Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Γκρίζο σποτ από τον Ν. Κακλαμάνη

Ο Ν. Κακλαμάνης καταφεύγει στην γκρίζα διαφήμιση
Ο Ν. Κακλαμάνης καταφεύγει στην γκρίζα διαφήμιση

Ο νυν δήμαρχος κατέφυγε σε τηλεοπτική διαφήμιση όπου χρεώνει όλα τα άσχημα της πόλης στην κυβέρνηση αγνοώντας τις δικές του ευθύνες. Η «ανατροπή» στην Αθήνα με την επικράτηση του Γ. Καμίνη είναι για το ΠΑΣΟΚ ένα από τα κορυφαία στοιχήματα με ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό.

Στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας το ΠΑΣΟΚ έχει να εκλέξει δήμαρχο από το 1986, ενώ φέτος «επιστρέφει» με βάσιμες ενδείξεις για νικηφόρο φινάλε, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα (όπως στη Θεσσαλονίκη) το κεντροαριστερό άνοιγμα και τη συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά. Τα προγνωστικά της Ιπποκράτους παραπέμπουν σε ντέρμπι, με δύσκολες πτυχές μεν, αλλά με εμφανή προοπτική για «αλλαγή σελίδας».

Ο Γ. Καμίνης θέτει το δίλημμα «τώρα ή ποτέ» για αλλαγή σελίδας στον δήμο της Αθήνας
Ο Γ. Καμίνης θέτει το δίλημμα «τώρα ή ποτέ» για αλλαγή σελίδας στον δήμο της Αθήνας

Εμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από προεκλογικές εκστρατείες, και δη στην Αθήνα, σχεδόν προεξοφλούν ότι ο κ. Καμίνης θα κόψει πρώτος το νήμα την Κυριακή - τονίζοντας ότι έχει δημιουργηθεί «ρεύμα» υπέρ του συνδυασμού του, εν αντιθέσει μάλιστα με του κ. Ν. Κακλαμάνη, στις τελευταίες κινήσεις του οποίου εντοπίζουν έντονη ανησυχία έως και πανικό για το αποτέλεσμα.

Ως χαρακτηριστική κίνηση ανησυχίας αναδεικνύεται η απόφαση του νυν δημάρχου Αθήνας να καταφύγει στην γκρίζα διαφήμιση μέσω τηλεοπτικού σποτ. Σε αυτό, ο κ. Κακλαμάνης αποδίδει όλες τις άσχημες «εικόνες» της πόλης (μετανάστες, σκουπίδια, εγκατάλειψη κ.ά.) στην κυβέρνηση Παπανδρέου, «αγνοώντας» -όπως δηλώνουν έκπληκτα κυβερνητικά στελέχη- τις δικές του ευθύνες, εμφανιζόμενος ως ο «ανεύθυνος άρχων».

Στο εν λόγω τηλεοπτικό σποτ ο κ. Κακλαμάνης κυριαρχεί στο «πλάνο» και επιχειρεί επίσης καταγγέλλοντας την κυβέρνηση να «απονείμει» στον κ. Καμίνη χρέη συνηγόρου της! Στην Ιπποκράτους μιλούν για «ολική επαναφορά» του Ν. Κακλαμάνη στη «στέγη» της Ρηγίλλης, αναζητώντας στήριξη για την αύξηση του ποσοστού του τη δεύτερη Κυριακή. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Ρηγίλλης ερμηνεύει το χαμηλό ποσοστό του Ν. Κακλαμάνη στην Αθήνα ως αποτέλεσμα της «κακής δημαρχίας», ενώ από το επιτελείο του νυν δημάρχου υπογραμμίζουν τη μη κινητοποίηση των «γαλάζιων δυνάμεων» στον πρώτο γύρο.

Η αλήθεια είναι ότι ο «γαλάζιος» συνδυασμός στην πρωτεύουσα διά του επικεφαλής του εγκαταλείπει για τον δεύτερο γύρο τον «διάλογο» για την πόλη και επιχειρεί να μεταθέσει την αναμέτρηση στο πεδίο της κόντρας για το μνημόνιο.

Το δίλημμα
«Τώρα ή ποτέ!» είναι το δίλημμα που δίνει ως απάντηση η παράταξη του Γιώργου Καμίνη, προβλέποντας ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα μετατρέψει το ντέρμπι σε νίκη του συνδυασμού του, που στηρίζουν πέραν του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, προσωπικότητες της Αθήνας από διάφορους χώρους.

Οι επιτελείς διαβλέπουν ότι ο κ. Κακλαμάνης δύσκολα θα καταφέρει να προσελκύσει ψηφοφόρους που προτίμησαν τις μικρότερες παρατάξεις, ενώ έχουν ήδη θετικά μηνύματα από τον χώρο του Συνασπισμού και των Οικολόγων.

Στις δε αναλύσεις φαίνεται ότι σημαντικό ποσοστό από τον συνδυασμό του κ. Αμυρά τάσσεται υπέρ της στήριξης του Γ. Καμίνη. Στην Ιπποκράτους επίσης, όπου έχουν σημάνει συναγερμό για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κινητοποίηση των οπαδών του στην Α’ Αθήνας (μέσω των βουλευτών και στελεχών της περιοχής), διαπιστώνουν ότι το ποσοστό του κ. Κακλαμάνη στον πρώτο γύρο ήταν μειωμένο κατά 50%.

Η σημαντική αυτή υποχώρηση των δυνάμεών του θεωρείται προάγγελος αλλαγής στον δήμο της Αθήνας και το πρώτο βήμα έκφρασης της διαμαρτυρίας των πολιτών.

Σύμφωνα με στοιχεία για την προσέλευση των ψηφοφόρων που προκύπτουν από ανάλυση της Ιπποκράτους, το μεγάλο ποσοστό αποχής «αφορά» και πολίτες που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2009 και τώρα προτίμησαν να κρατήσουν αποστάσεις από την αυτοδιοικητική κάλπη.

Εντούτοις φιλοδοξούν ότι αυτήν την Κυριακή θα τροποποιηθούν τα δεδομένα της αποχής και ότι ειδικά στον δήμο της Αθήνας θα «κατέλθουν» να ψηφίσουν και ψηφοφόροι που ναι μεν κατοικούν τώρα σε άλλους δήμους, αλλά πιστεύουν ότι η «ανατροπή» στην Αθήνα είναι εφικτή.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ, ΕΘΝΟΣ, 12.11.2010


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου