΣ, 08/11/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου