Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Η Αριστερά ψηφίζει... διαμαρτυρία

  • Στον β' γύρο στους περισσότερους δήμους ρόλο ρυθμιστή έχουν οι αριστεροί ψηφοφόροι και στις επιλογές τους θα βαρύνουν η ψήφος εναντίον των μέτρων και οι τοπικές ιδιαιτερότητες

ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ η Αριστερά στον δεύτερο γύρο των εκλογών; Το ερώτημα αυτό απασχολεί ήδη τους επιτελείς των κομμάτων καθώς η απάντηση σε αυτό θα λύσει τον εκλογικό γρίφο της προσεχούς Κυριακής. Μπορεί το κεντρικό πολιτικό μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών να εξαχθεί σήμερα το βράδυ, ωστόσο η μάχη θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, όπου θα αναμετρηθούν σώμα με σώμα οι δύο πρώτοι σε δύναμη υποψήφιοι στις περιφέρειες και στους δήμους της χώρας- όπου δεν έχουν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Ετσι ρυθμιστικός αναδεικνύεται ο ρόλος των κομμάτων της Αριστεράςκαθώς από τις επιλογές των ψηφοφόρων τους θα κριθούν πολλά.

Η Αριστερά προσέρχεται στις κάλπες με συγκρατημένες προσδοκίες προσβλέποντας περισσότερο στον αστάθμητο χαρακτήρα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης και αναμένοντας να καρπωθεί μερίδιο της κοινωνικής δυσαρέσκειας για τα κυβερνητικά μέτρα στο πλαίσιο του μνημονίου. Εχοντας απολέσει την ευκαιρία να αρθρώσει, παρά τις «διαχωριστικές γραμμές» που τη διαπερνούν, έναν κοινό αντιμνημονιακό λόγο και επιβεβαιώνοντας την αδυναμία της να υπερβεί τα κομματικά στεγανά και στρατηγικές, επιχειρεί να εκφράσει εκλογικά την ψήφο διαμαρτυρίας και «τιμωρίας» του ΠαΣοΚ για τα επώδυνα μέτρα που έλαβε. Το ερώτημα είναι αν κάποια μερίδα των ψηφοφόρων της Αριστεράς επιλέξει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και τη δεύτερη Κυριακή, στάση η οποία θα ισοδυναμεί σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και με στήριξη συντηρητικών υποψηφίων.

Σύμφωνα με δημοσκόπους, σε όλες τις μετρήσεις που πραγματοποίησαν η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά ότι στην περίπτωση που στον δεύτερο γύρο βρεθούν αντιμέτωποι υποψήφιοι του ΠαΣοΚ και της ΝΔ θα επιλέξει είτε το άκυρο είτε το λευκό είτε την αποχή. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, πρόκειται για ένα ποσοστό της τάξεως του 60%-70%, ενώ οι υπόλοιποι τοποθετούνται κατά περίπτωση, ανάλογα με το τοπικό ενδιαφέρον και τις παραδόσεις που υπάρχουν. Ετσι, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, είναι διαφορετική η στάση που φέρεται να επιλέγουν σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, όπου υπάρχει ένα προηγούμενο ετερόκλητων εκλογικών συγκλίσεων μεταξύ ΝΔ και ΚΚΕ, σε αντίθεση με περιφέρειες όπως η Στερεά Ελλάδα, όπου ένα ποσοστό πολιτών όταν ερωτάται σχετικά δείχνει να προτιμά στον δεύτε

ρο γύρο τον κυβερνητικό υποψήφιο σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπος με τον υποψήφιο της ΝΔ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και τα πρόσωπα που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Πάντως αυτό που προκύπτει από τις εκτιμήσεις των εκλογολόγων είναι ότι, αν και οι όροι και τα χαρακτηριστικά αυτών των εκλογών είναι διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν, δεν αποκλείεται να επαναληφθεί σε κάποιες περιπτώσεις το φαινόμενο του παρελθόντος. Σε κάθε περίπτωση αυτό που υπογραμμίζουν είναι ότι ο μεγάλος όγκος των ψηφοφόρων της Αριστεράς εμφανίζεται αποφασισμένος να τιμωρήσει τα δύο μεγάλα κόμματα, στα οποία και επιρρίπτει την ευθύνη για την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Αλλωστε τα διλήμματα που θέτει η τρέχουσα συγκυρία είναι οριακά και τα κόμματα της Αριστεράς σταθμίζουν κατ΄ αρχήν τη στάση τους με άξονα τη διακηρυγμένη θέση τους ενάντια στους «εκλεκτούς» των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, όπου αυτοί βρεθούν αντιμέτωποι.

Στην κατεύθυνση αυτή το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι «η καταδίκη του ΠαΣοΚ και της ΝΔ πρέπει να εκφραστεί και να ολοκληρωθεί και στον δεύτερο γύρο με την υπερψήφιση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” όπου είναι και με λευκό ή άκυρο όπου δεν είναι». Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ αποφεύγει να δώσει κατεύθυνση στους ψηφοφόρους του για το τι θα πράξουν στον δεύτερο γύρο, αν και η κατάσταση περιπλέκεται καθώς ο υποψήφιος που στηρίζει η Κουμουνδούρου, ο κ. Αλ. Μητρόπουλος, έχει αφήσει να διαφανεί ότι οι «πασοκογενείς» ψήφοι που προσδοκά να λάβει ενδέχεται να οδηγηθούν προς τον αντίπαλό του κ. Ι. Δημαρά, εφόσον βρεθεί στον δεύτερο γύρο.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ | Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου