Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Το ''89 ξεκίνησε 3 χρόνια πριν

  • Πρεµιέρα της συνεργασίας Ν.Δ. - Αριστεράς οι δηµοτικές του 1986
  • ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010
Από αριστερά: Ανδριανόπουλος, Κούβελας, Μητσοτάκης και Εβερτ σε προεκλογική εκδήλωση για τις δηµοτικές εκλογές του 1986. Ολοι οι υποψήφιοι  της Ν.Δ. στους τρεις µεγάλους δήµους εξελέγησαν τότε, καθώς βρήκαν αριστερά ερείσµατα στον δεύτερο γύρο των εκλογών
Τρία χρόνια πριν από το «βρώµικο ‘89» και πάνω στις σταθερέςβάσεις της συνεργασίας για την άλωση των τριών µεγάλων δήµων της χώρας από τη Δεξιά, στηρίχθηκε ηάνοµη σχέση Νέας Δηµοκρατίας - Αριστεράς, που οδήγησε στη συγκυβέρνηση του Ιουλίου του 1989και την κυβέρνηση Τζαννετάκη.

Ηταν το µεσοδιάστηµα µεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των δηµοτικώνεκλογών του 1986, όταν έπεσανοι πρώτες γέφυρες που οδήγησαν σε έναν «γάµο», ο οποίος κράτησε περισσότερο από 4 χρόνια και σηµαδεύτηκε από τη συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου για να δικάσει τον Ανδρέα Παπανδρέου και στελέχη των κυβερνήσεών του.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι για τοσυνοικέσιο Νέας Δηµοκρατίας - Αριστεράς ρόλο έπαιξε το γενικότερο πολιτικό κλίµα που επικρατούσε, καθώς οι εκλογές διεξήχθησαν ακριβώς έναν χρόνο µετά τις εθνικές εκλογές του 1985. Παρά τη νωπή λαϊκή εντολή του ΠΑΣΟΚ ένα χρόνο πριν, τα σκληρά µέτρα λιτότητας καιτο άρθρο 4 για την κατάργηση ορισµένων εργασιακών δικαιωµάτων που εφάρµοσε η κυβέρνηση είχαν ως αποτέλεσµα τα κόµµατα της Αριστεράς, και ειδικότερα το ΚΚΕ, να αντιδράσουν έντονα.

Στο πλαίσιο αυτό, από πλευράς ΚΚΕ κυρίως αποφασίστηκε να δοθεί τέλος στο φλερτ µε το ΠΑΣΟΚ, που σηµαδεύτηκε από τα συνεχή πηγαινέλα του Χαρίλαου Φλωράκη στο Καστρί και τις ατελείωτες συζητήσεις µε τον Ανδρέα Παπανδρέου για το µέλλοντου σοσιαλισµού.

Κατά το κόµµα της Αριστεράς, το ΠΑΣΟΚ ήταν πλέον ένα κόµµα του κέντρου µε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες υπηρετούσαν το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.

Παράλληλα εκτιµήθηκε ότι το κόµµα πρέπει να παλέψει για να αποµακρυνθεί από την εξουσία το ΠΑΣΟΚ, κρίνοντας επιζήµια την παραµονή του για τον λαό και τη χώρα – και ότι, όπως έλεγαν αργότερα οι πρωταγωνιστές της στροφής (µεταξύ τους και ο Μίµης Ανδρουλάκης), για να επιτευχθεί ο στόχος «θα συµµαχούσαν και µε τον διάβολο».
  • Η συµµαχία
Με τον διάβολο δεν συµµάχησαν, µε τη Νέα Δηµοκρατία του Κ. Μητσοτάκη συµµάχησαν, και η ευκαιρία δόθηκε στις δηµοτικές εκλογές, όπου τρία από τα στελέχη της Ρηγίλλης διεκδικούσαν τους Δήµους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς. Στην Αθήνα οΜιλτιάδηςΕβερτ διεκδικούσετονδήµοαπό τον επί δύο τετραετίες δήµαρχο της πόλης ΔηµήτρηΜπέη, στη Θεσσαλονίκη οΣωτήρης Κούβελας από τον επίσης δήµαρχο της πόλης,τον προερχόµ ενοαπότηνΕνωση ΚέντρουΘεοχάρηΜαναβή, και στονΠειραιά οΑνδρέας Ανδριανόπουλος από τονεπί δύο τετραετίες επίσης δήµαρχο της πόλης Γιάννη Παπασπύρου. Η συµφωνία που έστρωσε τον δρόµο για το«βρώµικο ‘89» είχε µεν ως βάση την αµφισβήτηση της επικυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όµως ο στρατηγικός της στόχος ήταν το πώς θα αποκαθηλωθεί το ΠΑΣΟΚ από την εξουσία.

Είναι ιστορικά αποδεδειγµένο ότι στη «γραµµή» του ΚΚΕ να ψηφιστούν στον β’ γύρο οι υποψήφιοι της Νέας Δηµοκρατίας στρατεύθηκε και η Ανανεωτική Αριστερά του Λεωνίδα Κύρκου. Δεν υπάρχει όµως ιστορική απόδειξη ότι υπήρξε προηγουµένως συµφωνία Φλωράκη - Κύρκου. Μόνο οι κάλπες έδειξαν ότι οι ψήφοι πουείχαν λάβειστον πρώτο γύρο τωνδηµοτικών εκλογών οι υποψήφιοι του ΚΚΕ και της Ενωµένης Ανανεωτικής Αριστεράς αθροίστηκαν στον δεύτερο γύρο στους υποψηφίους της Νέας Δηµοκρατίας.

ΤΑ ΑΠΟΤελεΣμΑΤΑ
  • Τα ποσοστά Εβερτ, Κούβελα και Ανδριανόπουλου έδειξαν στήριξη από ΚΚΕ και ΕΑΡ
  • Η συµφωνία που ναυάγησε µε την ΕΑΡ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ εξΑΚΡΙβωμεΝΟ είναι ότι ένα τµήµα της ΕΑΡ (υπό τον Αντ. Μπριλλάκη) προσπάθησε να έρθει σε συµφωνία µε το ΠΑΣΟΚ (τις διαπραγµατεύσεις εκ µέρους της Χαρ. Τρικούπη τις έκαναν ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο Γ. Γεννηµατάς και ο Μ. Παπαϊωάννου) ώστε να δώσει το ΠΑΣΟΚ 4-5 περιφερειακούς, µεγάλους σχετικά δήµους, µε αντάλλαγµα τη στήριξη των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Πειραιά. Η συµφωνία δεν επιτεύχθηκε λόγω της αντίδρασης του ίδιου του Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος είχε πολωθεί άσχηµα µε τον Λεωνίδα Κύρκο σε προσωπικό επίπεδο, όταν τον είχε κατηγορήσει για «σοσιαλιστή των σαλονιών και του Κολωνακίου».

Το αποτέλεσµα είναι γνωστό: ο Μ. Εβερτ, ο Σ. Κούβελας και ο Α. Ανδριανόπουλος κέρδισαν πανηγυρικά τους τρεις µεγάλους δήµους της χώρας, επικυρώνοντας τη σχέση Νέας ∆ηµοκρατίας - Αριστεράς: µια σχέση, που κράτησε σχεδόν 4 χρόνια, µε τα γνωστά αποτελέσµατα του ‘89 , αλλά συνεχίστηκε σε όλες τις αυτοδιοικητικές εκλογές τουλάχιστον σε ορισµένες περιοχές, µε πιο κλασικό παράδειγµα τον θεσσαλικό κάµπο...
  • Καµµένος στηρίζει ΚΚΕ στην Ικαρία
ΚΑλεΣμΑ γΙΑ στήριξη του υποψηφίου του ΚΚΕ στον ∆ήµο Ικαρίας απηύθυνε ο βουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας Πάνος Καµµένος. Ο κ. Καµµένος, ο οποίος βρίσκεται στο νησί, µε δηλώσεις του στον τοπικό ραδιοσταθµό Αρµονία 103 FM ανέφερε πως η γραµµή που έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.∆. κ. Σαµαράς για τον β’ γύρο είναι να στηριχθούν τα αντιµνηµονιακά ψηφοδέλτια, εποµένως η Ν.∆. θα στηρίξει τον υποψήφιο του ΚΚΕ κ. Στ. Σταµούλο και όχι τον συνυποψήφιό του κ. Χρ. Στεφανάδη που βγήκε πρώτος την περασµένη Κυριακή έχοντας την στήριξη όλων των κοµµάτων πλην του ΚΚΕ. «Είναι ξεκάθαρα τα πράγµατα. Η πολιτική µάχη έχει να κάνει µε επιλογή υπέρ ή κατά του Μνηµονίου.

Ο κ. Σταµούλος έχει πάρει σαφή θέση κατά του Μνηµονίου, ο κ. Στεφανάδης όχι», δήλωσε ο κ. Καµµένος επαναλαµβάνοντας πως ό,τι λέει αποτελεί την επίσηµη γραµµή του κόµµατος όπως την εξέφρασε ο κ. Σαµαράς. Την ίδια ώρα πάντως η τοπική Ν.∆.

επιµένει πως στηρίζει την υποψηφιότητα Στεφανάδη ο οποίος τερµάτισε πρώτος την περασµένη Κυριακή έχοντας τη στήριξη όλων των κοµµάτων πλην του ΚΚΕ. Ο ίδιος ο κ. Στεφανάδης µιλώντας στα «ΝΕΑ» σε σχέση µε τις δηλώσεις του κ. Καµµένου, σχολίασε: «Αυτές οι κινήσεις µάς επιτρέπουν να εικάσουµε ότι γίνονται στο πλαίσιο κάποιας ανταλλαγής του Βορείου Αιγαίου και ενδεχοµένως και της Αθήνας. Τουλάχιστον έτσι το βλέπουµε εµείς».

Να σηµειωθεί ότι στο Βόρειο Αιγαίο το ΚΚΕ έχει αυξηµένη δύναµη και πολλοί στο ΠΑΣΟΚ φοβούνται υπόγεια ενίσχυση του υποψηφίου περιφερειάρχη της Νέας ∆ηµοκρατίας από τον Περισσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου